Megtalálhatták az első bolygót egy másik galaxisban
2020 / 09 / 24 / justin.viktor
Megtalálhatták az első bolygót egy másik galaxisban
Néhány tudós azt állítja, hogy megtalálhatták az első bolygót egy idegen galaxisban. Ha igazuk van, akkor ez lesz az első emberiség által felfedezett exobolygó a Tejúton kívül.

Saját galaxisunkban 'a Tejúton' több milliárd exobolygó található, de más galaxisokban rájuk bukkanni - ez olyan fegyvertény, amire eddig még nem voltunk képesek, mivel ez sokkal bonyolultabb feladat. Eddig.

A New Scientistben megjelent tanulmány szerint ugyanis egy Örvény-ködben avagy Örvény-galaxisban keringő bináris rendszerben bolygó méretű égitestet észleltek.

 

Az idegen galaxisokban felbukkanó bolygóknak már eddig is voltak jelei, de szilárd bizonyítékot eddig még nem találtak rájuk. Ugyanez persze elmondható erről a mostani észlelésről, és az ellenőrzés alatt álló publikált adatokról is, de a tudósok optimistán állnak a dologhoz, 

"Izgalmas, de nem váratlan esemény" - mondta a New Scientistnek Angelle Tanner, a Mississippi Állami Egyetem csillagásza. “Semmi okunk arra, hogy azt gondoljuk, hogy más galaxisokban nem lesznek bolygók.”

 

Évtizedes várakozás

Sajnos lehetséges, hogy a megerősítésre akár évtizedeket is várni kell. Az észlelt kb. Szaturnusz méretű égitest valószínűleg maga is egy gázóriás, és észlelésekor éppen elhaladt iker-rendszerének egyik csillaga előtt. Ráadásul nagyjából ugyanakkora távolságra kering a saját csillagától, mint a Szaturnusz a Naptól, így könnyen lehetséges, hogy évtizedek is eltelnek, mire újra elhalad köztünk és csillaga között, lehetőséget adva tudósainknak saját felfedezésének megerősítésére.

"Persze az is lehetséges, hogy valami egyszerűen elhaladt a rendszer előtt, és soha többé nem tér majd vissza" - mondta Tanner.

(Forrás: Futurism Kép: Pixabay)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.