Meglepő, hogy mivel foglalkoznak a magándetektívek Magyarországon

2022 / 12 / 22 / Felkai Ádám
Meglepő, hogy mivel foglalkoznak a magándetektívek Magyarországon
Milyen eszközöket vethet be egy magánnyomozó Magyarországon, milyen megbízásai akadnak, és mi az a „nem direkt kapcsolatfelvétel”, amivel egyre többször megkeresik őket. Interjúnkból kiderül.

Ha valaki kicsit is szerette Sherlock Holmes és Philip Marlowe kalandjait olvasni, az nyilkván érdeklődik a magánnyomozók titokzatos világa iránt. Azonban hogy fest ez a munka a hazai rögvalóban – erről kérdeztük Doór Zalán magánnyomozót, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetőjét.

Milyen tapasztalattal rendelkezik a magánnyomozói szakmában?

Már sok éve ezen a területen dolgozom. Korábban különböző nyomozó-felderítő szerveknél teljesítettem szolgálatot közel 15 évig. Ezt kövezően néhány éve saját vállalkozásba kezdtem, így jött létre az X-Rock Magánnyomozó Iroda.

Milyen módszereket alkalmaz a nyomozás során?

Csakis törvényes eszközöket, összhangban az adatvédelmi törvénnyel, ami nagyon szigorú. A megengedett módszerek közé tartoznak a nyílt adatbázisok és az internet, de tanulmányaim és szakmai tapasztalatom alapján az OSINT (Open Source Intelligence) tevékenységet az átlagos felhasználónál kicsit magasabb szinten használom.

Melyik ügyre a legbüszkébb?

Szerencsére a legtöbb ügyet sikerrel tudtuk zárni. Mivel mi főleg üzleti jellegű magánnyomozással foglalkozunk, így a megmentett céges és magányvagyonokra vagyunk a legbüszkébbek, valamint a megvédett üzleti titkokra. Konkrét példaként tudom megemlíteni az egyik megbízónknál azt a projektvezetőt, akit sikerült megakadályozni több tízmillió forint elcsalásában. Illetve egy másik megbízónknál sikeresen felfedtük az ellenérdekelt fél által hozzá irányított alvállalkozókat, akik komoly anyagi és erkölcsi károkat tudtak volna okozni.


Doór Zalán

Mi volt a legnehezebb ügye?

Minden ügy nehéz a maga módján, mert mindegyik más, sosincs két egyforma belőlük. Minden megbízás esetén új megoldást kell kitalálni. Az egyik legnehezebb esetünk egy ismeretlen helyen tartózkodó személy volt. Annyit tudtunk csak, hogy nagyjából melyik külföldi városban élhet, illetve az Instagram képeit láttuk, amelyek alapján, az épületek vizsgálatával sikerült azonosítanunk egy adott felvétel elkészítési helyét. Ezek alapján az adott országban élő magánnyomozókkal együttműködésben sikerült felderítenünk a pontos tartózkodási helyét.

Milyen esetekkel szokták önöket megbízni?

Általában dolgozói visszaélésekkel, illetve adós személyek tartózkodási és vagyoni helyzetének felmérésével. Azonban egyre több olyan megkeresésünk van, ami egy egyedi szolgáltatásunkhoz kötődik, miszerint a megbízó szeretne kapcsolatba kerülni valakivel olyan módon, ami nem direkt kapcsolatfelvétel. Ezt mi csak úgy hívjuk, hogy „véletlennek tűnő találkozó”. Sok emberben visszatetszést kelthetnek a direktmarketing jellegű megkeresések, de gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat lehet egy kellemes, megrendezett „véletlen” találkozásból kihozni.

Milyen esetekben szükséges az ügyvédi képviselet a nyomozás során?

A legtöbb ügyünkben közreműködik barátom és társam, Dr. Hódos Attila ügyvéd. Erre azért van szükség, mert az ügyek túlnyomó többségénél felmerülhetnek olyan jogi kérdések is, amelyek szükségessé teszik ügyvéd jelenlétét is az esetek során. Gondolok itt az adósságrendezés kérdésére, illetve több ügynek is vannak büntetőjogi vagy adójogi szempontjai, aminél elengedhetetlen a jogi szakértelem is.

Milyen technikai eszközöket használ a nyomozás során?

Az adatvédelmi törvény értelmében technikai eszközöket nem használhatunk, helyette mi minden esetben személyesen járunk el ügyfeleink érdekében.

Hogyan tud segíteni a cége a családi ügyekben?

Családi ügynek lehet hívni a köznyelvben gyermekelhelyezési ügyeknek hívott eseteket. Továbbá a vagyonmegosztást is ide sorolhatjuk, de előfordul olyan is, hogy egy családba új fél kíván beházasodni, és őt kell ellenőriznünk, hogy nincs-e tisztességtelen szándéka a családi vagyon szempontjából. Az előbb említett ügyeknél a másik fél körülményeit, a lakókörnyezet véleményét, a vagyoni helyzetet tudjuk vizsgálni, ami a vita rendezése során tudja segíteni a megbízót.

Milyen árakat kér a magánnyomozói szolgáltatásokért?

Mivel minden feladat más, így nincsenek egységes árak. Azonban alapul lehet venni jelenleg például egy ügyvédi óradíjat. Azt azonban érdemes kiemelnem, hogy minden esetben egyeztetjük a feladatok idő- és költségigényét a megbízóval.

Milyen garanciákat kínál a megbízók számára?

Garanciaként azt szoktuk említeni, hogy az összes velünk dolgozó kollégának összesen nagyjából 200 évnyi szakmai tapasztalat van nyomozási, hírszerzési és jogi területen.

Milyen egyéb szolgáltatásokat kínál a cége?

Magánnyomozáson belül szinte mindennel foglalkozunk. A törvény adta kereteken belül szinte alig van olyan feladat, amivel ne tudnánk foglalkozni, ezért is lett a szlogenünk a „Kreatív megoldások”.

Milyen tapasztalattal rendelkezik a cég az online nyomozás terén?

Online nyomozással hivatásosként is foglalkoztam. Ez minden felderítő és nyomozó munka alapja, így a magánnyomozás során is rendszerint minden esetben ezzel kezdünk. Véleményem szerint most az ügyek megoldásának nagyjából 50 százalékát az online térben végzett nyomozás adja ki.

(Kép: Pixabay/prettysleepy1)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
Mitől tartunk jobban, a robotrendőröktől vagy a virtuális betegápolóktól?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.