Megtette első lépéseit az emberek otthonai felé a kínai humanoid robot

2023 / 12 / 30 / Bobák Zsófia
Megtette első lépéseit az emberek otthonai felé a kínai humanoid robot
CL-1 egyelőre apró léptekkel, de közeledik a való életbeli alkalmazás felé. A gyártócég a robotot az általános mesterséges intelligencia ideális fizikai megtestesülésének szánja.

A kínai LimX Dynamics emberszerű robotja hosszú evolúció eredményeképpen született: a cég először csak a gép alapjának szánt robotlábakat készítette el, amelyekkel kikísérletezték a stabil, de mégis lendületes mozgáshoz szükséges struktúrát, majd felépítették a teljes CL-1-et, ami már felsőtesttel, karokkal és fejjel is rendelkezik. A humanoid egyedi jellemzője, hogy valós idejű megfigyelésen alapuló dinamikus mozgásra képes, vagyis a környezetének állandó monitorozásával gyűjtött adatokra támaszkodva adaptálja a mozgását bármilyen terephez. Ezáltal el tud szakadni az előre programozott, "vak" haladás kötöttségeitől és könnyebben alkalmazkodik az újfajta, ismeretlen körülményekhez is.

A LimX Dynamics ezt a percepciós kontrollt egy teszt során próbálta ki, amelyben a robot lépcsőt mászott, majd kültéren is rövid sétára indult hasonló módon a valós idejű észlelés segítségével tájékozódva. A robotot a gyártó egyelőre kísérletezésre és fejlesztésre használja, de később autógyárakba, veszélyes környezetben végzendő munkákhoz és otthoni szolgálatra is szánja, vagyis általános célú felhasználásra az AGI (Artificial General Intelligence) optimális megtestesüléseként.

(Fotó: LimX Dynamics)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.