Megdőlt az internet sebességrekordja, 178 terabitnyi adatot továbbítottak egy másodperc alatt

2020 / 08 / 21 / Bobák Áron
Megdőlt az internet sebességrekordja, 178 terabitnyi adatot továbbítottak egy másodperc alatt
Japán és brit kutatók olyan módszert találtak, amivel jóval nagyobb adatmennyiséget lehet továbbítani a már létező optikai kábeleken.

Az eredményről beszámoló New Atlas szerint a Univerity College London valamint az Xtera és KDDI nevű cégek kutatóinak úgynevezett geometrikus formázással (Geometric Shaping) sikerült megnövelniük az optikai szálas hálózat sávszélességét, 4,5 THz-ről 16,8 THz-re, így az eddiginél jóval több adatot tudtak rajta továbbítani.

Az így elért 178 Tbps sebesség annyira felfoghatatlanul nagy, hogy nehéz lenne bármihez viszonyítani, de ha közelítő értéket keresünk, akkor úgy kell elképzelni, hogy ilyen sebességgel egy másodperc alatt letölthetnék 380 darab 4K-s felbontású filmet. A New Atlas szerint ez a sebesség tízezerszer gyorsabb, mint a jelenleg elérhető leggyorsabb lakossági internet, de még at USA Energiaügyi Minisztériuma által üzemeltetett ESnethez képest is kétszázötvenszer gyorsabb.


Lidia Galdino, a kutatás vezetője (Fotó: James Tye / UCL)

Az ilyen szupergyors hálózatoknak persze elsősorban nem is lakossági internethasználatban van jelentősége, ahogy arra Lidia Galdino, a kísérlet vezetője is utalt, a technológiának leginkább az adatközpontok közötti kommunikációban lehet szerepe. A felfedezés nagy előnye, hogy a jelenleg is használt, üvegszálas optikai hálózaton érték el, így ahhoz, hogy használni lehessen, nem kell új kábeleket lefektetni, csupán az erősítőket kell lecserélni a nagyjából 40-100 kilométerenként található hálózati csomópontokon.

(Borítókép: Rafe Swan/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.