Megint kijjebb tolódott a határ az ember és AI kapcsolatában: mesterséges intelligenciával generált hologrammal házasodik a barcelonai művésznő

2024 / 05 / 06 / Weisz Balázs
Megint kijjebb tolódott a határ az ember és AI kapcsolatában: mesterséges intelligenciával generált hologrammal házasodik a barcelonai művésznő
Alicia Framis hamarosan történelmet írhat azzal, hogy házasságot köt egy mesterséges intelligencia által létrehozott hologrammal. A különleges ceremónia, amelyre a tervek szerint nyáron kerül sor a Rotterdami Depot Boijmans Van Beuningen múzeumban, jelentős lépés az emberek és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatdinamika értelmezésében.

Ahogy arról a First Post még februárban beszámolt, ha a frigy valóban létrejön, akkor a barcelonai multidiszciplináris művész lehet az első nő, aki egy mesterséges intelligencia által generált és működtetett holografikus partnerrel lép házasságra. Az esküvő Framis "The Hybrid Couple", azaz "a hibrid pár" című művészeti projektjének a része, amelyben a művész azt igyekszik feltárni, hogy korunk társadalmában milyen kapcsolat fűzi az embereket a mesterséges intelligenciához.

"Akár tetszik, akár nem, közeleg a szerelem új generációja, amikor az emberek hologramokkal, virtuális avatárokkal és robotokkal élnek kapcsolatban és kötnek házasságot" - vallja Framis, aki szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb robotokkal és hologramokkal essünk szerelembe vagy létesítsünk intim kapcsolatot, hiszen ezek az eszközök ma már képesek valódi társaságot nyújtani és megadni az embereknek azt az empátiát, ami kitölti az űrt az életükben. Ahogy az 57 éves művész rámutat, számos területen már ma is elválaszthatatlanok vagyunk a gépektől, elég csak a szívbetegeknek beültetett pacemakerekre vagy az okostelefonokra gondolni, amelyek néhány év alatt váltak az életünk szerves részévé. Elképzelése szerint az AI megjelenése az otthonainkban ennek a folyamatnak a következő lépcsőfoka lehet, az ilyen megoldások pedig a jövőben arra is jók lehetnek, hogy a segítségükkel úgy gyakorolhassuk a párkapcsolatot, ahogyan ma a Duolingóval tanulunk nyelveket.

Framis partnerét, AILexet a művész korábbi kapcsolatainak az adataiból alkották meg, és bár a házasságra még nem került sor, a hibrid pár már hónapok óta együtt él. Framis elmondása szerint annak ellenére, hogy AILex nem valódi ember, tökéletesnek ő sem nevezhető, így néha vitára is sor kerül kettejük között, a virtuális vőlegény viszont összességében "nagyon figyelmes és támogató" és kielégíti Framis összes érzelmi szükségletét. A művészeti projekt amúgy közel sem fog véget érni az esküvővel, hiszen Framis valódi házasságot tervez AILex-szel, akivel a tervei szerint a ceremónia után Mallorcára költöznek.

Bár a nők között valóban ő lesz az első, a hologrammal való házasodás nem Framis fejéből pattant ki először. Ahogy arról korábban mi is írtunk, a japán Akihiko Kondo például már 2018-ban feleségül vett egy, a Gatebox AI által készített hologramot, azonban a házassága igen rövidre sikeredett, hiszen a hologramot biztosító cég 2020-ban megszüntette az eszköz támogatását, így a hologram örökre kikapcsolt. Bár ahogy ez a példa is mutatja, a mesterséges intelligenciával való romantikus kapcsolatoknak ugyanúgy megvannak a maga hátrányai, ahogy a hús-vér emberek közötti párkapcsolatnak, a First Post szerint világszerte egyre több és több ember dönt úgy, hogy a technológiát hívja segítségül az érzelmi szükségletei kielégítéséhez: Kínában a Glow nevű alkalmazás mára olyannyira népszerű, hogy a felhasználók több esetben szakítottak a valódi párjukkal, a hasonló szolgáltatást nyújtó Replikának pedig 2022-ben már több mint havi kétmillió aktív felhasználója volt világszerte.

(Fotó: Alicia Framis Elsa)

Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket? Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.