Még tű sem kell neki, úgy adja be az oltást a robot 2021 / 11 / 09 / Felkai Ádám

A Cobionix nevű vállalat önálló robotok tervezésével foglalkozik, és az általuk fejlesztett Cobi platform végrehajtotta a világon az első, egy gép által autonóm módon lebonyolított intramuszkuláris oltás beadását. Az eszköznek ráadásul mindehhez még tűre sem volt szüksége. A fejlesztők szerint a Cobi nem csak teljesen önálló, de rendkívül gyorsan bevethető is, így például egy oltás beadásához nem csak az említett tűre, de egészségügyi személyzetre sincs szüksége. A Cobi további előnye, hogy általa nem csak felszabadítható, de meg is védhető az értékes egészségügyi szakembergárda, miközben csökkenthetőek a költségek, valamint a páciensek is jobb ellátáshoz juthatnak. Ráadásul komolyabb infrastruktúrára sincs szükség, vagyis nem kell teljes oltási központokat felállítani, a Cobi, mint a videón látszik, az oltáshoz szükséges lépéseket önállóan elvégzi, így segíthet eljuttatni a vakcinát akár a távoli, félreeső helyekre is, ahol nem igazán akad egészségügyi ellátás. Egyébként a vállalat tervei túlmutatnak az egészségügyi felhasználáson, a végső cél, hogy a Cobi platform minél több szektorban, minél többféle feladatot hajtson végre teljesen önállóan. Első lépésként azért esett a választás épp az egészségügyre, mivel ez a terület komoly munkaerőhiánnyal küszködik, illetve a vállalat alapítóinak ebben a szektorban akadt tapasztalata. Forrás: Waterloo Egyetem
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.