Megérkeztek a tűzbiztos akkumulátorok

2020 / 01 / 18 / Justin Viktor
Megérkeztek a tűzbiztos akkumulátorok
Az áttörés nyomán végre kikerülhetnek a hírekből a lángra kapott, vagy sérüléseket okozó akkumulátorok, és az eredmények megváltoztathatják kezelésük szabályait is.

Az akkumulátorok már nem jelentenek tűzveszélyt, állítják az Ausztrál Deakin Egyetem - anyagkutatói akik azt igyekeztek bizonyítani, hogy a folyékony, oldószermentes szilárdtest-elemek könnyen elkészíthetők.

A Lítium akkumulátorok mindenhol megtalálhatók, a gyermekjátékokban, az elektronikai eszközökben, a számítógépekben, iPhone és iPad készülékekben, de még az az e-cigarettákban, és a tudományos műszerekben is, a sor gyakorlatilag végtelen. Sajnos ebből kifolyólag lítium-ion akkumulátor okozta tűzzel is mindenhol találkoztunk már. 

Dr. Xiaoen Wang, a Deakin’s Institute for Frontier Materials munkatársa elmondta : "Ez a vizsgálat rendelkezik a potenciállal, hogy kihangsúlyozzon néhány nagyon fontos eredményt az akkumulátorok fejlesztésében két kulcsfontosságú ponton is."

Az eredményeink szerint a következő generációs akkumulátorok sokkal biztonságosabbak és sokkal jobb teljesítményűek lesznek. Abból amire rájöttünk, úgy tűnik, hogy ez az új elektrolit lehetővé teszi számunkra, hogy lítium-fém anódot használjunk, melyeknek köszönhetően a jövőbeni akkumulátorok kétszer olyan hosszú ideig működnek majd egyetlen töltéssel, mint ma. Nem mellékesen a méretük és a súlyuk a felére csökkenhet teljesítményveszteség nélkül.

Dr. Fangfang Chen, a Deakin’s Institute for Frontier Materials kutatója szerint: "Az eredmények megváltoztathatják az akkumulátorok kezelését a mindennapi életben. Ha az iparág felhasználja majd  az eredményeinket, olyan jövő jöhet, ahol az akkumulátorra támaszkodó eszközöket biztonságosan be lehet csomagolni például a reptéri poggyászba, vagy ahol az elektromos autók nem jelentenek majd tűzveszélyt az utasok számára, mint jelenleg teszik."

"Újraalkottuk a polimer és a lítium-só kölcsönhatását, eltávolítva a hagyományos lítium-elemek normál gyúlékonyságának okait."

A tudósok meglévő, kereskedelmi polimer anyagokat használták fel az új eljárás létrehozására, azaz a készítmény kereskedelmi alkalmazása csak csekély feladatot jelent.

Dr. Wang elmondta: „A piacon már az összes olyan termék létezik, amit a biztonságosabb akkumulátor-működés előállításához felhasználtunk. A polimereket több mint 50 éve használják akkumulátor hővezetőként, ám mi vagyunk az elsők, akik tovább is fejlesztettük a használat módját. A lítium-iont gyenge kötéssel kapcsoltuk a polimerhez, így szilárd polimer elektrolitot képeznek, a világon elsőként megalkotva a lítium-ion folyadékmentes és hatékony szállítására képes közeget.”

A tanulmányt nemrégiben közzétették a Joule tudományos folyóiratban is.

(Forrás: Techexplorist Képek: Unsplash, DeakinUni)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.