Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat

2023 / 11 / 28 / Pőcze Balázs
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Százötvenegy év után megszűnik a Popular Science, azaz "népszerű tudomány" című amerikai magazin. Három évvel a nyomtatott lapszámok kivezetése után már a digitális kiadványt is "meg kell haladniuk" a tulajdonos szerint.

A PopSci-ként emlegetett folyóirat először havilapként jelent meg, 1872 májusában, hogy a művelt közönséggel osszon meg tudományos felfedezéseket. Charles Darwinról még életében írtak a lapban, ahogyan Louis Pasteurről vagy Thomas Edisonról is - és már hatvan éve szerepeltek a PopSci címlapján az Elon Musk által most újra felemlegetett, lebegő autók. Később harminc nyelven, negyvenöt országban terjesztették a magazint, ám a nyomtatott kiadványok javának a sorsát így sem tudta elkerülni: 2016-tól már csak kéthavonta, majd nem sokkal utána negyedévente jelent meg, pár évvel később pedig kizárólag digitálisan volt már csak elérhető. Most a lap tulajdonosa azt mondja, hogy "a tartalomstratégiának túl kell lépnie a digitális magazinon", helyette a hírek mellett kereskedelembe, videóba és "egyebekbe" fektetnek, a PopSci küldetése mentén.


A Popular Science 1931. januári számának borítója (Fotó: Apic/Getty Images)

Ahogyan a The Verge-ön olvashatjuk, a tudományos kiadványoknál dolgozókra rossz idők járnak mostanában, az amerikai National Geographic júniusban küldte el a magazin szerkesztőségének megmaradt tagjait, miközben a Gizmodo és a CNBC megszüntette a klímaváltozásról író munkatársak pozícióit. A PopSci kiadójánál is voltak elbocsátások a hónap elején, feltehetőleg a formátumváltással összefüggésben. Mindez különösen annak tükrében aggasztó, hogy egyre kevesebben hisznek a tudósoknak, az amerikaiak harmada szerint pedig legalább annyira rossz, mint jó a tudomány hatása a társadalomra.

Magyarországon az NMHH két évvel ezelőtti adatai alapján a gyakorlatilag egyetlen tudományos ismeretterjesztő magazinból, a National Geographic-ból havi huszonkétezer példány fogy, amivel a havi és ritkábban megjelenő lapok élbolyában helyezkedik el. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy bizonyos kiadványok akár harminc-negyvenszer annyi olvasót érnek el az interneten, mint ahány lapot eladnak.

(Borítókép: Windell Oskay/Flickr/CC BY 2.0)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Megtalálhatták az első felhasználási területet az időkristályok számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.