Megdőlt az internet sebességrekordja, 178 terabitnyi adatot továbbítottak egy másodperc alatt

2020 / 08 / 21 / Bobák Áron
Megdőlt az internet sebességrekordja, 178 terabitnyi adatot továbbítottak egy másodperc alatt
Japán és brit kutatók olyan módszert találtak, amivel jóval nagyobb adatmennyiséget lehet továbbítani a már létező optikai kábeleken.

Az eredményről beszámoló New Atlas szerint a Univerity College London valamint az Xtera és KDDI nevű cégek kutatóinak úgynevezett geometrikus formázással (Geometric Shaping) sikerült megnövelniük az optikai szálas hálózat sávszélességét, 4,5 THz-ről 16,8 THz-re, így az eddiginél jóval több adatot tudtak rajta továbbítani.

Az így elért 178 Tbps sebesség annyira felfoghatatlanul nagy, hogy nehéz lenne bármihez viszonyítani, de ha közelítő értéket keresünk, akkor úgy kell elképzelni, hogy ilyen sebességgel egy másodperc alatt letölthetnék 380 darab 4K-s felbontású filmet. A New Atlas szerint ez a sebesség tízezerszer gyorsabb, mint a jelenleg elérhető leggyorsabb lakossági internet, de még at USA Energiaügyi Minisztériuma által üzemeltetett ESnethez képest is kétszázötvenszer gyorsabb.


Lidia Galdino, a kutatás vezetője (Fotó: James Tye / UCL)

Az ilyen szupergyors hálózatoknak persze elsősorban nem is lakossági internethasználatban van jelentősége, ahogy arra Lidia Galdino, a kísérlet vezetője is utalt, a technológiának leginkább az adatközpontok közötti kommunikációban lehet szerepe. A felfedezés nagy előnye, hogy a jelenleg is használt, üvegszálas optikai hálózaton érték el, így ahhoz, hogy használni lehessen, nem kell új kábeleket lefektetni, csupán az erősítőket kell lecserélni a nagyjából 40-100 kilométerenként található hálózati csomópontokon.

(Borítókép: Rafe Swan/Getty Images)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.