Meglepő, de a jövőben talán ugyanazzal a gyógyszeres eljárással lehet kezelni az elhízást és az anorexiát

2021 / 04 / 28 / Felkai Ádám
Meglepő, de a jövőben talán ugyanazzal a gyógyszeres eljárással lehet kezelni az elhízást és az anorexiát
Az agyunkban két fő régió szabályozza a testsúlyunkat: a hipotalamusz és az agytörzs.

Egy új tanulmányban a Michigani Egyetem és a Vanderbilt Egyetem kutatói beazonosítottak egy fehérjét, amely lényegében utat nyithat az emberi szervezetnek a testsúly-szabályozórendszerébe – olvasható a Michigani Egyetem sajtóközleményében. A szóban forgó fehérje, a melanocortin-3 receptor (MC3R) minden idegsejt felszínén megtalálható, és a test energiaállapotával kapcsolatban fogad és továbbít jeleket. Annak ellenére azonban, hogy az MC3R az agyunkban mindenütt megtalálható, leginkább azokban a régiókban van jelen mind az egerekben, mind az emberekben, melyek a táplálkozásunkat szabályozzák – tehát a fentebb említett hipotalamuszban és az agytörzsben. A kutatók különösen a hipotalamusz kapcsán gondolták (ahol az MC3R a leginkább ki van fejezve), hogy a fehérjének főszerep jut a táplálékfelvétel szabályozásában.

A hipotalamuszban ugyanis az MC3R hormonális jelet kap, ha testnek túl magasak az energiakészletei, és ilyenkor olyan idegrendszeri szabályozást aktivál, amely ellene hat a tápanyagbevitelnek. Amennyiben azonban az energiakészlet alacsony, épp az előbbivel ellentétesen fog működni. Mi következik mindebből? Hogy elméletileg ezen a fehérjén keresztül mesterségesen lehet szabályozni, hogy teltnek vagy éppen éhesnek érezze magát valaki.

A tanulmányhoz a viselkedési és táplálkozási szokásait vizsgálták olyan egereknek, melyek szervezetéből hiányzott ez a fehérje. Az eredmény az lett, hogy ezek az egerek rengeteg módon hasonlóan kezdtek el viselkedni azokhoz az emberekhez, akik az anorexia nervosa nevű táplálkozási zavarban szenvednek. Bizonyos esetekben pedig az egerek viselkedése különbözött a hímek és a nőstények esetén – ami megfelel az anorexia megjelenésének az emberek esetén, hiszen az ezzel diagnosztizált betegek 90 százaléka nő. Ennél is érdekesebb, hogy az MC3R manipulálása képes volt bármely irányban változtatni a táplálkozási szokásokon. Amennyiben bizonyos anyagokkal megnövelték ennek a receptorfehérjének az aktivitását, az egér többet evett, miközben csökkent a nyugtalansága, míg ha elfojtották az MC3R aktivitását, úgy az egér kevesebbet evett, ugyanakkor ez nem váltott ki nála nyugtalanságot.

A nagy kérdés tehát, hogy ez a beavatkozás a táplálkozással kapcsolatos szabályozórendszerbe az MC3R-fehérjén keresztül mennyire működik emberek esetén. Amennyiben ugyanis az esetünkben is lehetséges az MC3R aktivitásának fokozásával vagy csökkentésével szabályozni a teltségérzetet, úgy egy sor táplálkozással kapcsolatos megbetegedés (elhízás, anorexia) gyógyszeres kezelése válhat a jövőben lehetővé. Jelenleg ugyanis ezekre a kondíciókra nem létezik dedikált gyógyszer, míg az MC3R-felhasznlásával egyszerre több étkezési zavar és annak szövődményei is kezelhetőekké válnának.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Egy már létező gyógyszerrel a klinikai vizsgálatok szerint rendkívül hatásosan lehet fogyni A szakértők szerint új korszak kezdődött az elhízás kezelésében, ám a szer nem olcsó – utánajártunk, hogy Magyarországon felkerülhet-e a közfinanszírozott gyógyszerek listájára.

Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint Még akkor is nagyobb a szív-érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának az esélye, ha a túlsúlyos személy aktívan sportol.

Egy új eszköz segítségével mi mondhatjuk meg a testünknek, hogy mikor vagyunk éhesek A texasi A&M Egyetemen kifejlesztett eljárás az elhízásban szenvedőknek nyújthat a gyomor bypassnál kevésbé radikális megoldást, de hosszú távon számos más betegség kezelésében is segíthet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.