Megpróbálták beazonosítani, bejött: meteoritevő mikrobára bukkantak

2019 / 12 / 10 / Perei Dóra
Megpróbálták beazonosítani, bejött: meteoritevő mikrobára bukkantak
Szakértői berkekben már korábban megállapították, hogy a Metallosphaera sedula fő táplálékát különféle ásványok jelentik, meteoritkedvelésük azonban más lényeges dologra is rámutatott.

A baktériumra emlékeztető archea táplálkozásának felfedezése ugyanis segíthet jobban megértenünk, hogyan juthattak táplálékhoz a kezdetleges életformák az űrben - írja a ScienceAlert. Mivel több szakértő úgy véli, hogy a földi élet nem alakulhatott volna ki meteoritok nélkül, Tetyana Milojevic, a Bécsi Egyetem munkatársa kollégáival együtt megpróbálta beazonosítani a meteoritevő mikrobákat, fáradozásukat végül siker koronázta.

A kutatók elsőként a Metallosphaera sedulát elemezték, melyről korábban már megállapították, hogy marsi talajon is életképes. Jelenlegi vizsgálataik során viszont azt is kimutatták, hogy az archea többek közt a piritet sem veti meg.
A szakértők a 2000-ben azonosított, NWA 1172 jelű meteorit anyagát vették mintául, ami nemcsak fémben gazdag, de porózus is, ez pedig elősegítheti a mikroorganizmusok táplálkozását.

Az archeákat ezt követően steril meteoritdarabok, illetve elkevert minták mellé helyezték. Kiderült, hogy a Metallosphaera sedula a keverékekben sokkal otthonosabban érezte magát. A szakértők mindemellett olyan egyedi nyomokra bukkantak, melyek a későbbiekben segíthetnek az idegen élet jeleinek azonosításában.

Kanyarodjunk vissza egy pillanatra 2009-be

Ekkor történt ugyanis, hogy a NASA kutatói baktériumokat (az ősi marsi élet bizonyítékát) találtak az Allen Hills 84001 kódnevű meteoritban. A mindössze kétkilós kődarabot 1984-ben gyűjtötte be egy amerikai expedíció az Antarktisz keleti részén fekvő Allan-hegységben, majd vizsgálatok során kimutatták, hogy a lelet eredetileg a Marsról származik, ahonnan tizenöt millió éve vált le egy nagyobb meteor becsapódásakor. Ezt követően évmilliókig keringett az űrben, majd nekiütközött a Földnek.

1996 egyik legnagyobb szenzációja volt a NASA tudósainak bejelentése, miszerint a meteorit elektronmikroszkópos vizsgálatakor olyan, alig húsz és száz nanométer közötti fosszíliákra leltek a kőzet belsejében, amelyek földönkívüli eredetű baktériumok nyomaira utalnak. Clinton elnök akkor még beszédet is mondott a felfedezés kapcsán.

(Fotó: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.