Megbénultak a világ legnagyobb weboldalai, globális hiba történt

2021 / 06 / 08 / Felkai Ádám
Megbénultak a világ legnagyobb weboldalai, globális hiba történt
Olyan szolgáltatók álltak le, mint a Hulu és az HBO Max, de elesett több híroldal, így a CNN, a The Guradian, valamint a BBC is. Mostanra a szolgáltatás ismét helyreállt.

A fent felsoroltakon kívül elérhetetlen volt a Quora, a Paypal, a Vimeo, a Shopify, de a The New York Times és a Financial Times is – számol be róla a TechCrunch. A hiba egyébként Európát is érintette, de mostanra az elérhetőség helyreállt nálunk is.

A problémát az okozta, hogy a Fastly-nál, egy népszerű tartalomelosztó hálózatnál történt leállás – a tartalomelosztó hálózatok (CDN/Content Delivery Network) egyébként olyan magánhálózatok, melyek a forrásszervert egészítik földrajzilag elosztva, különböző területeken elhelyezett másolat-szerverekkel. Ez utóbbiakat pedig egy nagy sebességű, optimalizált, belső forgalmat bonyolító magánhálózat kapcsolja össze. Az egész szolgáltatás célja, hogy a felhasználók kiszolgálása egy hozzájuk aránylag közeli szerverről történjen, mert így felgyorsul a tartalomhoz történő hozzáférés. Egyébként azért állhatott le ennyi híroldal, mert a Fastly a netes újságok körében kiemelten népszerű. A mostani hiba viszont nem csak egy adatközpontra korlátozódott, hanem a Fastly megfogalmazása szerint a hálózatot globálisan érintette.

A hibát a Fastly el is ismerte, és a cég oldala szerint ezt azóta azonosították, és budapesti idő szerint 12:36-kor ki is javították, a szolgáltatás pedig ezután kezdett el magához térni, 13:00 körül pedig globálisan is elérhetővé váltak ismét az oldalak. A probléma tehát ezen oldalak és szolgáltatások elérhetőségét világszerte 1 órán keresztül akadályozta meg.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat Az első lépés volt a Bitcoin, ezt követte az Ethereum, a folyamat betetőzése pedig az Internet Computer lesz a cég tervei szerint.

Lehúzta a rolót az internet egyik legvéresebb bugyra Egyesek szerint szélsőjobbos trollfészek, mások a cenzúra elleni harc egyik bástyáját látták a múlt héten bezárt LiveLeakben.

Megdöglött a modem, eltűnt az internet, mégis elégedett vagyok a szolgáltatóval! Volt már rossz és jó tapasztalatom egyaránt a Telekommal a szolgáltatásai kapcsán, de azok után, ami tegnap történt, mindent múltbeli bosszúságot megbocsátok neki.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.