Megérkeztek a tűzbiztos akkumulátorok
2020 / 01 / 18 / justin.viktor
Megérkeztek a tűzbiztos akkumulátorok
justin.viktor
Az áttörés nyomán végre kikerülhetnek a hírekből a lángra kapott, vagy sérüléseket okozó akkumulátorok, és az eredmények megváltoztathatják kezelésük szabályait is.

Az akkumulátorok már nem jelentenek tűzveszélyt, állítják az Ausztrál Deakin Egyetem - anyagkutatói akik azt igyekeztek bizonyítani, hogy a folyékony, oldószermentes szilárdtest-elemek könnyen elkészíthetők.

A Lítium akkumulátorok mindenhol megtalálhatók, a gyermekjátékokban, az elektronikai eszközökben, a számítógépekben, iPhone és iPad készülékekben, de még az az e-cigarettákban, és a tudományos műszerekben is, a sor gyakorlatilag végtelen. Sajnos ebből kifolyólag lítium-ion akkumulátor okozta tűzzel is mindenhol találkoztunk már. 

Dr. Xiaoen Wang, a Deakin’s Institute for Frontier Materials munkatársa elmondta : "Ez a vizsgálat rendelkezik a potenciállal, hogy kihangsúlyozzon néhány nagyon fontos eredményt az akkumulátorok fejlesztésében két kulcsfontosságú ponton is."

Az eredményeink szerint a következő generációs akkumulátorok sokkal biztonságosabbak és sokkal jobb teljesítményűek lesznek. Abból amire rájöttünk, úgy tűnik, hogy ez az új elektrolit lehetővé teszi számunkra, hogy lítium-fém anódot használjunk, melyeknek köszönhetően a jövőbeni akkumulátorok kétszer olyan hosszú ideig működnek majd egyetlen töltéssel, mint ma. Nem mellékesen a méretük és a súlyuk a felére csökkenhet teljesítményveszteség nélkül.

Dr. Fangfang Chen, a Deakin’s Institute for Frontier Materials kutatója szerint: "Az eredmények megváltoztathatják az akkumulátorok kezelését a mindennapi életben. Ha az iparág felhasználja majd  az eredményeinket, olyan jövő jöhet, ahol az akkumulátorra támaszkodó eszközöket biztonságosan be lehet csomagolni például a reptéri poggyászba, vagy ahol az elektromos autók nem jelentenek majd tűzveszélyt az utasok számára, mint jelenleg teszik."

"Újraalkottuk a polimer és a lítium-só kölcsönhatását, eltávolítva a hagyományos lítium-elemek normál gyúlékonyságának okait."

A tudósok meglévő, kereskedelmi polimer anyagokat használták fel az új eljárás létrehozására, azaz a készítmény kereskedelmi alkalmazása csak csekély feladatot jelent.

Dr. Wang elmondta: „A piacon már az összes olyan termék létezik, amit a biztonságosabb akkumulátor-működés előállításához felhasználtunk. A polimereket több mint 50 éve használják akkumulátor hővezetőként, ám mi vagyunk az elsők, akik tovább is fejlesztettük a használat módját. A lítium-iont gyenge kötéssel kapcsoltuk a polimerhez, így szilárd polimer elektrolitot képeznek, a világon elsőként megalkotva a lítium-ion folyadékmentes és hatékony szállítására képes közeget.”

A tanulmányt nemrégiben közzétették a Joule tudományos folyóiratban is.

(Forrás: Techexplorist Képek: Unsplash, DeakinUni)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Új weboldalt készítenél, és saját domain névre is szükséged van?
Próbáld ki az előtelepített WordPresst tartalmazó WP Ready csomagot, ahol csak pár kattintás kell ahhoz, hogy elkezdhesd építeni álmaid weblapját.
Ezek is érdekelhetnek