Mennyi adatot fogyasztanak az egyes mobilalkalmazások?

2020 / 06 / 04 / Bobák Áron
Mennyi adatot fogyasztanak az egyes mobilalkalmazások?
Bár a korlátlan adatcsomagok az utóbbi időben a mobilinternet-előfizetéseknél is egyre inkább elterjedtté válnak, hazai statisztikák szerint a legtöbb felhasználónak még mindig havi 1-4 gigabájtból kell gazdálkodnia. Nem árt tehát tudni, hogy hány megabájt adatot használunk fel, miközben a barátainkkal beszélgetünk a Zoomon, megnézünk egy sorozatot a Netflixen, vagy végigpörgetjük az Instagram feedünket.

A néhány gigabájtos adatcsomag már évekkel ezelőtt sem számított soknak, amit úgy is könnyedén fel lehet élni, ha valaki mondjuk csak weboldalakat nézeget utazás közben. Ez az adatmennyiség ráadásul rohamosan inflálódik, hiszen sorra jelennek meg és terjednek el azok a szolgáltatások, amik minden eddiginél nagyobb adatforgalmat generálnak: a Youtube-on már egyáltalán nem ritkák a 4K-s, sőt, akár a 8K-s videók sem, a videochatelés éppen a koronavírus-járvánnyal kapott hatalmas lendületet, és persze a Netflixre és hasonló streamingszolgáltatásokra is egyre többen fizetnek elő.

A jó hír, hogy a legtöbb alkalmazásnak van valamilyen adatforgalom-csökkentő funkciója, bár hogy ez mit takar, az apponként eltérő: az androidos Chrome "Egyszerűsített mód" funkcióját bekapcsolva például 10-20% adatforgalmat is megspórolhatunk (igaz, ez függ attól is, hogy milyen oldalakat nézünk), míg az Instagram "Csökkentett adatforgalom" gombja csupán annyit csinál, hogy a videókat nem tölti be automatikusan, így az is előfordulhat, hogy semennyi adatot nem takarítunk meg vele.

Az adatkeret szűkössége az elmúlt hónapokban talán kevésbé jelentett problémát, hiszen nagyon sokan otthonról dolgoztak, ahol a mobilnet helyett támaszkodhattak a wifire is, a járvány idejére pedig a mobilszolgáltatók is egytől-egyig különleges akciókat hirdettek, így jó néhány gigabájt ingyenes adathoz jutottak hozzá a felhasználók. Emiatt viszont előfordulhat, hogy sokan bele is kényelmesedtek a wifi és az extra adatkeret nyújtotta lehetőségekbe, és a hétköznapokba visszatérve kellemetlen arculcsapásként fogja őket érni, hogy már a hónap felénél jön az sms arról, hogy az adatkeretük 20% alá csökkent. Éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy mennyi adatot fogyasztanak a leggyakrabban használt alkalmazások.

Zoom

Az egyik legnépszerűbb videochat-alkalmazásnak a koronavírus-járvány hozta meg az igazi áttörést, Olaszországban például a napi felhasználóik száma a februári 25 ezerről márciusra 177 ezerre ugrott. Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a videostreaming meglehetősen komoly adatforgalmat generál, amire viszont talán kevesebben gondolnak, hogy itt a videókat nem csak le, hanem fel is töltjük egyszerre, így a forgalom rögtön duplázódik. A Zoom ugyan nem közöl hivatalos adatokat, de a Whistleout alaposan utána járt, hogy nagyjából mekkora adatforgalommal kell számolnunk, és a következőkre jutottak.

  • Normál videochat esetében, vagyis ha csak egy partnerrel beszélgetünk, a Zoom a legalacsonyabb felbontásban óránként 540 megabájt adatforgalmat generál, 720p-s felbontásnál viszont már 1,08 GB-tal, Full HD felbontás esetén pedig 1,62 GB-tal kell számolnunk.
  • Csoportos beszélgetésnél megnő az adatforgalom, ebben az esetben óránként 810 megabájt, 1,35 GB és 2,4 GB adatmennyiségre számíthatunk a felbontástól függően, vagyis ha nem állítottuk be megfelelően az alkalmazást, egy egyórás meetinggel már el is pusztíthattuk a havi adatkeretünket.

Ha hihetünk a The Droid Guy információinak, a Skype ennél valamivel barátságosabban bánik az adatkeretünkkel. A Microsoft videochat-alkalmazásában egy óra standard videohívás 60-130 MB adatforgalmat generál, a High Quality 180-220 MB közötti, míg a High Definition (azaz a legjobb képminőségű) videó 550-700 MB közötti adatmennyiséget eredményez.

Netflix

Maradva a videóknál, lássuk, hogy viszonyul ehhez a Netflix. Itt elég könnyű dolgunk van, hiszen a streamingszolgáltató konkrét adatokat közöl az oldalán, eszerint az óránkénti adatforgalom a következőképpen alakul:

  • Alacsony minőség: 300 MB
  • Közepes minőség: 700 MB
  • HD minőség: 3 GB
  • Ultra HD minőség: 7 GB

Youtube

Itt az Android Authority méréseit vesszük alapul, akik egy forgalomfigyelő szoftverrel tesztelték, hogy különböző felbontásokban és képfrissítési sebességnél mennyi adatot fogyasztanak az egyes videók. Ennek megfelelően az eredmények igen széles skálán mozognak.

  • 720p-s felbontásnál: 1,2-27 GB
  • Full HD felbontásnál: 2,5-4,1 GB
  • QHD felbontásnál: 2,7-8,1 GB

Azt gondoljuk, hogy az emberek többsége ennél alacsonyabb és magasabb felbontásban ritkán néz ma videókat (legfeljebb akkor, ha nem áll rendelkezésre magasabb felbontásban), de érdekességként azért megemlítenénk a két szélső értéket. Az AA mérései szerint a 144p-s (azaz 256x144 pixeles) felbontású videóknál előfordul, hogy óránként csak 30 MB adatot töltünk le, míg a 8K-s videók esetében az óránkénti adatforgalom elérheti a 22,5 GB-ot.

Spotify

Szintén az Android Authority mérte meg azt is, hogy mennyit fogyaszt a legnépszerűbb zenestreaming-szolgáltató. Itt megint csak sok múlik azon is, hogy milyen minőségben hallgatjuk a zenéket, hiszen a Spotify esetében például négy különböző hangminőség közül választhatunk, amelyek között nem kicsi az eltérés: a leggyengébb minőségben (24kbps) egy óra zenehallgatás 10,8 MB adatforgalommal jár, a normál minőségnél (96kbps) ugyanez 43,2 MB, magas minőségnél (160kbps) 72 MB, míg a legjobb minőségnél (320kbps) 144 MB adatkeretünkbe fog kerülni.

A többi zenei streamingszolgáltatónál is hasonló adatforgalomra számíthatunk, habár az Apple Musicban a legmagasabb bitráta is csak 256kbps, így az óránkénti adatforgalom legfeljebb 115 megabájt lesz.

Instagram

Elsőre talán meglepő lehet, de az Instagram meglehetősen jó étvággyal tudja felzabálni az adatkeretünket, ami jobban belegondolva nem akkora csoda, hiszen az alkalmazást arra találták ki, hogy a végtelenségig görgessük benne az újabb és újabb képeket. A Gizmodo ausztráliai kiadása szerint egy kép mindössze 0,5 megabájt, míg egy Instagram sztori 0,4 megabájt adatot használ fel, ennek ellenére a méréseiknél alapján mindössze öt perc instázással 60-90 MB adatforgalmat lehet generálni, ami egy órára átszámolva nagyjából 720-1080 megabájt adatot jelent.

Facebook

Ezt még az Instgaramnál is nehezebb ekzaktul lemérni, hiszen nagyban függ attól, hogy milyen tevékenységet végzünk a Facebookon, mindenesetre a Wirefly tett rá egy kísérletet. A mobil-előfizetések összehasonlítására szakosodott website szerint a Facebook normál használat mellett mindössze 1,5 megabájt adatot eszik percenként, ami egy órára vetítve 90 MB adatforgalomnak felel meg. Ez még mindig azt jelenti, hogy napi háromnegyed óra facebookozással elhasználhatunk havi 2 GB adatkeretet, ráadásul ha videókat is nézegetünk a közösségi oldalon, akkor videónként átlagosan 156 MB extra forgalommal kell számolnunk óránként (ez persze megint csak függ a videó minőségétől is).

(Fotó: Pixabay, Zoom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.