Megérkeztek a tűzbiztos akkumulátorok

2020 / 01 / 18 / Justin Viktor
Megérkeztek a tűzbiztos akkumulátorok
Az áttörés nyomán végre kikerülhetnek a hírekből a lángra kapott, vagy sérüléseket okozó akkumulátorok, és az eredmények megváltoztathatják kezelésük szabályait is.

Az akkumulátorok már nem jelentenek tűzveszélyt, állítják az Ausztrál Deakin Egyetem - anyagkutatói akik azt igyekeztek bizonyítani, hogy a folyékony, oldószermentes szilárdtest-elemek könnyen elkészíthetők.

A Lítium akkumulátorok mindenhol megtalálhatók, a gyermekjátékokban, az elektronikai eszközökben, a számítógépekben, iPhone és iPad készülékekben, de még az az e-cigarettákban, és a tudományos műszerekben is, a sor gyakorlatilag végtelen. Sajnos ebből kifolyólag lítium-ion akkumulátor okozta tűzzel is mindenhol találkoztunk már. 

Dr. Xiaoen Wang, a Deakin’s Institute for Frontier Materials munkatársa elmondta : "Ez a vizsgálat rendelkezik a potenciállal, hogy kihangsúlyozzon néhány nagyon fontos eredményt az akkumulátorok fejlesztésében két kulcsfontosságú ponton is."

Az eredményeink szerint a következő generációs akkumulátorok sokkal biztonságosabbak és sokkal jobb teljesítményűek lesznek. Abból amire rájöttünk, úgy tűnik, hogy ez az új elektrolit lehetővé teszi számunkra, hogy lítium-fém anódot használjunk, melyeknek köszönhetően a jövőbeni akkumulátorok kétszer olyan hosszú ideig működnek majd egyetlen töltéssel, mint ma. Nem mellékesen a méretük és a súlyuk a felére csökkenhet teljesítményveszteség nélkül.

Dr. Fangfang Chen, a Deakin’s Institute for Frontier Materials kutatója szerint: "Az eredmények megváltoztathatják az akkumulátorok kezelését a mindennapi életben. Ha az iparág felhasználja majd  az eredményeinket, olyan jövő jöhet, ahol az akkumulátorra támaszkodó eszközöket biztonságosan be lehet csomagolni például a reptéri poggyászba, vagy ahol az elektromos autók nem jelentenek majd tűzveszélyt az utasok számára, mint jelenleg teszik."

"Újraalkottuk a polimer és a lítium-só kölcsönhatását, eltávolítva a hagyományos lítium-elemek normál gyúlékonyságának okait."

A tudósok meglévő, kereskedelmi polimer anyagokat használták fel az új eljárás létrehozására, azaz a készítmény kereskedelmi alkalmazása csak csekély feladatot jelent.

Dr. Wang elmondta: „A piacon már az összes olyan termék létezik, amit a biztonságosabb akkumulátor-működés előállításához felhasználtunk. A polimereket több mint 50 éve használják akkumulátor hővezetőként, ám mi vagyunk az elsők, akik tovább is fejlesztettük a használat módját. A lítium-iont gyenge kötéssel kapcsoltuk a polimerhez, így szilárd polimer elektrolitot képeznek, a világon elsőként megalkotva a lítium-ion folyadékmentes és hatékony szállítására képes közeget.”

A tanulmányt nemrégiben közzétették a Joule tudományos folyóiratban is.

(Forrás: Techexplorist Képek: Unsplash, DeakinUni)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.