Mesterséges intelligencia dönti el, hogy mely könyveket tiltson be egy iskolakörzet az Egyesült Államokban

2023 / 08 / 18 / Pőcze Balázs
Mesterséges intelligencia dönti el, hogy mely könyveket tiltson be egy iskolakörzet az Egyesült Államokban
Iowa államban egy nemrég született törvény előírja, hogy a diákokat meg kell védeni a "káros és obszcén" anyagoktól. Egy iskolakörzetnél úgy döntöttek, hogy egy mesterséges intelligenciára bízzák, hogy mely könyvek kerüljenek ki az iskolai könyvtárakból.

Az Ars Technicán olvasható cikk szerint a helyi szenátus döntése értelmében minden, az iskolákban elérhető könyvnek "a korosztálynak megfelelőnek" kell lennie, "szexuális aktusok ábrázolása vagy leírása nélkül". Azonban Mason City helyettes tanfelügyelője úgy látja, hogy "egyszerűen nem lehetséges minden könyvet elolvasni, és ez alapján megszűrni", ezért választották a szerintük "védhető", MI-alapú módszert. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy összegyűjtötték a "gyakran kifogásolt" címeket egy listába, majd megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogy a listából mely alkotások tartalmaznak szexuális aktusokat.

Miután megkapták a választ, tizenkilenc művet eltávolítottak a gyűjteményekből. Most várják a "további útmutatást", illetve a tanárok a tantermi könyvekkel kapcsolatos döntéseit.

Mindez persze praktikusan hangzik, hiszen a szoftver valóban hosszú órákat, akár napokat takaríthatott meg a tankerületnek - a kérdés csak az, ahogyan az Ars Technica is kiemeli, hogy milyen áron. Amint arról többször írtunk a Rakétán, a generatív mesterséges intelligenciák amellett, hogy rendkívül emberien tudnak fogalmazni, a lehető legtermészetesebben képesek teljes zagyvaságokat állítani. Vagyis a "hallucinációként" emlegetett jelenségek önmagukban kérdésessé teszik, hogy vajon valóban van-e szexualitás minden megjelölt könyvben. Az alkalmazott források is kérdésesek, hiszen nem tudni, hogy az adott könyvön is edzették-e a rendszert, vagy csak "olvasott róla" online; márpedig az interneten sok vélemény, illetve sok téves vélemény és értelmezés keringhet egy-egy műről. Emellett az emberi, szakértői tényező hiánya is lényeges: biztosan jól meg tudja ítélni egy számítógép, hogy amit olvas, az egy szexuális aktus leírása-e, ha irodalomról, költészetről van szó?

(Borítókép: Daniel/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.