Meglepő bizonyítékot találtak arra, hogy egykor víz hullámzott a Marson

2023 / 02 / 13 / Bodnár Barna
Meglepő bizonyítékot találtak arra, hogy egykor víz hullámzott a Marson
A Curiosity marsjáró olyan egyértelmű bizonyítékot talált a víz egykori jelenlétére a vörös bolygó felszínén, amelyhez foghatót eddig még nem fedeztek fel. A marsi sziklákba vájt fodros minták azokhoz hasonlók, amiket a homokba rajzol a víz, miután a partot érő hullámok visszatérnek a tengerbe, vagy tóba.

Közel tíz éve rója a Mars felszínét a NASA autó méretű Curiosity nevű egysége, de úgy tűnik, a mai napig képes meglepni az űrügynökség kutatóit. Annak ellenére, hogy több ezer méteren át kutatták a víz nyomait azokon a helyeken, ahol valaha tavak, óceánok lehettek, most egy kifejezetten száraznak hitt területen találták meg az eddigi legkézzelfoghatóbb bizonyítékot arra, hogy valaha nagy mennyiségű víztömeg volt a Marson. Ez azért jelentős felfedezés, mert a geológusok szerint a víz egykori jelenléte tehette lehetővé az ősi, sejtszintű marsi életet, aminek a nyomaira bukkanhatnak az egykori vízlelőhelyeken.

A Curiosity 2014 óta kapaszkodik felfelé a Mount Sharp (magyarul Éles Hegy) emelkedőin, amelyeket egykor források és hegyi patakok hálózhattak be. A talajréteg a hegy lábánál a legrégebbi, felfelé haladva pedig egyre "fiatalabb" kőzetek találhatóak, ezért a rover emelkedésével a kutatók tanulmányozhatják a Mars fejlődéstörténetét, vagyis azt, hogy változott egy vízben gazdag, enyhe éghajlatú, Föld-szerű bolygóból a jelenlegi, jéghideg sivatagos égi testté az évmilliók alatt.

A hegység lábától számított körülbelül egy kilométeres magasságban találta a rover azt a sötét, vékony kőzetréteget, amelynek a kutatók szerint az egykor rajta hullámzó sekély tó adta mai fodros mintáját.

A többitől meglehetősen eltérő színű és állagú sziklák olyan keménységűek, hogy a Curiosity többszöri próbálkozás után sem tudott mintát venni belőlük, így a következő hetekben a kutatók megpróbálnak lágyabb köveket találni a hullámmintás területen.

Egy távolabbi, Gediz Vallis nevű völgy is ígéretes helyszín lehet az egykori víz nyomai utáni kutatásban, ugyanis a szél által kialakított völgyben megfigyeltek egy, a hegyről induló csatornát, amelyet feltehetően egy kis folyó vájhatott ki. A tudósok azt gyanítják, hogy itt is történtek egykor olyan földcsuszamlások, amelyek autóméretű sziklákat és törmeléket hordhattak a völgy aljába.


A Curiosity a ChemCam eszközzel olyan sziklákat figyelt meg, amelyekről azt feltételezik, hogy egy hegyi folyó ősi hordalékai. Azért lenne fontos ezeket a köveket megvizsgálni, mert olyan magasságban keletkezhettek, ahová a Curiosity már nem fog tudni feljutni. (Fotó: NASA/JPL-Caltech)

A hullámmintás rétegek közelében több, szokatlanul szabályos elosztású, méretű, és textúrájú sziklát is felfedeztek, amelyeket nem a víz, hanem valószínűleg az időjárás vagy az éghajlat valamilyen szabályos ciklusa, például porviharok alakítottak ki. A Föld kőzetrétegeiben ez a fajta ritmikus mintázat gyakran időszakosan előforduló légköri eseményekből fakad, így lehetséges, hogy ezeknek a marsi szikláknak a formája is hasonló események eredménye, ami a Vörös Bolygó ősi éghajlatának változásaira utal. A hullámos mintázatok, a hordalékmozgás és a szabályos rétegek mind azt sugallják, hogy a Mars kiszáradásának és elsivatagosodásának története közel sem egyszerű, hanem egy összetett folyamat volt, legalább annyira komplex, mint a földi éghajlatváltozás.

(Borítókép: NASA/JPL-Caltech)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hamarosan indítják az űrbeli félvezetőgyárat
Hamarosan indítják az űrbeli félvezetőgyárat
Még ebben az évben pályára állhat az a gyár, amelyben mikrogravitációs körülmények között készítik a félvezetőket. A ForgeStar-1 még nem tudja a Földre visszahozni az anyagokat, de utódja már erre is képes lesz.
Mi történt eddig az OSIRIS-REx mintákkal?
Mi történt eddig az OSIRIS-REx mintákkal?
Az OSIRIS-REx mintáinak kibontása lassabban megy a tervezettnél, de jó okkal.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.