Matematikusok, akik szerint az Univerzumnak öntudata van

2020 / 04 / 30 / Felkai Ádám
Matematikusok, akik szerint az Univerzumnak öntudata van
Egy matematikai modell képes az öntudat számszerűsítésére és mérésére. Egy baj van csak vele: a modell szerint olyan dolgoknak is öntudata van, amiknek elvileg nem lehetne. Például az Univerzumnak.

A modellt Integrált Információs Teóriának (IIT – Integrated Information Theory) nevezik, és régóta sok vitát kavar éppen amiatt, mert ha olyan élettelen dolgokra alkalmazzuk, mint gépek, szubatomi részecskék vagy akár az egész Univerzum, akkor is úgy jön ki a matek, hogy ezeknek mind-mind van öntudatuk.

Az IIT másik baja sokáig az volt, hogy nem volt egyszerű bármit is kiszámítani a segítségével. Az IIT alapja ugyanis egy „phi” nevű érték, amely egy központi elem, mag kapcsolódását adja meg. A modell szempontjából mindegy, hogy ez a központi elem egy agyterület, áramkör vagy csak egy elemi részecske – a phi mindenképpen a központi elem öntudatának a szintjére fog utalni.

Az agykéreg esetén például magas phi értéket kapunk, éppen az idegsejtek dús hálózata, sokszoros kapcsolatai miatt.

Amikor az IIT-t bemutatták, akkor „némileg” körülményes volt vele számolni. Az emberi agyra kikalkulálni a phi értékét például tovább tartott volna, mint amilyen öreg az egész Univerzum.

Februárban viszont a modell alkotói előálltak egy olyan megoldással egy még elbírálásra váró tanulmányban, amely a számítási folyamatot nagyban leegyszerűsíti.

Johannes Kleiner, a müncheni Matematikai Filozófia Központ matematikusa szerint mindez akár „egy tudományos forradalom kezdete lehet”.

Az IIT sok akadémikust nem csak a bonyolultsága okán nem vett le a lábáról, hanem azért sem, mert tehát olyasmit feltételez, hogy az Univerzumnak öntudata lehet.

Mindenesetre érdekes várni, hogy ha az IIT egyszerűsített változatának tudományos publikációjára sor kerül, az miféle – akár a szorosan vett matematika világán túlmutató – vitákat generál majd.

(Kép: Flickr/Francesco Gatto, Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
Molibdenén, a legújabb egy atom vastagságú anyag, ami a grafén előnyeivel rendelkezik
A molibdénből készült molibdenén a kétdimenziós anyagok táborát erősíti és már meg is találták az egyik tökéletes felhasználási területet számára.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.