Mi legyen a régi mobillal karácsony után?

2019 / 12 / 14 / Pőcze Balázs
Mi legyen a régi mobillal karácsony után?
A Jézuskát behálózta a mobillobbi: sokaknál lett a karácsony a telefonajándékozás ideje, hiszen egy okostelefon drága, hasznos és még örülünk is neki. Az első pár óra, talán pár nap úgyis arról fog szólni, hogy minden alkalmazás rendesen működik-e az új telefonon, utána viszont nem árt elgondolkozni azon, hogy mi legyen a régivel - mert bedobni a fiókba, és örökre ott felejteni, nem csak pazarlás, környezetszennyezés is.

Ha a régi telefon már a végét járja, épp, hogy egy méterre engedi elhagyni a konnektor vonzáskörzetét, és a játékok közül is csak a keresztrejtvény fut rajta szaggatás nélkül, akkor valószínűleg nem képvisel túl nagy értéket senkinek, a csimpánzokat kivéve.

A világ talán legismertebb főemlőskutatója, Jane Goodall nevét viselő alapítvány "Passzold vissza, tesó" kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a telefonokhoz szükséges ritka nemesfémeket jó lenne nem a szemetesbe dobni, ha már egyszer kibányászták azokat. Gorillák, bonobók és csimpánzok élethelyét forgatja fel a bányászat, ami javarészt Kongó keleti részén zajlik, ezért ha a régi telefonnak már semmi haszna, annyi biztosan van, hogy ki lehet nyerni belőle értékes anyagokat. A szervezet gyűjtőpontokat állított fel világszerte, így Magyarországon is, ahol leadhatjuk az alig működő telefonokat. Ugyan azt ígérik, hogy a készülékeket zárt rendszerben szereltetik szét és hasznosítják újra,

mindent letörölni a régi mobilról sosem árt,

mindegy, hogy a csimpánzoknak vagy az unokahúgunknak szeretnénk örömet szerezni vele. A Google és az Apple is segítenek abban, hogy hogyan lehet a telefont biztonságosan megszabadítani a rajta helyet foglaló adatoktól, beállításoktól, legénybúcsúkon titokban készült videóktól - utóbbi kiemeli, hogy ezt semmiképp se manuálisan, mondjuk a névjegyek egyenkénti törlésével tegyük, egyrészt mert jövő karácsonyra se végeznénk, másrészt mert akkor a többi eszközünkről is törlődni fognak az adatok, hiszen a telefonunk, számítógépünk, tabletünk össze vannak kötve.

Rendes ember a reklámszatyrot se dobja ki, azért van a mosogató alatti szekrény, óvatosabbak a tavalyi kártyanaptárat se, hiszen lesz még hasonló év a közeljövőben, szóval teljesen egyértelmű, hogy sokan elteszik a régi telefont is, hiszen egyszer még jól jöhet. Ha az a terv, hogy egyszer csak előkapjuk a régi mobilt fesztiváltelefonnak, vagy mert az új épp közelebbről nézte meg a kelleténél a vécét vagy a Balatont, akkor

érdemes odafigyelni az akkumulátor töltöttségére.

Az Apple azt tanácsolja, de az Android készülékek sem fognak megsértődni, ha a gazdáik megfogadják, hogy szobahőmérsékleten tároljuk a telefont, és körülbelül félig legyen feltöltve, mielőtt kikapcsoljuk azt. Ha tele lenne töltve, akkor veszítene a kapacitásából, ha viszont teljesen lemerülne, akkor könnyen lehet, hogy soha többet nem tudnánk feltölteni hosszabb tárolás után.

Miután megvan a kb. 50%-os töltöttség, fontos teljesen kikapcsolni a telefont, nem csak gyorsan kinyomni azt, ahogy általában szoktuk - hiszen akkor pár órán belül csutkára merülne, és nyáron, amikor épp dobnánk be a Szigetre indulva a gumicsizmánk mellé, nem értenénk, hogy miért nem akar bekapcsolni.

Ha a régi telefon még egész jól bírja,

csak a Jézuska kicsit hamarabb hozott újat, mint feltétlenül szükséges lett volna, viszont eladni nem kell vagy nem érdemes, akkor jöhetnek a luxusmegoldások. Ha van a lakásban AirPlay vagy Chromecast eszköz, vagy bármilyen más hang- vagy képrendszer, ami örül, ha mobiltelefon irányítja, akkor gyakorlatilag távirányítóként lehet használni az öreg telefont. Onnan mehet a Youtube, a Netflix, a Spotify, lehet nyomkodni az újat, miközben a film megy a régiről, hiszen a huszonegyedik században egy helyre figyelni elképesztő pazarlás volna.

Külön telefont tartani az okosotthon-eszközök irányítására, vagy a gyanús kínai játékok letöltésére szintén védhető álláspont, a lényeg, hogy ha továbbra is használjuk a készüléket, akkor ugyanúgy ügyeljünk arra, hogy a rajta futó szoftver friss legyen, mintha csak az elsődleges telefonunkról lenne szó. Aztán, ha jövőre már megint egy telefondoboz kerül a fa alá, mehet a gondolkodás, hogy a pótkészüléknek is legyen-e pótkészüléke, vagy inkább osszuk meg az örömünket a csimpánzokkal.

(Fotó: Getty, Needpix)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.