Megérkezett az ingyenes ChatGPT alkalmazás, de egyelőre csak Apple eszközökre

2023 / 05 / 20 / Bodnár Barna
Megérkezett az ingyenes ChatGPT alkalmazás, de egyelőre csak Apple eszközökre
iPhone-on és Ipaden most már külön alkalmazáson keresztül is lehet a mesterséges intelligenciát használó chatbottal beszélgetni. Bár az app egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető, az OpenAI szerint az elkövetkező hetekben több országban is használható lesz a szolgáltatás, sőt, hamarosan jön az Android rendszerekkel kompatibilis verzió is.

A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI közleménye szerint az alkalmazás ingyenesen használható, szinkronizálja az előzményeket a felhasználó összes eszközén, illetve a Whisperrel, a cég nyílt forráskódú beszédfelismerő rendszerével lehetőség van hangbevitellel történő kommunikációra is, vagyis iPhone-unkon gyakorlatilag élőben "beszélgethetünk" a chatbottal.

Igaz, hogy az OpenAI korábban nem utalt arra, hogy mobilalkalmazást készítene, de a ChatGPT hihetetlen népszerűségét tekintve nem meglepő a vállalat lépése. A mesterséges intelligenciát használó chatbot tavaly novemberben vált mindenki számára elérhetővé, és szinte azonnal hihetetlen népszerűségre tett szert. Egyes becslések szerint az alkalmazást idén januárig már mintegy 100 millióan használták, bár az OpenAI ezeket a számokat soha nem erősítette meg.

Az alkalmazás elindítása mégis érdekes, figyelembe véve az OpenAI kissé ambivalens megközelítését a ChatGPT piaci pozícionálását illetően. Bár a chatbot kísérleti jelleggel indult, gyorsan megtalálta fogyasztói közönségét, akik között voltak egyetmisták, akik beadandó dolgozatot írattak a robottal, újságírók, akik interjút készítettek vele, és természetesen üzleti környezetben is megtalálták a módját, hogyan hasznosítsák a ChatGPT képességeit. Februárban az OpenAI elindította az alkalmazás fizetős verzióját, a ChatGPT Plus-t, amellyel az előfizetők várakozás nélkül, bármikor tudnak beszélni a chatbottal, illetve

tesztelhetik a vállalat legújabb nyelvi modelljét, a GPT-4-et is, amely már arra is képes lesz, hogy fotókat és képeket értelmezzen. Például, ha feltöltjük a konyhaasztalunkon lévő alapanyagok fotóját, a GPT-4 képes megmondani,  milyen ételeket készíthetünk el azokból.

Mindez jelenleg havi 20 dollárba, azaz körülbelül 7 ezer forintba kerül.

Eddig az OpenAI nyelvi modelljéhez telefonos alkalmazással legkönnyebben a Microsoft Bing alkalmazásával lehetett hozzáférni. A hivatalos ChatGPT alkalmazás megjelenése valószínűleg átcsábítja majd a Binget használók egy részét, ami azért érdekes, mert a chatbothoz való mobilos hozzáférést jelenleg a Microsoft gyakorlatilag arra használja, hogy az embereket a Bing és azzal együtt az Edge böngésző használatára ösztönözze, és ez, mondhatni, jelentős fegyvertény a Google Chrome-jával szemben. A hivatalos ChatGPT alkalmazás mindenesetre remélhetőleg megakadályozza majd, hogy az emberek bedőljenek az olyan hamis, adathalász alkalmazásoknak és weboldalaknak, amelyek a ChatGPT-hez mobilon keresztüli hozzáférést ígérnek.

Persze az alkalmazás nem oldja meg a ChatGPT-vel kapcsolatos korábbi problémákat, többek között a személyes adatok kezelésének kérdéses módját, az adatbiztonsági aggályokat, vagy azt, hogy a bot teljes "magabiztossággal" állít valótlanságokat, ezzel megtévesztve az embereket. Ezeket az olyan intézkedésekkel sem sikerült a cégnek kiküszöbölnie, mint például az a felhasználók számára nemrég elérhetővé tett lehetőség, hogy a chatbottal privát módon is beszélgethetnek, illetve az alkalmazás kezdőképernyőjén lévő üzenet, amely arra figyelmezteti az embereket, hogy ne osszanak meg érzékeny információkat mesterséges beszélgetőpartnerünkkel.

(Borítókép: Unsplash/Sanket Mishra)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.