Megbénultak a világ legnagyobb weboldalai, globális hiba történt

2021 / 06 / 08 / Felkai Ádám
Megbénultak a világ legnagyobb weboldalai, globális hiba történt
Olyan szolgáltatók álltak le, mint a Hulu és az HBO Max, de elesett több híroldal, így a CNN, a The Guradian, valamint a BBC is. Mostanra a szolgáltatás ismét helyreállt.

A fent felsoroltakon kívül elérhetetlen volt a Quora, a Paypal, a Vimeo, a Shopify, de a The New York Times és a Financial Times is – számol be róla a TechCrunch. A hiba egyébként Európát is érintette, de mostanra az elérhetőség helyreállt nálunk is.

A problémát az okozta, hogy a Fastly-nál, egy népszerű tartalomelosztó hálózatnál történt leállás – a tartalomelosztó hálózatok (CDN/Content Delivery Network) egyébként olyan magánhálózatok, melyek a forrásszervert egészítik földrajzilag elosztva, különböző területeken elhelyezett másolat-szerverekkel. Ez utóbbiakat pedig egy nagy sebességű, optimalizált, belső forgalmat bonyolító magánhálózat kapcsolja össze. Az egész szolgáltatás célja, hogy a felhasználók kiszolgálása egy hozzájuk aránylag közeli szerverről történjen, mert így felgyorsul a tartalomhoz történő hozzáférés. Egyébként azért állhatott le ennyi híroldal, mert a Fastly a netes újságok körében kiemelten népszerű. A mostani hiba viszont nem csak egy adatközpontra korlátozódott, hanem a Fastly megfogalmazása szerint a hálózatot globálisan érintette.

A hibát a Fastly el is ismerte, és a cég oldala szerint ezt azóta azonosították, és budapesti idő szerint 12:36-kor ki is javították, a szolgáltatás pedig ezután kezdett el magához térni, 13:00 körül pedig globálisan is elérhetővé váltak ismét az oldalak. A probléma tehát ezen oldalak és szolgáltatások elérhetőségét világszerte 1 órán keresztül akadályozta meg.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat Az első lépés volt a Bitcoin, ezt követte az Ethereum, a folyamat betetőzése pedig az Internet Computer lesz a cég tervei szerint.

Lehúzta a rolót az internet egyik legvéresebb bugyra Egyesek szerint szélsőjobbos trollfészek, mások a cenzúra elleni harc egyik bástyáját látták a múlt héten bezárt LiveLeakben.

Megdöglött a modem, eltűnt az internet, mégis elégedett vagyok a szolgáltatóval! Volt már rossz és jó tapasztalatom egyaránt a Telekommal a szolgáltatásai kapcsán, de azok után, ami tegnap történt, mindent múltbeli bosszúságot megbocsátok neki.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.