Megmérték a szellemrészecskék maximális tömegét, de a neutrínók még mindig sok titkot rejtegetnek

2022 / 02 / 25 / Bobák Zsófia
Megmérték a szellemrészecskék maximális tömegét, de a neutrínók még mindig sok titkot rejtegetnek
A legtünékenyebb részecske tömegének felső határát sikerült meghatározni, de teljes tömegének pontos értéke még mindig rejtély. Egy 2024-ig tartó kísérlet közelebb hozhatja a megoldást.

A neutrínók létezését már 1930-ban megjósolta a kvantumfizika egyik úttörője, Wolfgang Pauli, de a részecskék jelenlétére sokáig csak közvetett bizonyítékok alapján következtettek a kutatók, a mérésük jóformán lehetetlennek tűnt. Ennek oka, hogy a tünékeny természetük miatt szellemrészecskéknek is nevezett neutrínók töltéssel nem rendelkeznek, a tömegük pedig egészen elhanyagolható, így útjuk során, amit elsődleges születési helyüktől, a Naptól tesznek meg a Földig és tovább, nagyon ritkán lépnek interakcióba a környezetükkel.

Ezek a semleges részecskék azonban más forrásból is származhatnak, például atomrobbantások alkalmával, vagy atomerőművekben is nagy mennyiségben keletkeznek: ezt kihasználva, hosszú évtizedek előkészítése után, végül 1956-ban sikerült konkrét méréssel is igazolni a neutrínókról szóló elméleteket. A kísérletet végző Frederick Reines és Clyde Cowan egy, a Savannah River Erőmű P-reaktorának magjától tizenegy méterre elhelyezett fotoelektron-sokszorozóval detektálta a szubatomi részecskék jelenlétét, illetve az arra utaló jeleket, így ők lettek az elsők a kutatók között, akik beszámolhattak a szabad neutrínók létezésének megfigyeléséről.

A neutrínók jelenlétére alapvetően a béta-bomlás során észlelt anomáliákból lehet következtetni, mivel a neutronok bomlása közben felszabaduló elektronok sebessége alapján következtetve a folyamat látszólag nem felel meg az energiamegmaradás törvényeinek, egy láthatatlan, de jelen lévő plusz részecske viszont megmagyarázza az ellentmondásokat. Az elmúlt évtizedekben több olyan nagyszabású kísérlet is indult, amelyek során a neutrínók nyomára próbáltak rábukkanni, és több helyen kifejezetten erre a célra felépített létesítményekben igyekeznek "befogni" a szellemrészecskéket a béta-bomlások megfigyelésével.

Az egyik legígéretesebb ezek közül a KATRIN (Karlsruhe Tritium Neutrino) projekt, aminek keretében a németországi Karlsruhe Műszaki Egyetem északi kampuszán felállított hatalmas spektrométer segítségével vadásznak a kutatók a szubatomi elemekre. A vizsgálatok során a trícium bomlását, héliummá való átalakulását figyelik meg és az eközben keletkező elektronok és antineutrínók (amelynek tömege egyezik a neutrínóéval) jellemzőit tanulmányozzák. Ehhez az elektronokat egy 23 méter hosszú vákuumkamrába vezetik, amelyben az energiájukat mérik, a trícium bomlása során keletkező energia és az elektronok energiájának minimális különbségéből pedig a neutrínók tömegére következtetnek.


Miközben a KATRIN vákuumkamráját szállították Leopoldshafenben a karlsruhei rendeltetési helyére, néha csak három centiméter választotta el a házak faltól (Kép: Karlsruher Institut für Technologie)

A KATRIN kísérlet első, teljes értékű futtatása alatt, amelyre még 2019-ben került sor, sikerült ezzel a módszerrel egy felső határértéket megállapítani a szellemrészecskék tömegét illetően: a most közzétett eredmények arra utaltak, hogy a neutrínó tömege nem éri el az 1 elektronvoltot, maximum 0,8 eV lehet. A Nature leírása szerint ez volt az első alkalom, hogy a neutrínók tömegének határát egyértelmű mérésekkel igazolták, bár elméletben már korábban is megjósolták az 1 eV alatti értéket. Ami azonban még mindig rejtve maradt a kutatók előtt, az a részecskék teljes tömege, illetve a lehetséges tömeg alsó határa. Az elképzelések szerint a minimum tömeg akár egészen alacsony, 0,2/c2 elektronvolt alatti is lehet, ami rossz hírt jelentene a KATRIN tudósai számára.

Ebben az esetben ugyanis a vizsgálatok nem lennének elegendőek ahhoz, hogy a neutrínók tömegét pontosan meghatározzák, mivel a berendezések, legyenek bármilyen érzékenyek is, csak 0,2 eV-ig tudnak méréseket végezni. Így nem derülhetne fény arra sem, hogy a szellemrészecskék egyáltalán rendelkeznek-e bármilyen elenyésző tömeggel, vagy, ahogy a régebbi elméletek alapján feltételezték, tömeg nélküliek, bár ezt a lehetőséget az elmúlt időkben már kizárták a kutatók. Többek között a japán Szuper-Kamiokandéban zajló kísérletek is rávilágítottak már 1998-ban, hogy a neutrínóknak van tömege, még ha ez olyannyira kevés is, hogy az elektron tömegének csak körülbelül milliomod részét teszi ki.

A KATRIN 2024-ig tartó vizsgálatai, valamint az épülő Hyper-Kamiokande nyújthat közelebbi betekintést a neutrínók titkaiba, és adhat választ azokra a kérdésekre, amelyek jelenleg még megoldásra várnak. A részecskék tömegének pontosítása mellett az is a jövőben derülhet csak ki, hogy hogyan is szerzik a tömegüket a neutrínók, amelyek, a Standard Modell más elemeitől eltérő módon, a Higgs térrel nagy valószínűséggel nem lépnek kapcsolatba, így más magyarázat szükséges a tömegük eredetére. Mivel a neutrínók alapvető szerepet játszanak az univerzum nagyobb struktúráinak kialakulásában - írják a KATRIN kutatói a tanulmányukban - ezért a konkrét megfigyelésük fontos információkkal szolgálhatna a kozmológiai modellekkel kapcsolatban is.

(Fotó: Karlsruher Institut für Technologie, Wikimedia Commons, Getty Images/jroballo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.