Mennyi vízre van szükséged az életben maradáshoz?

2024 / 06 / 15 / Bobák Áron
Mennyi vízre van szükséged az életben maradáshoz?
Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy egy átlagos embernek napi 3-4 liter folyadékot kell fogyasztania, ha egészségesen akar élni. De mennyi a minimális mennyiség, amivel nem csak vészhelyzetben, de akár hosszabb ideig is elvegetálhatsz, ha nincs más választásod? Ellentmondásosak az információk, de megpróbáltuk kibogozni a lényeget.

Gyorsan kiderült, hogy a témáról nem áll rendelkezésre komoly szakirodalom. Ez kicsit meglepő, hiszen például a vadonban eltévedt vagy a valahova beszorult embereknek valószínűleg ez az egyik legfontosabb információ, amit tudniuk kéne. A kérdés megválaszolásához a legközelebb a Watercures cikke vitt, akik szigorúan elméleti alapon elég pontosan levezették, hogy mennyi az annyi. Innentől az ő számításaikat idézzük.

Először is fontos megjegyezni, hogy a kérdésre nem igazán létezik általános válasz, hiszen az, hogy mennyi folyadékra van szükséged, számos tényezőtől függ. Számít, hogy mennyit mozogsz, a testtömeged, a hőmérséklet és a levegő páratartalma, az anyagcseréd és a testzsír valamit izommennyiséged is.

Mennyi az annyi?

A Watercures szerint abból érdemes kiindulni, hogy egy átlagos ember mennyi folyadékot veszít naponta. Ez egy 70 kilós ember esetében nagyjából 600 milliliter vizelet által, további 400 ml az izzadságból és 200 ml légzésből. Mivel azonban a szervezeted érzékeli a vízhiányt, így a vizeleted ilyen esetben lemehet napi fél literre is, vagyis a napi vízleadásod egy liter közelére csökken. Ez persze csak akkor igaz, ha semennyit nem mozogsz, ami még vészhelyzetben is nehezen elképzelhető.

Ez alapján az azért biztosan kijelenthető, hogy napi egy liter vízzel ha nem is örökké, de azért elég sok ideig életben tudnál maradni. Na de hogy igyuk meg a rendelkezésünkre álló vizet? A Watercures szerint semmiképpen se egyszerre, hiszen így a szervezetünk úgy fogja érzékelni, hogy minden a legnagyobb rendben van, és nem kapcsol tartalék üzemmódra.

A rendelkezésünkre álló folyadékot ezért érdemes felosztani napi 4-6 adagra, és ezeket egyszerre, semmiképp sem kortyolgatva meginni. Ez viszont még önmagában nem elég, hiszen az izzadással elveszített só mennyiségét is pótolnunk kell, ami önmagában a vízivással nem fog megvalósulni. Amennyiben nem pótoljuk a sót, a szervezetünk nátriumszintje a kritikus érték alá csökken, ami vízmérgezéshez vezethet.

WHO ennél sokkal magasabb értékekkel számol. Szerintük egy átlagos embernek naponta 2,5-3 liter vízre van szüksége a túléléshez, az ENSZ Humanitarian Charter and Minimum Standards in Disaster Response tanulmánya alapján pedig úgy számolnak, hogy a túléléshez már közepesen hosszútávon is 15-20 liter vízre van szükségünk naponta a higiéniai és egyéb szempontokat figyelembe véve.

Ez a cikk eredetileg 2020. 02. 29-én jelent meg a Rakétán.

(Fotó: Pixabay)

Az ember, aki betette a fejét egy részecskegyorsítóba, és túlélte Anatolij Bugorszkij olyan villanást látott, ami "fényesebb volt ezer napnál". Abban a pillanatban biztos volt benne, hogy meg fog halni.


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.