Messzebbről is jól látható, szemüveg nélküli háromdimenziós kijelzőt fejlesztettek

2022 / 03 / 11 / Felkai Ádám
Messzebbről is jól látható, szemüveg nélküli háromdimenziós kijelzőt fejlesztettek
A kutatók bemutatták egy szemüveg nélküli 3D-képmegjelenítő rendszer prototípusát, amely jelentősen megnöveli a látótávolságot az új fejlesztésű lapos lencsének köszönhetően.

Ha valaki még emlékszik, egy időben nagy fellángolás volt a tévék piacán a 3D-rendszer, a Sony nem csak ilyen tévéket gyártott, hanem például PlayStation 3-ra többen is kiadtak olyan sztereoszkópikus játékokat, amelyeket ily módon is meg lehetett jeleníteni – a teljes lista itt található, ha valaki lefújná a port a 3D tévéjéről és a PS3-ról is. Sőt érkeztek filmek és egyéb tartalmak is, ám ezeknek az eszközöknek gyorsan leáldozott a csillaga. A bukás okát több mindenben meg lehet jelölni (magas beugró ár, a technológia még nem állt készen erre stb.), de a 3D szemüveg használata biztos nem segítette a terjedést.

Ami nem jött össze elsőre, az viszont talán sikerülhet másodikra, mivel elkészült egy olyan prototípus, amely szemüveg nélkül is ad 3D képet, és már messzebbről is jól látható. Mint a sajtóközlemény fogalmaz: „A rendszer fontos lépést jelent a kompakt, valósághű megjelenésű 3D-s kijelzők felé, amelyek televíziókhoz, hordozható elektronikához és asztali eszközökhöz használhatók.”

A fénymezős kijelzők sűrű fénymezőt használnak, hogy teljes színskálájú, valós idejű 3D videókat lehessen rajtuk megjeleníteni, amelyek szemüveg nélkül is megtekinthetőek. Ennek köszönhetően egyszerre akár több ember is megtekintheti a felvételt, hasonlóan ahhoz, ahogy egy valódi 3D-s objektumot látunk. A probléma az eddigi fénymezős megoldásokkal a korlátozott látótávolság volt. A kutatók pedig ezt most egy új fejlesztéssel, a nanostrukturált lapos lencsével orvosolták, amely mindössze 100 mikron vastag, de nagyon nagy a fókuszmélysége – így a 3D videó nagyobb távolságról is kiváló minőségben látható. A kijelző prototípusa esetén mindez azt jelenti, hogy jó minőségben és nagy színhűség mellett 24 cm-től 90 cm-ig terjedő látótávolságon lehet az adott mozgóképet megtekinteni. A kijelző fényhatékonysága is elérte a 82%-ot, ami jóval magasabb, mint a többi hasonló 3D-s kijelzőrendszeré. A nagy fényhatékonyság fontos a világos virtuális kép létrehozásához, különösen olyan alkalmazásoknál, ahol az energiafogyasztás is számít – például a hordozható elektronika esetében. Mint a csapat vezetője fogalmazott:

„Az új technológiát annak reményében fejlesztettük ki, hogy olyan kijelzőket hozzunk létre, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy úgy érezzék magukat, mintha valóban együtt lennének egy videokonferencia során. A nanotechnológia folyamatos fejlődésével azt gondoljuk, hogy a szemüveg nélküli 3D-s kijelzők a mindennapi élet szokásos részévé válhatnak, és megváltoztatják az emberek számítógépekkel történő interakcióját.”

Szép nagy szavak ezek, de mielőtt a 3D-megjelenítők (immár több frontos) rohamra indulhatnának ismét, pár akadályt még odébb kell az útból gördíteni: a prototípus például 9 fokos látószöget mutatott, de a kutatók szerint a nanoszerkezetek kialakításának optimalizálásával ez csaknem 180 fokra növelhető a jövőben. Emellett szeretnék a fényhatékonyságot is tovább növelni, valamint úgy általában egyszerűbb gyártási megoldásokra lenne szükség a nanoszerkezetek készítésekor ahhoz, hogy ezek a megjelenítők egyszer tényleg elterjedhessenek.

(Fotó: Soochow University/Wen Qiao)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.