Matematikusok, akik szerint az Univerzumnak öntudata van

2020 / 04 / 30 / Felkai Ádám
Matematikusok, akik szerint az Univerzumnak öntudata van
Egy matematikai modell képes az öntudat számszerűsítésére és mérésére. Egy baj van csak vele: a modell szerint olyan dolgoknak is öntudata van, amiknek elvileg nem lehetne. Például az Univerzumnak.

A modellt Integrált Információs Teóriának (IIT – Integrated Information Theory) nevezik, és régóta sok vitát kavar éppen amiatt, mert ha olyan élettelen dolgokra alkalmazzuk, mint gépek, szubatomi részecskék vagy akár az egész Univerzum, akkor is úgy jön ki a matek, hogy ezeknek mind-mind van öntudatuk.

Az IIT másik baja sokáig az volt, hogy nem volt egyszerű bármit is kiszámítani a segítségével. Az IIT alapja ugyanis egy „phi” nevű érték, amely egy központi elem, mag kapcsolódását adja meg. A modell szempontjából mindegy, hogy ez a központi elem egy agyterület, áramkör vagy csak egy elemi részecske – a phi mindenképpen a központi elem öntudatának a szintjére fog utalni.

Az agykéreg esetén például magas phi értéket kapunk, éppen az idegsejtek dús hálózata, sokszoros kapcsolatai miatt.

Amikor az IIT-t bemutatták, akkor „némileg” körülményes volt vele számolni. Az emberi agyra kikalkulálni a phi értékét például tovább tartott volna, mint amilyen öreg az egész Univerzum.

Februárban viszont a modell alkotói előálltak egy olyan megoldással egy még elbírálásra váró tanulmányban, amely a számítási folyamatot nagyban leegyszerűsíti.

Johannes Kleiner, a müncheni Matematikai Filozófia Központ matematikusa szerint mindez akár „egy tudományos forradalom kezdete lehet”.

Az IIT sok akadémikust nem csak a bonyolultsága okán nem vett le a lábáról, hanem azért sem, mert tehát olyasmit feltételez, hogy az Univerzumnak öntudata lehet.

Mindenesetre érdekes várni, hogy ha az IIT egyszerűsített változatának tudományos publikációjára sor kerül, az miféle – akár a szorosan vett matematika világán túlmutató – vitákat generál majd.

(Kép: Flickr/Francesco Gatto, Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.