Megvan a szén-dioxid átalakításának Szent Grálja

2020 / 02 / 13 / Justin Viktor
Megvan a szén-dioxid átalakításának Szent Grálja
Újabb egyetemi összefogásnak köszönhető jelentős siker, hogy a kutatók feltárták a szén-dioxid-konverzió mögött rejlő mechanizmust. Az alapvetően káros molekulából így hasznos anyagokat gyárthatunk.

Összefogás

A Bert Weckhuysen vezette tudóscsapat, köztük Charlotte Vogt, Ellen Sterk és Matteo Monai az Utrechti Egyetemről, valamint az Eindhoveni Egyetemen dolgozó kutatócsoport a BASF közreműködésével feltárta a szén-dioxid-konverzió mögött rejlő mechanizmust.

Bert Weckhuysen, vezető kutató az elért eredményekről elmondta: Fantasztikus partnerségnek köszönhetően sikerült megoldanunk ezt a puzzle-t. A kutatás mostani eredménye egy sor eddig publikált kutatási anyagot összefoglaló csúcspont. A friss eredményeket a Nature Communications folyóiratban tették közzé. 

A csoport kutatása mind kísérleti mind elméleti módszerekből állt, amelyek leírják, hogyan történik a CO2 aktiválása és átalakulása a fémek felületén, valamint vizsgálták a hasznos kémiai építőelemekké történő átalakítás módját.

A felfedezések között a megújuló szél- vagy a napenergia tárolásának új módjai is szerepelnek. Ez hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, valamint lehetővé teszi az alapvető kémiai láncok közvetlen előállítását szén-dioxidból.

 

Gyakorlati eredmények

Egy gyakorlati példában a szén-dioxid hidrogénezést mutatták be nikkel felületén, amely a reakciós során propánt képez. Ebben az eljárásban az aktivitást és a szelektivitást úgy hangolták, hogy a különféle oxidokkal különböző méretű nikkel-részecskeméretet támogattak.

A szén-dioxid általában véve környezetre káros molekula, így ezek a kísérletek hozzájárultak annak bemutatásához, hogy ha a szén-dioxidot aktiváljuk és más elemekkel párosul, akkor akár hasznos is lehet, például metán előállításánál. A csoport rámutatott arra is, hogy ezt a módszert viszonylag egyszerű körülmények között is végre lehet hajtani, és hamarosan alkalmazzák is a kutatások folytatásának érdekében.

Hosszú út a sikerhez

Az idevezető út során 2018-ban a Vogt tanulmánya megjelent a Nature Catalysis folyóiratban, amelyben arról számolt be, hogy a CO2 átalakulása hogyan függ a fém nanorészecskék méretétől. A BASF és más intézmények kutatóival együtt hatékonyabb, gyorsabb katalizátorokat tudtak előállítani.

Vogt 2019 szeptemberében megkapta az Israel Vacuum Society Női Tudósának díját a VATAT ösztöndíjjal együtt, melyet kiemelkedő nemzetközi Ph.D. hallgatók kaphatnak. Ellen Sterk elnyerte az AkzoNobel 2018. évi kémiai és technológiai díját. A katalitikus reakciók elméleti kvantumkémiai modellezésének területén Sterk kutatásaiban kifejezetten a légkör CO2-kibocsátásának csökkentésére irányuló reakciókra összpontosított.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: Pikrepo, Wikipedia)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.