Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat

2023 / 11 / 28 / Pőcze Balázs
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Százötvenegy év után megszűnik a Popular Science, azaz "népszerű tudomány" című amerikai magazin. Három évvel a nyomtatott lapszámok kivezetése után már a digitális kiadványt is "meg kell haladniuk" a tulajdonos szerint.

A PopSci-ként emlegetett folyóirat először havilapként jelent meg, 1872 májusában, hogy a művelt közönséggel osszon meg tudományos felfedezéseket. Charles Darwinról még életében írtak a lapban, ahogyan Louis Pasteurről vagy Thomas Edisonról is - és már hatvan éve szerepeltek a PopSci címlapján az Elon Musk által most újra felemlegetett, lebegő autók. Később harminc nyelven, negyvenöt országban terjesztették a magazint, ám a nyomtatott kiadványok javának a sorsát így sem tudta elkerülni: 2016-tól már csak kéthavonta, majd nem sokkal utána negyedévente jelent meg, pár évvel később pedig kizárólag digitálisan volt már csak elérhető. Most a lap tulajdonosa azt mondja, hogy "a tartalomstratégiának túl kell lépnie a digitális magazinon", helyette a hírek mellett kereskedelembe, videóba és "egyebekbe" fektetnek, a PopSci küldetése mentén.


A Popular Science 1931. januári számának borítója (Fotó: Apic/Getty Images)

Ahogyan a The Verge-ön olvashatjuk, a tudományos kiadványoknál dolgozókra rossz idők járnak mostanában, az amerikai National Geographic júniusban küldte el a magazin szerkesztőségének megmaradt tagjait, miközben a Gizmodo és a CNBC megszüntette a klímaváltozásról író munkatársak pozícióit. A PopSci kiadójánál is voltak elbocsátások a hónap elején, feltehetőleg a formátumváltással összefüggésben. Mindez különösen annak tükrében aggasztó, hogy egyre kevesebben hisznek a tudósoknak, az amerikaiak harmada szerint pedig legalább annyira rossz, mint jó a tudomány hatása a társadalomra.

Magyarországon az NMHH két évvel ezelőtti adatai alapján a gyakorlatilag egyetlen tudományos ismeretterjesztő magazinból, a National Geographic-ból havi huszonkétezer példány fogy, amivel a havi és ritkábban megjelenő lapok élbolyában helyezkedik el. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy bizonyos kiadványok akár harminc-negyvenszer annyi olvasót érnek el az interneten, mint ahány lapot eladnak.

(Borítókép: Windell Oskay/Flickr/CC BY 2.0)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.