Még tű sem kell neki, úgy adja be az oltást a robot 2021 / 11 / 09 / Felkai Ádám

A Cobionix nevű vállalat önálló robotok tervezésével foglalkozik, és az általuk fejlesztett Cobi platform végrehajtotta a világon az első, egy gép által autonóm módon lebonyolított intramuszkuláris oltás beadását. Az eszköznek ráadásul mindehhez még tűre sem volt szüksége. A fejlesztők szerint a Cobi nem csak teljesen önálló, de rendkívül gyorsan bevethető is, így például egy oltás beadásához nem csak az említett tűre, de egészségügyi személyzetre sincs szüksége. A Cobi további előnye, hogy általa nem csak felszabadítható, de meg is védhető az értékes egészségügyi szakembergárda, miközben csökkenthetőek a költségek, valamint a páciensek is jobb ellátáshoz juthatnak. Ráadásul komolyabb infrastruktúrára sincs szükség, vagyis nem kell teljes oltási központokat felállítani, a Cobi, mint a videón látszik, az oltáshoz szükséges lépéseket önállóan elvégzi, így segíthet eljuttatni a vakcinát akár a távoli, félreeső helyekre is, ahol nem igazán akad egészségügyi ellátás. Egyébként a vállalat tervei túlmutatnak az egészségügyi felhasználáson, a végső cél, hogy a Cobi platform minél több szektorban, minél többféle feladatot hajtson végre teljesen önállóan. Első lépésként azért esett a választás épp az egészségügyre, mivel ez a terület komoly munkaerőhiánnyal küszködik, illetve a vállalat alapítóinak ebben a szektorban akadt tapasztalata. Forrás: Waterloo Egyetem
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.