Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak

2023 / 09 / 25 / Bobák Áron
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.

Ahogy arról az Ars Technica beszámolt, a NASA űreszköze által gyűjtött minták vasárnap, magyar idő szerint 16.52-kor landoltak az amerikai légierő Utah államban található gyakorlóterén, ahonnan a kőzeteket a Johnson Űrközpontba szállítják tovább. Itt a kutatók egy kifejezetten erre a célra kialakított, tökéletesen steril szobában nyitják majd fel a konténert, amely becslések szerint akát 250 grammnyi kőzetmintát is tartalmazhat.

A sikeres landolás egy hétéves küldetés végére tett pontot, hiszen az OSIRIS-REx majdnem pontosan hét évvel ezelőtt, 2016 szeptemberében indult el a Bennu felé, amit két évvel később ért el. Az űreszköz ezután újabb két éven keresztül keringett a kisbolygó körül, és csak 2020 októberében kísérelte meg a kőzetminták begyűjtését. Az Osiris-Rex technikailag nem szállt le, hanem az aszteroida felszíne felett lebegve egy robotkart eresztett le, majd egy nitrogéntartály segítségével kirobbantott belőle egy darabot. A NASA célkitűzése az volt, hogy legalább 60 grammnyi mintát szerezzenek az égitestből, de a rendelkezésre álló információk szerint ennél végül jóval több kőzetet sikerült begyűjteni.

A minták egy részét a NASA továbbküldi a misszióban szintén résztvevő kanadai és japán űrügynökségnek, egy jelentős mennyiséget pedig későbbre raktároznak el abban a reményben, hogy a technológia fejlődésével később olyan dolgokat is megtudhatnak belőle, amikre a mai műszerekkel még nincs lehetőség. Ezzel együtt a visszahozott kőzetminták már ma is rendkívüli tudományos felfedezésekkel kecsegtetnek, hiszen az aszteroidát alkotó anyag egy olyan korból származik, amikor a Naprendszer még egészen fiatal volt. A misszió vezető kutatója, Dante Lauretta nem is rejtette véka alá, hogy rendkívüli várakozásaik vannak a mintákkal kapcsolatban, amelyek a kutatók szerint akár az élet nyomait is rejthetik. "Azt gondoljuk, hogy lehetséges, hogy az élet csíráinak a nyomait hozzuk vissza, amelyet ezek az aszteroidák szállítottak ide a bolygónk kezdetén, és ami elvezetett ehhez a csodálatos bioszférához, biológiai evolúcióhoz, és ahhoz, hogy ma itt legyünk" - nyilatkozta az Arizonai Egyetem Hold- és Bolygólaboratóriumának bolygótudomány és a kozmokémia professzora, utalva arra, hogy tudományos körökben régóta tartja magát az elképzelés, hogy az élet aszteroidák közvetítésével kerülhetett a Földre.

Ezek a vizsgálatok akár évekig is eltarthatnak, ám a tervek szerint a NASA már október 11-én, vagyis kevesebb mint három hét múlva közzéteszi az első eredményeket és arra is jó esély van, hogy már idén publikálni tudják az első tanulmányt a mintákkal kapcsolatban.

A sikeres küldetés végeztével az OSIRIS-REx (amely innentől már az OSIRIS-APEX nevet viseli) azonnal tovább indult az Apophis kisbolygó felé, amelyet várhatóan 2029-ben ér el. Az űreszköz a misszió során azt fogja megfigyelni, hogy a Földhöz rendkívül közel, alig több mint 30 ezer kilométerre elhaladó aszteroida forgását és pályáját hogyan befolyásolja a bolygónkkal való találkozás.

(Fotó: NASA/Keegan Barber)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.