Még a Naprendszer is eltörpül a szörnyeteg fekete lyukak mellett, amelyek mérete ezen az animáción látszik csak igazán

2023 / 05 / 03 / Bobák Zsófia
Még a Naprendszer is eltörpül a szörnyeteg fekete lyukak mellett, amelyek mérete ezen az animáción látszik csak igazán
A legnagyobb fekete lyukaknak csak az árnyéka akkora, hogy fénysebességgel haladva is több napig tartana keresztüljutni rajta.

A NASA Goddard Űrközpontjának legújabb vizualizációja az eddig ismert leghatalmasabb szupermasszív fekete lyukak egyes tagjait mutatja be, amelyek mérete akkor érzékelhető csak igazán, mikor más űrbeli objektumok közelségébe kerülnek, ha nem is a valóságban, de az animáció erejéig. A Föld a maga 6378 kilométeres egyenlítői sugarával és körülbelül 6-szor tíz a huszonegyediken tonnás tömegével apró porszemnek tűnik csak az óriások társaságában, amelyek közül tízet mutat be a Goddard.

Az első közülük a 1601+3113 jelű galaxis magjában megbúvó fekete lyuk, ami a legkisebb a videón szereplő fekete lyukak között, pedig mintegy százezer naptömegű, de ezt a tömegű anyagot egészen kis kiterjedésű helyre szorítja be a hatalmas nyomás: a NASA leírása szerint a fekete lyuk az árnyékával együtt is kisebb méretű, mint a Nap. A fekete lyukak árnyéka az a terület, amely körbeveszi az objektumot és ahol a lyuk gravitációs ereje olyan erőteljes hatást gyakorol a környezetében található gázokra és anyagra, hogy maga felé vonzza és eltéríti őket eredeti útjukról, lényegében a téridő torzulását eredményezve. Az árnyék az optikai nagyító hatásnak köszönhetően nagyobbnak tűnik és mérete akkora is lehet, hogy a fénysugárnak akár napokba telhet átjutni rajta. Ez a helyzet például az M87 galaxis közepén lévő szupermasszív fekete lyuk esetében, ami 5,4 milliárd naptömegével még csak nem is a legnagyobb a bemutatott fekete lyukak közül.

Az animáció végén látható TON 618 tömege már eléri a 66 milliárd naptömeget és olyan messze található a Földtől, hogy a fénynek 10 milliárd évébe telik elérnie hozzánk. Ez a jelenleg ismert legnagyobb fekete lyuk, sugara több mint 1000 csillagászati egységnyi, vagyis közel negyvenszerese a Föld-Neptunusz távolságnak.

Javítás, 2023.05.05: A cikk címét a pontosság kedvéért megváltoztattuk.

(Fotó: Caltech-IPAC)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.