Már tesztelik, hogyan lehetne csökkenteni a gépjárműforgalmat Budapesten

2020 / 07 / 24 / Bobák Áron
Már tesztelik, hogyan lehetne csökkenteni a gépjárműforgalmat Budapesten
A Kazinczy utcából sétálóutca lesz, több helyen pedig csökkentik a megengedett sebességet vagy egyirányúsítják az utcákat. A cél a város élhetőbbé tétele.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke egy csütörtöki háttérbeszélgetésen ismertette azokat a mintaprojekteket, amelyeknek célja, hogy felmérjék, hogyan lehetne csillapítani az autóforgalmat Budapesten - számolt be róla az Index. A kabinetfőnök szerint a projekt célja a város élhetőbbé tétele, aminek egyik legnagyobb akadálya jelenleg a nagy gépjárműforgalom, valamint az abból fakadó zaj és légszennyezettség.

A most bejelentett intézkedések között akad olyan, ahol a megengedett legnagyobb sebességet korlátozzák, és olyan is, ahol a gépjárművek teljes kitiltásával sétálóutcákat alakítanak ki. Utóbbiak között említhető Belső-Erzésbetváros, ahol a Kazinczy utcát teszik teljesen autómentessé, emellett a Király utca kiskörút és Rumbach Sebestyén utca közé eső része is sétálóutcává válik. Az Andrássy úton a szervizutakat zárják majd le a Rózsa és a Vörösmarty utca között az autóforgalom elől, a felszabaduló területen kulturális programokat, kiállítást fognak tartani és utcabútorokat is kihelyeznek. A Szentendrei út ás a Vörösvári út egy-egy rövidebb szakaszán 60 km/h-ról 50-re csökken a megengedett legnagyobb sebesség, és hasonló korlátozásokat vezetnek be az Üllői út Könyves Kálmán körút (Hungária) és határ út közötti szakaszán.

Balogh beszélt arról is, hogy a mintaprojektek egy része már korábban elindult, ilyen például a pesti alsó rakpart lezárása, amire hétvégenként nem lehet autóval behajtani. Balogh szerint a szeptemberig tartó korlátozás eddigi tapasztalatai kedvezőek, a tiltás nem okozott fennakadást a közlekedésben. Szintén elindult már a mintaprojekt a Szabadság térnél, ahol a Honvéd utcából már nem lehet továbbhajtani a Nádor utca felé, ennek célja, hogy a forgalmat a belvárosi utcákból a Bajcsy-Zsilinszky útra tereljék.

A mintaprojekteket októberig lehet majd véleményezni, amelyek alapján a BKK decemberre készíti el azt a közlekedésbiztonsági tervet, amelyek hosszú távú megoldást nyújthatnak a városi gépjárműforgalom csökkentésére. A közlekedésbiztonsági tervről várhatóan jövő januárban szavaz majd a Fővárosi Közgyűlés.

(Borítókép: Major Zoltán/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.