Megismétlődhetnek a tavalyi erdőtüzek Brazíliában

2020 / 08 / 02 / Felkai Ádám
Megismétlődhetnek a tavalyi erdőtüzek Brazíliában
Ha a mostani júliust vetjük össze a tavalyival, azt láthatjuk, hogy idén sokkal több erdőtűz pusztít.

Számokra lefordítva mindez a brazil űrhivatal adatai szerint 6803 megfigyelt tűzesetet jelent, ami 28 százalékos emelkedés az előző év ugyanezen hónapjához képest – írja a BBC. Bolsonaro elnök bátorította egy ideig a medencében a mezőgazdasági és bányászati célú erdőirtást, de a nemzetközi befektetői nyomásra júliusban a kormánya már tűzgyújtási tilalmat vezetett be a régióban.

A mostani adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy megismétlődhetnek az esőerdőt tavaly augusztusban és júliusban tomboló, az egész világot sokkoló tűzvészek.

Ane Alencar, az ország Amazon Environmental Research Institute nevű szervének tudományos igazgatója az adatokat egyenesen rémséges előjelnek nevezte. Az igazgató szerint a tüzek szempontjából az augusztus nehéz hónapnak igérkezik, a szeptember pedig annál is rosszabbnak tűnik.

Bolsonaro elnök egyébként sokat kritizálja Brazília környezetvédelmi szervét, az Ibamát, elsősorban a kivetett, magas büntetések miatt. Az elnök első hivatali évében ennek megfelelően csökkentek is a környezetvédelmi károkozás miatt kiszabott büntetések. A szervezet pedig alulfinanszírozottan működik.

(Kép: Flickr/David Mann)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.