Mesterséges intelligencia dönti el, hogy mely könyveket tiltson be egy iskolakörzet az Egyesült Államokban

2023 / 08 / 18 / Pőcze Balázs
Mesterséges intelligencia dönti el, hogy mely könyveket tiltson be egy iskolakörzet az Egyesült Államokban
Iowa államban egy nemrég született törvény előírja, hogy a diákokat meg kell védeni a "káros és obszcén" anyagoktól. Egy iskolakörzetnél úgy döntöttek, hogy egy mesterséges intelligenciára bízzák, hogy mely könyvek kerüljenek ki az iskolai könyvtárakból.

Az Ars Technicán olvasható cikk szerint a helyi szenátus döntése értelmében minden, az iskolákban elérhető könyvnek "a korosztálynak megfelelőnek" kell lennie, "szexuális aktusok ábrázolása vagy leírása nélkül". Azonban Mason City helyettes tanfelügyelője úgy látja, hogy "egyszerűen nem lehetséges minden könyvet elolvasni, és ez alapján megszűrni", ezért választották a szerintük "védhető", MI-alapú módszert. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy összegyűjtötték a "gyakran kifogásolt" címeket egy listába, majd megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogy a listából mely alkotások tartalmaznak szexuális aktusokat.

Miután megkapták a választ, tizenkilenc művet eltávolítottak a gyűjteményekből. Most várják a "további útmutatást", illetve a tanárok a tantermi könyvekkel kapcsolatos döntéseit.

Mindez persze praktikusan hangzik, hiszen a szoftver valóban hosszú órákat, akár napokat takaríthatott meg a tankerületnek - a kérdés csak az, ahogyan az Ars Technica is kiemeli, hogy milyen áron. Amint arról többször írtunk a Rakétán, a generatív mesterséges intelligenciák amellett, hogy rendkívül emberien tudnak fogalmazni, a lehető legtermészetesebben képesek teljes zagyvaságokat állítani. Vagyis a "hallucinációként" emlegetett jelenségek önmagukban kérdésessé teszik, hogy vajon valóban van-e szexualitás minden megjelölt könyvben. Az alkalmazott források is kérdésesek, hiszen nem tudni, hogy az adott könyvön is edzették-e a rendszert, vagy csak "olvasott róla" online; márpedig az interneten sok vélemény, illetve sok téves vélemény és értelmezés keringhet egy-egy műről. Emellett az emberi, szakértői tényező hiánya is lényeges: biztosan jól meg tudja ítélni egy számítógép, hogy amit olvas, az egy szexuális aktus leírása-e, ha irodalomról, költészetről van szó?

(Borítókép: Daniel/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.