Megtalálták az eredeti, hírhedt backrooms fotó tényleges helyszínét

2024 / 05 / 31 / Felkai Ádám
Megtalálták az eredeti, hírhedt backrooms fotó tényleges helyszínét
Úgy tűnik, hogy az internet egyik legismertebb és legrejtélyesebb fotójáról hullt le a lepel, amely egész digitális mitológiát indított útjára. Megmutatjuk azt is, hogyan néz ki ma a “backrooms”.

A backrooms története 2018. április 21-én kezdődött – ekkor töltött fel egy névtelen felhasználó egy 4chan fórumra egy képet, amin egy lelakott, nagyjából kilencvenes évekbeli iroda látható üres szobákkal és izzó neoncsövekkel. Egy évvel később, május 12-én pedig egy másik névtelen felhasználó szintén a 4chanen elindított egy beszélgetést olyan „nyugtalanító képekről”, melyekkel valami nem stimmel. A beszélgetés ezzel a fotóval indult, amihez hamarosan egy másik felhasználó megadta azt a leírást, amely a backrooms-mitológiát végleg beröccentette:

„Ha nem vigyázol, és rossz helyen no clipelsz ki a valóságból, akkor a hátsó szobákba kerülsz, ahol nincs más, csak a régi, nedves szőnyeg bűze, az egyen sárga őrület, és a fluoreszkáló, végtelen háttérzaj. A lámpák hangosan zümmögnek, te pedig csapdába estél ezekben a körülbelül hatszáz millió négyzetmérföldnyi, véletlenszerűen felosztott üres szobákban.

Isten mentsen téged, ha valami hangot hallasz a közeledben, mert ami ott ólálkodik, egészen biztosan meghallott téged.”

Ezzel el is készült az internetes mende-monda első lépése, és egy új creepy pastával több kereng azóta is a világhálón. Creepy pastának egyébként a copy-paste kifacsarásával épp ezeket, az egyik fórumról a másikra egyszerűen átmásolható horrorsztorikat nevezzük, és a világhálón számtalan ilyen terjed. A hátsó szobák azonban annyiban különbözik a legtöbbtől, hogy kapcsolatban áll a népszerű virtuális valóság teóriával, másrészt az eredeti kép sokak számára átadott egyfajta kafkai értelemben vett egzisztenciális félelmet. A kép és a leírás együtt sokak fantáziáját beindította, többen állították, hogy már jártak itt, álmodtak ezzel a hellyel, és a rémisztő nosztalgia különös szópárosítása is többször előkerült a kép kapcsán.

Hátsó szobák – horrorisztikus programhiba a valóságunk mögött A „Backrooms” a szimuláció teória kitoldása: ez az a hely, ahová akkor kerülünk, ha egy programhiba folytán kizuhanunk a valóságunkból. És ez az a hely, ahol a legkevésbé szeretnénk lenni.

A backrooms mára pedig talán az internet leghíresebb creepy-pastája, amely a Slender Man-t is megelőzi, és igazi kulturális jelenséggé vált – nem csak számtalan videójáték készült róla, de a horrorfilmekben bejáratott névnek számító A24 is épp összeüt erről egy mozit.

Ennek megfelelően számtalan felhasználó vetette rá magát a legkülönbözőbb fórumokra, és kereste-kutatta a titokzatos és hátborzongató kép eredeti helyszínét. A feladat nem volt épp könnyű, de a kitartásnak köszönhetően most, nagyjából 6 évvel a Backrooms indulását követően, 2024. május 28-án lelepleződött a net egyik leghírhedtebb és legtitokzatosabb képének a titka. A nyomozást a lenti YouTube csatorna foglalta össze:

A kutatás menete nagyobb lépésekben a következő volt: egy Sara nevű felhasználó megtalálta a Virtual Carbon Discord szerveren az eredeti backrooms kép egy korábbi verzióját egy 2011. március 8-i archivált 4chan-bejegyzésben. Maga a kép sajnos hiányzott, de megmaradt a thumbnail, és ami fontosabb: a “Dsc00161.jpeg” fájlnév – ami tehát az eredeti fájlnév lehetett. Ez azért volt jelentős nyom, mert ezt a fájl elnevezési mintát a japán Sony fényképezőgépek használják, vagyis kiderült az is, hogy a képet ilyen eszközzel is készíthették.

A keresés ezután az “Dsc00161.jpg” fájlnévhez illeszkedő másolatok online megtalálására fókuszált – derül ki az esetet bemutató Reddit-fórumról. Kezdetben mindez nem vezetett eredményre, és zavart okozott a “D” betű nagybetűs írása. Végül egy PerditusRedux nevű felhasználó beírta a fájlnevet a Twitterbe. Ez okos lépés volt, mivel a régi Twitter bejegyzések nem kerülnek be a Google keresési találataiba. A keresési eredmények átnézésekor 2019-ből talált egy tweetet, amely az "Dsc00161.jpg" fájlnevet tartalmazta, és egy linket kínált a kép forrásához: http://hobbytownoshkosh.com/Dsc00161.jpg. Bár a link törött volt, Perditus azonnal a Wayback Machine-be dobta, és talált egy 2004-es mentést, amely a keresett képet tartalmazta.

Így pedig végül megtalálták az eredeti weboldalt, ahogy az 2002-ben kinézett. A weboldalról kaptak egy címet is: 807 Oregon St Oshkosh, WI 54902. További kutatások során kiderült az is, hogy 2003. március 2-án a backrooms fotó felkerült a Hobbytown Oshkosh weboldalára az eredeti “Dsc00161.jpg” fájlnévvel.

A HobbyTown egy amerikai üzletlánc, amely különböző hobbi- és szabadidős termékeket árul. Ezek közé tartoznak például a modellezéshez, távirányításos autókhoz, vonatokhoz, repülőgépekhez szükséges eszközök és anyagok, valamint különféle játékok és kreatív tevékenységekhez szükséges felszerelések. A kép az oshkosh-i üzlet blogjára került fel, ahol épp a felújításról számoltak be.

A pontos helyszín némi zavart okozott azonban, mivel két összekapcsolt épület található ezen a helyen, a 807 és 811 Oregon St. A Rohner's Furniture a 20. század nagy részében mindkét épületet elfoglalta, amíg 1994-ben be nem zárták. A Hobbytown 2002-ben költözött új helyre, és megvásárolta a 807-es címet. Az említett felújítás során pedig számos fényképet készítettek, beleértve a híres backrooms fotót is, amelyet 2003-ban töltöttek fel a blogjukra. A felújítás 2004-re fejeződött be.


Így fest ma a hírhedt backrooms, forrás: Facebook/ Robert Mazza, Hobbytown

A Fabulous Finds végül 2010-ben megvásárolta a 811-es címet, míg a Hobbytown a 807-es címen maradt, és a “backrooms” jelenleg egy teljesen más elrendezésű távirányítós autóversenypályaként működik, mint az a fenti képen látható.

A backrooms a netes popkultúra része, a modern, digitális szájhagyomány egyik sarokköve, most azonban kiderült, hogy egykor bútorbolt volt, mára pedig játékautók versenyeznek ezen a helyen – hiába a valóság ironikusabb, mint a képzelet bármikor. Ha pedig valaki nem gondolja úgy 2002-ben, hogy a felújítás során pont abból a szögből lő egy képet, akkor ez netes legenda sosem született volna meg.

(A cikkhez használt képet a DALL-E generálta)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Probléma: a matematikusok szerint nem egyértelmű, mit jelent az “egyenlőségjel”
Az “egyenlőségnek” a matematikusok számára több definíciója is létezik, ami sokáig nem okozott problémát, de a számítógépes bizonyításellenőrzés során már gondot jelent. Ennek megoldása a matematika alapjainak az újragondolását is igényelheti.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.