Egy év börtön jár az internetes sértegetésért Japánban

2022 / 07 / 08 / Pőcze Balázs
Egy év börtön jár az internetes sértegetésért Japánban
Június közepén szavazták meg a tokiói parlamentben a törvényt, amely kevesebb mint egy hónap után életbe is lépett. Kritikusok szerint a szigor árthat a szólásszabadságnak.

A The Verge-ön olvasható hír szerint korábban harminc nap börtön és tízezer jen, azaz nagyjából harmincezer forint volt az online sértegetésért kiszabható maximális büntetési tétel. Ez a mai nappal egy évre és háromszázezer jenre, azaz kilencszázezer forintra emelkedik. A cél az online zaklatás (cyberbullying) visszaszorítása, ám vannak, akik szerint a jogszabály túl tágan fogalmaz:

"Például jelenleg ha valaki Japán vezetőjét egy idiótának nevezi, akkor ez a törvény szövege alapján akár sértésnek is minősülhet"

- fogalmazott a CNN-nek nyilatkozva Cho Seiho büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd. Szerinte egyértelműbb meghatározásra lenne szükség, mert a büntető törvénykönyv definíciója mindössze annyi, hogy sértésnek minősül, amikor ártanak valaki társadalmi megítélésének anélkül, hogy tényeket fogalmaznának meg vele kapcsolatban. Amennyiben alátámasztásokat is tartalmaz a sértés, már rágalmazásról beszélnek az országban, ami szintén büntetendő. A The Verge emlékeztet rá, hogy az Egyesült Királyságban is illegálisak a "rendkívül offenzív" internetes megjegyzések, üzenetek, így többeket megbüntettek, illetve letartóztattak már például Twitter-bejegyzésekért.

Fontos előzménye a japán szigorításnak, hogy Kimura Hana valóságshow-sztár és birkózó két éve, huszonkét évesen öngyilkos lett, amelyben szerepet játszhatott, hogy a fiatal nőt folyamatosan zaklatták az interneten. Kimura édesanyja, aki szintén birkózó volt korábban, kampányba kezdett, mert szerinte az országnak elrettentőbb törvényekre volna szüksége, hogy visszaszorítsa a jelenséget. "Azt szeretném, hogy az emberek tudják: az online zaklatás bűncselekmény" - fogalmazott az asszony. A japán törvényhozás három év múlva felülvizsgálja a törvényt, hogy megállapítsák: hozott-e érdemi változást a módosítás.

(Borítókép: Andre Hunter/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.