Melyik védőmaszk mire jó, mi az az FFP3, kell-e nekem olyan?

2020 / 03 / 15 / Rácz Tamás
Melyik védőmaszk mire jó, mi az az FFP3, kell-e nekem olyan?
Sokat hallottunk az utóbbi napokban a védőmaszkokról, de arról keveset, hogy milyen típusai vannak és hogy a koronavírussal kapcsolatban van-e értelme használni valamelyiket. Utánanéztünk, mi az igazság.

Nincs maszk, drága a maszk, Hamburgban van a maszk, nem kell maszk, annak kell maszk, aki beteg, aki beteg, annak már mindegy a maszk - maszk, maszk, maszk mindenütt a médiákokban. És időnként felbukkan egy rejtélyes rövidítés is: FFP3, csak az a jó, a többi felesleges. Hogy is van ez akkor, és mi az az FFP3?

Kezdjük azzal, hogy mit ér az a maszk, amit a leggyakrabban látni a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, na meg persze a kórházakban, rendelőkben:


Egészségügyi maszk vagy sebészmaszk: nem arra találták ki, hogy védjen a vírusfertőzés elkapása ellen

Ez egy úgynevezett sebészmaszk, egészségügyi maszk vagy arcmaszk. A funkciója pedig nem az, hogy a viselőjét védje a kórokozóktól, hanem pont fordítva: arra való, hogy az orvos, fogorvos szájából, orrából ne jusson be legalább közvetlenül, hogy is mondjam: átprüszkölve, átköpve semmi az épp kezelt páciens nyitott műtéti sebébe vagy szájába, orrába. A koronavírussal kapcsolatban ezt a maszkot tehát igazából annak volna (némi) értelme viselnie, aki már hordozza a vírust vagy beteg. Persze nem otthon, a karanténban kell egész nap ebben szuszognia, hanem akkor kell(ene) felvennie, ha emberek kozé megy, orvossal beszél és hasonlók. Ha valaki mégis használja, amint a többi ember között jár-kel, annyi haszna azért lehet, hogy egy közvetlen arcba tüsszentés nagyját megfogja, de szakemberek becslése szerint hatásossága talán 25% a megfertőződés ellen.


Neki kellett volna feltenni a maszkot, a többiek egészségét védendő

A szájon, orron át való megfertőződéstől az egészségügyi szakma által elfogadottan megbízhatóan egy olyan maszk véd, amit angolul nem is maszknak, hanem "respirator"-nak, magyarul talán légzőkészüléknek hívnak. A maszkot és a "respirator"-t lényegében az különbözteti meg, hogy a maszk lazán illeszkedik az arcra, a "respirator" pedig szorosan, tehát elméletileg a viselője csak azon keresztül lélegezhet! Ezek azok az eszközök, amelyeket arra terveztek, hogy a viselője szervezetébe szájon-orron át ne juthasson be kórokozó - illetve egyéb káros anyag. (A továbbiakban maradunk a "maszk" megnevezésnél, mert a magyar köznyelvben a "respirator" is maszk.)

A legegyszerűbb barkács-maszkoktól az űrhajós sisakig persze számos fokozat létezik ezeknek az eszközöknek a hatásosságában. A kereskedelmi forgalomban kapható cuccokat aszerint osztályozzák, hogy milyen szabvány szerinti teszteken bizonyította védőképességét - és most érkeztünk meg az FFP3 rövidítéshez.


Egy tipikus FFP3-as maszk

Az FFP3 kifejtése: Filtering FacePiece, Szűrő ArcDarab (mint védőruha-darab), abból is a hármas fokozatú. Az FFP3-as maszk védi a viselőjét a levegőben lévő szilárd és aeroszolos, permetszerű káros anyagokkal szemben. Az FFP3-as követelményeket az EN 149:2001 számú európai szabvány határozza meg. Ezek közül pedig a legfontosabb, hogy az FFP3-as maszk képes kiszűrni a levegőben jelenlévő részecskék közül a 0,3 mikronnál, vagyis 300 nanométernél nagobb átmérőjű dolgok 99,95%-át. Na és mekkora egy koronavírus? Körülbelül 120 nanométer átmérőjű. Hoho, hát akkor hogy fogja meg mégis a maszk?

Úgy, hogy a koronavírus nem pucéron, egyesével ugrál emberről emberre, hanem az emberi szervezetből kikerülő apró cseppecskékben terjed. Márpedig ezeknek jellemző mérete jellemzően 5 mikron, 5000 nanométer feletti.

Az FFP3-as maszk persze csak a legegyszerűbb azok közül, amelyek képesek megakadályozni a vírus bekerülését a szervezetbe; egy ilyen védőeszköznek számos használati korlátja van. A gyártók nem javasolják egy óránál hosszabb viselésre, haaználat közben megmoccanhat, elmozdulhat. Az igazán profi eszközök mondjuk tömeges fertőzés esetén egy szükségkórházban ennél jóval komolyabbak, akár aktívan szellőztetettek. A csúcsot persze a CO2-leválasztós, levegőforgatós légzőkészülékek vagy a külső betáplálású, teljesen zárt, védőruhával összekapcsolt védőmaszkok jelentik ebben a műfajban.


Ez a maszk folyamatosan túlnyomás alatt áll, a levegő csak a szűrőn át érkezhet alá, a túlnyomás miatt a felfekvési egyenetlenségeken is csak kifelé mehet a levegő

Kinek lehet szüksége a civilek között FFP3-as maszkra? Nos: a válasz a legkevésbé sem hivatalos, de annak alapján, ami információt összegyűjtöttünk a témában, a leginkább veszélyeztetettek, tehát az idősek, főként a más, krónikus betegésekkel élők számára lehet értelme, ha óvintézkedésként feltesznek egy ilyet, amikor olyan helyre mennek, ahol zárt térben kerülhetnek közel más emberekhez. (Orvosi rendelőben, tömegközlekedésen, boltban például, vagy akár otthon, ha átjön valaki, aki fertőzött lehet, illetve ha ők mennek valakihez, akinél fennáll a lehetőség a vírus jelenlétére.) Viszont még ennél is jobb, ha ők az elkövetkező néhány hétben, amíg az általános iskolalátogatási korlátozás és az emberek minimálisra csökkent mozgása fennáll, és kiderül, vannak-e fertőzési gócok, ők inkább nem nagyon mennek ki sehová és nem kerülnek fizikailag közel más emberekhez.

Végezetül pedig annak, aki még mindig itt van velünk és nem kattintott ki ebből a folyamatosan egyre unalmasabbá váló cikkből, azt is eláruljuk, hogy az FFP3 amerikai megfelelője (többé-kevésbé) az N95 jelzésű maszk. Az USA-szabványok alapján ez a kategória képviseli azt a kategóriát, amely már biztonsággal kiszűri a koronavírust is légzés közben, de az N95 hatékonysága kicsit rosszabb (pontosabban a szabvány megengedőbb): neki elég, ha a 0,3 mikronnál kisebb részecskék 95%-át kiszűri a környező levegőből. Ezzel együtt a legtöbb gyártó simán ugyanazt a maszkot árulja az európai piacon FFP3, az amerikain N95 jelzéssel, hiszen ami az európai szigorúbb szabványt teljesíti, az úgyis tudja az enyhébb USA-regulát is.

És még egy pici kiegészítés: az FFP3 szabvány nem jelenti azt, hogy a maszk orvosi használatra is alkalmas lenne, mert ugyan megvédi az orvost a betegektől, viszont fordítva ez nem igaz: az FFP3 alól kifelé szabadon jöhet a tüdőből a levegő.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.