Megtette első lépéseit az emberek otthonai felé a kínai humanoid robot

2023 / 12 / 30 / Bobák Zsófia
Megtette első lépéseit az emberek otthonai felé a kínai humanoid robot
CL-1 egyelőre apró léptekkel, de közeledik a való életbeli alkalmazás felé. A gyártócég a robotot az általános mesterséges intelligencia ideális fizikai megtestesülésének szánja.

A kínai LimX Dynamics emberszerű robotja hosszú evolúció eredményeképpen született: a cég először csak a gép alapjának szánt robotlábakat készítette el, amelyekkel kikísérletezték a stabil, de mégis lendületes mozgáshoz szükséges struktúrát, majd felépítették a teljes CL-1-et, ami már felsőtesttel, karokkal és fejjel is rendelkezik. A humanoid egyedi jellemzője, hogy valós idejű megfigyelésen alapuló dinamikus mozgásra képes, vagyis a környezetének állandó monitorozásával gyűjtött adatokra támaszkodva adaptálja a mozgását bármilyen terephez. Ezáltal el tud szakadni az előre programozott, "vak" haladás kötöttségeitől és könnyebben alkalmazkodik az újfajta, ismeretlen körülményekhez is.

A LimX Dynamics ezt a percepciós kontrollt egy teszt során próbálta ki, amelyben a robot lépcsőt mászott, majd kültéren is rövid sétára indult hasonló módon a valós idejű észlelés segítségével tájékozódva. A robotot a gyártó egyelőre kísérletezésre és fejlesztésre használja, de később autógyárakba, veszélyes környezetben végzendő munkákhoz és otthoni szolgálatra is szánja, vagyis általános célú felhasználásra az AGI (Artificial General Intelligence) optimális megtestesüléseként.

(Fotó: LimX Dynamics)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.