Mechanikus madárként repked a Marson egy helikopter és a NASA marsjárója lefilmezte 2023 / 03 / 14 / Bobák Zsófia

Az Ingenuity az első helikopter a Marson, amely tudományos munkát nem végez ugyan, de mégis fontos szerepet játszik a NASA űrprogramjában: bizonyítja, hogy lehetséges a repülés a bolygó ritkás atmoszférájában, így a későbbi missziók során már akár helikopterek is segíthetik a terepszemlék és adatgyűjtés kivitelezésében a robotokat vagy a helyszínen tartózkodó űrhajósokat. Az Ingenuity a Perseverance marsjáróval együtt érkezett a Marsra és 2021 áprilisában kezdte meg repüléseit, amelyekből eredetileg csak néhányat terveztek megvalósítani a mérnökök: a jármű élettartamát ugyanis csak 30 marsi napra becsülték. A helikopter viszont jóval megbízhatóbbnak és ellenállóbbnak bizonyult, így március 9-én már a 47. útjára indult el. A közelében tartózkodó Perseverance rover a Mastcam-Z kamerájával felvételt is készített a levegőbe emelkedésről és az első manőverről: a teljes út alatt az Ingenuity körülbelül 12 méteres magasságban több mint 400 métert tett meg, miközben az alatta fekvő felszínt fényképezte. (Fotó: NASA JPL-Caltech)
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.