Már sok száz mutációja van a koronavírusnak

2020 / 05 / 06 / Felkai Ádám
Már sok száz mutációja van a koronavírusnak
A kutatók egyelőre nem igazán tudják, hogy ennek van-e jelentősége a vírus fertőzőképessége és a fejlesztés alatt álló vakcinák szempontjából.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kutatói már sok száz mutációját azonosították annak a koronavírusnak, amely a jelenlegi világjárványt okozza – írja a BBC. A mutáns kórokozók puszta léte nem meglepő, hiszen a vírusok gyorsan mutálódnak, sőt már eleve egy ilyen mutáció tehette lehetővé, hogy a SARS-CoV-2 állatról emberre is átterjedhessen.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a mutációk növelhetik-e a vírus fertőzőképességét, súlyosbíthatják-e a betegség lefolyását, illetve hogy mennyire nehezíthetik meg a vakcina kifejlesztését. A spanyolnáthát okozó vírus gyors terjedése és az általa okozott betegség súlyos volta például a kórokozó többszöri mutációinak az eredménye.

Magyarán az a jelenleg legfontosabb kérdés, hogy bármely mutáció halálosabbá és/vagy fertőzőbbé teheti-e a koronavírust.

Egy elbírálási fázisban leledző amerikai tanulmány szerint a válasz a fenti kérdésre: igen, sajnos akad ilyen mutáció. A publikáció szerint a D614G-mutáció, úgy tűnik, kezd dominánssá válni, és ez fertőzőbbé teheti a vírust, és súlyosbíthatja az általa okozott tüneteket is.

A fenti tanulmányban a kutatók a vírus jellegzetes alakját adó „tüskéit”, pontosabban ezen tüskék változását vizsgálták a Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID) adatbázisa segítségével. Ez alapján jutottak arra, hogy amely vírusban jelen van a D614G-jelű mutáció, az gyorsabban fejlődik. Mindennek a következményei azonban egyelőre nem teljesen egyértelműek.

Az viszont bizakodásra adhat okot, hogy a tudósok megtalálták az ezt a mutációt hordozó vírust az angliai Sheffiled városában ápolt betegek mintáiban, és bár ezekben a mintákban a koronavírus a szokásosnál valóban nagyobb számban volt jelen, azonban maguk a fertőzöttek nem voltak betegebbek a többi koronavírussal kezelt páciensnél, és nem is kellett tovább kórházban mardniuk náluk.

Az University College London (UCL) kutatói 198 mutációt azonosítottak be, de a kutatásvezető szerint ez önmagában még nem feltétlenül baj, és semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a szokottnál gyorsabban vagy lassabban mutálódna. Szerintük jelenleg azt sem lehet megmondani, hogy a vírus fertőzőbbé vagy halálosabbá fog-e fejlődni.

A Glasgow-i Egyetem tudósai szerint viszont ezek a mutációk nem kulminálódnak új vírustörzsekké, vagyis a SARS-CoV-2-nek továbbra is csak egy típusa terjed a populációban.

Mindez azonban kihatással lehet a vakcinák fejlesztésére is. Az influenzavírus esetén például minden évben újat kell fejleszteni, mert az a kórokozó olyan gyorsan mutálódik.

A jelenleg fejlesztés alatt álló oltások ráadásul pont a vírus említett tüskéit veszik célba. Az elképzelés lényege az, hogy ha a szervezet felismeri a tüskék bizonyos, jellegzetes elemeit, akkor védetté válik a kórokozóra. Épp ezért az említett tüske változása kihathat az ezzel a módszerrel fejlesztett vakcina hatékonyságára is.

(Kép: Flickr/Daniel Foster/Satomi Ito)


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.