Megszülettek az első csecsemők, akik robotizált megtermékenyítéssel fogantak

2023 / 05 / 15 / Bobák Zsófia
Megszülettek az első csecsemők, akik robotizált megtermékenyítéssel fogantak
Egy mérnök PlayStation 5 kontrollerrel irányítva végezte a művelet első részét, aminek eredményeképpen egyetlen hímivarsejt is elegendő volt a megtermékenyítéshez.

Az IVF (in vitro fertilization, szervezeten kívüli megtermékenyítés) technológiával végzett megtermékenyítés bevett gyakorlatot jelent azokban az esetekben, amikor a hagyományos módszerek valamilyen oknál fogva nem működnek. A Semmelweis Egyetem magyarázata szerint "a szervezeten kívüli megtermékenyítés végzése elsősorban mindkét oldali lezárt vagy hiányzó petevezeték, súlyos férfi eredetű meddőség vagy III-IV. stádiumú endometriózis esetén indokolt, de többszöri eredménytelen inszeminációs kezelés után is mérlegelendő lehet."

A módszer, ahogy a nevéből is kiderül, a petesejt és a hímivarsejt laboratóriumi körülmények között történő egyesítésén alapszik, amelynek során a petesejtet kiemelik a petefészekből, majd megtermékenyítik a férfi spermiumával. Abban az esetben, ha a gyenge minőségű spermaminta nem alkalmas hagyományos IVF kezelésre, ICSI (Intracitoplazmatikus spermium injektálás) módszert alkalmaznak: ekkor egy "mikromanipulátor segítségével egyetlen spermiumot szívnak fel egy, a hajszálnál is vékonyabb üvegtűbe, és azt fecskendezik a petesejt belsejébe" - írja a Semmelweis Egyetem. Sikeres kezelés esetében a megfogant embriót pár nap múlva áthelyezik az anya méhébe és ott fejlődik tovább. Az eljárás nem egyedi és gyakorta végzik az erre specializált orvosok, azonban nagy precizitást igényel a sikeres kivitelezése, az eredményessége pedig nem száz százalékos: statisztikák szerint 35 év alatti nők körében átlagosan 50% körüli annak az esélye, hogy gyermek születik az így végzett megtermékenyítés után.

Bizonyos cégek, köztük az Overture Life azonban olyan módszert fejlesztenek, ami a hatékonyságot nagyban növelheti. A cég az MIT Technology Review beszámolója szerint nemrégen jelentette be, hogy megszülettek az első csecsemők, akik az általuk épített robotizált eszköz segítségével fogantak meg. A két kislány az első két olyan ember a világon, akik "robot általi megtermékenyítés után születtek" a cég kijelentése szerint. A gép mikroszkópot, mechanikus tűt és Petri-csészét tartalmaz és laptopra csatlakoztatva használják, a hímivarsejteket tartalmazó tűt pedig egy kontrollerrel, konkrétan egy PlayStation 5 kontrollerrel helyezik a megfelelő pozícióba, ami után az eszköz önmagától elvégzi a megtermékenyítés műveletét.

A procedúra egyelőre még igényel némi emberi beavatkozást is, de az Overture Life munkatársainak reményei szerint a későbbi fejlesztések elvezetnek majd a teljes robotizációhoz, ami sokkal olcsóbbá és több mindenki számára elérhetővé teheti ezt a fajta kezelési formát. A cég egy másik gépet is készített, ami az IVF egyik lépésének megoldásában segít: a DaVitri berendezéssel az oociták (megtermékenyítetlen petesejtek) krioprezervációját, azaz vitrifikáció általi lefagyasztását és későbbi felolvasztását lehet elvégezni. A gépesítés előnyei sok ember számára megnyithatják az utat az IVF eljárások felé, de az érzékeny ivarsejtek szervezeten kívüli kezelése bonyolult feladatot jelent, így a teljes robotizációra valószínűleg még sokat kell várni.

(Fotó: scientificanimations/Wikimedia Commons, DrKontogianniIVF/Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.