Mi is volt pontosan ez a nagy rakétarobbanás?

2020 / 05 / 30 / Rácz Tamás
Mi is volt pontosan ez a nagy rakétarobbanás?
Nagy robbanás ez a médiának, de csak egy a sok kis robbanás közül a SpaceX-nek. Ez a félrement kísérlet nem fogja megakasztani Elon Musk privát űrprogramját.

Május 29-én, meglehetősen kínos módon pont egy nappal az embert is szállító SpaceX-rakéta kilövése előtt (ráadásul két nappal az eredetileg tervezett de lefújt kilövési időpont után) felrobbant egy rakéta Elon Musk űrtechnológiai cégénél. Pontosabban nem egy rakéta, csak egy rakétahajtómű és az üzemanyagtartályok.

A robbanást szerencsére kiváló minőségben rögzítette több kamera is, kedvére gyönyörködhet benne, aki kedveli az ilyesmit:

A SpaceX eddig nem adott ki hivatalos közleményt a részletekről, de nagyon úgy tűnik, hogy az üzemanyagként szolgáló folyékony folyékony metán és oxigén tartályai kezdtek szivárogni, a rakétahajtómű körül kialakuló gáz- és páraelegy pedig elérte azt a fáklyát, ami amúgy pont arra szolgált, hogy biztonságosan elégesse az innen-onnan szivárgó-párolgó üzemanyagot (hasonlóan például a százhalombattai finomító éjjel oly látványos fáklyáihoz). A láng begyújtotta a térségben felgyűlt anyagot, a robbanásban pedig odalett az egész kísérlet, rakétástól, üzemanyagostól. Szerencsére nem sérült meg senki (tudomásunk szerint) a balesetben, de a környékbeli házak lakói átélhettek egy kisebb földrengést a beszámolók szerint.

És hogy mi is semmisült meg pontosan? A rosszul elsült teszten a SpaceX legnagyobb ívű projektjéhez, a Starship (Csillaghajó) SN4 nevű prototípus hajtóművét próbálták volna ki ezen a statikus teszten. (Az SN4, azaz Serial Number 4 a nyolcadik prototípus kódneve a fejlesztési folyamatban a Starhopper, a MK 1-2-3-4 és a korábbi SN-ek után.) Úgy tudjuk, a SpaceX már meg is kapta az amerikai légügyi hatóságok engedélyét az SN4 "hop test"-jéhez, egy emelkedési teszthez, amely pár héten belül lett volna esedékes. Ehhez a teszthez próbálták - volna - le a hajtóművet tegnap.

A Raptor nevű hajtómű egy mindössze autónyi tömegű, másfél tonnás szerkezet, amely 2000kN tolóerőt tud előállítani a metán-oxigén keverék elégetésével. A SpaceX tervei szerint egy ilyen hajtóműnek ezer felszállást kell tudnia kiszolgálnia, ha majd elkészül és repülni kezd a Starship. De úgy tűnik, ehhez egy kicsit még csiszolni kell a technikát.

Temetni azért nem érdemes sem a Raptort, sem a SpaceX-et, sem a Starshipet. Jó, hát ebben a mostani tesztben valami nagyon félrement, de a világ legismertebb űrtechnológiai magánvállalata nem kevés hasonlóan látványos eseményen van már túl és várhatóan még lesz is néhány ilyen történetük. De pillanatnyilag mégiscsak ők jelentik az emberiség számára a legkézzelfoghatóbb reményt arra, hogy talán tényleg megvalósul valami a sci-fik világából. A Starship-projektben ugyanezzel a Raptor motorral volt már sikeresebb tesztjük is; vigasztalódjunk ezzel a 150 méteres ugrásról készült videóval, amely tavaly augusztusban gond nélkül zajlott le a Starhopper prototípussal:


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.