Mechanikus madárként repked a Marson egy helikopter és a NASA marsjárója lefilmezte 2023 / 03 / 14 / Bobák Zsófia

Az Ingenuity az első helikopter a Marson, amely tudományos munkát nem végez ugyan, de mégis fontos szerepet játszik a NASA űrprogramjában: bizonyítja, hogy lehetséges a repülés a bolygó ritkás atmoszférájában, így a későbbi missziók során már akár helikopterek is segíthetik a terepszemlék és adatgyűjtés kivitelezésében a robotokat vagy a helyszínen tartózkodó űrhajósokat. Az Ingenuity a Perseverance marsjáróval együtt érkezett a Marsra és 2021 áprilisában kezdte meg repüléseit, amelyekből eredetileg csak néhányat terveztek megvalósítani a mérnökök: a jármű élettartamát ugyanis csak 30 marsi napra becsülték. A helikopter viszont jóval megbízhatóbbnak és ellenállóbbnak bizonyult, így március 9-én már a 47. útjára indult el. A közelében tartózkodó Perseverance rover a Mastcam-Z kamerájával felvételt is készített a levegőbe emelkedésről és az első manőverről: a teljes út alatt az Ingenuity körülbelül 12 méteres magasságban több mint 400 métert tett meg, miközben az alatta fekvő felszínt fényképezte. (Fotó: NASA JPL-Caltech)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.