Merülő robot fedezte fel az egyik leghíresebb első világháborús hajóroncsot

2019 / 12 / 12 / Perei Dóra
Merülő robot fedezte fel az egyik leghíresebb első világháborús hajóroncsot
A Falkland-szigetek közelében azonosították az egyik legismertebb első világháborús német hajó roncsát, ahol több mint száz évvel ezelőtt a britekkel vívott csatában elsüllyedt. Mivel a támadás váratlanul érte a legénységet, a Scharnhorst nyolc másik német hajóval együtt a hullámok martalékává vált.

Mensun Bound, tengeri régész és kutatócsapata azonban sikeresen azonosította a mintegy 1,6 kilométer mélységben fekvő csatahajó roncsait, méghozzá egy automatizált merülő szerkezet, az úgynevezett AUV szonár segítségével. Legnagyobb szerencsénkre az akciót le is videózták:

Bound, az expedíció vezetője rendkívülinek tartja felfedezésüket, a LiveScience tudományos portál munkatársával pedig más kulisszatitkot is megosztott:

"Gyakran kergettünk árnyékokat a tengerfenéken, de most már nem kétséges, hogy a német flotta egyik híres hajójára bukkantunk."

Évek óta kutattak utána

Ami a történelmi hírmorzsákat illeti, a Scharnhorst és a német flotta veresége döntő tengeri csata lett az első világháború első szakaszában; a Falkland-szigeteki támadással a britek ugyanis a Coroneli csatára reagáltak, melyben több mint ezerhatszáz katonájuk odaveszett.

A HMS Invincible és a HMS Inflexible hajók vezetésével egy századot küldtek az Atlanti-óceán déli részére, remekül kivitelezett taktikájuknak és felkészültségüknek köszönhetően pedig elsüllyesztették a német Scharnhorst, Gneisenau, Nürnberg és Leipzig csatahajókat, fedélzetükön összesen kétezer-kétszáz emberrel.

Szerencsétlenségére a Scharnhorst kezdte meg a sort, így a száznegyvennégy méter hosszú, tizenhárom ezer tonna vízkiszorítású, négykéményes páncélos csatahajó elsőként merült hullámsírba. A német vereség egyúttal álmaik szertefoszlását is jelentette arra vonatkozóan, hogy a háború alatt ők lehetnek a tengerek urai.

A kutatók 2014 decembere óta keresték a Scharnhorst maradványait, mostanáig sikertelenül. 2019 novemberben négyezer-ötszáz négyzetkilométernyi területet átfésültek a merülőrobottal, amikor egy fordulás során, véletlenül a roncsra bukkantak. Terveik szerint a hullámsírt törvény védi majd az illetéktelen behatolóktól.

(Fotó: Wikipédia)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.