A német mezőgazdasági minisztérium szerint 2022-ben fejenként átlagosan 52 kilogramm húst fogyasztott Németország lakossága, ami a valaha mért legkisebb mennyiség, az adatok 1989-ben kezdődő mérése óta. Viszonyításképpen ez a szám 2018-ban még 61 kilogramm per fő volt.
Úgy tűnik, hogy ezt a változást a fogyasztói szokásokban az állatvédelem, a klímaváltozás és az árak emelkedése együttesen okozta, a németek közül a hús helyett egyre többen növényi alapú alternatívát keresnek. Ezt támasztják alá a mezőgazdasági minisztérium adatai is, miszerint
a németek körülbelül 10 százaléka vegetáriánus, szemben a 2018-as hat százalékkal.
Közéjük tartozik az ország mezőgazdasági minisztere, Cem Özdemir is, aki 2021 óta tölti be ezt a tisztséget.
Annak ellenére, hogy Özdemir tinédzser korában az állatokkal való elfogadhatatlan bánásmód miatt választotta a növényi étrendet, a miniszter a húsipart továbbra is kulcsfontosságúnak tartja, és a hústermelés reformját tartja szükségesnek a klímaváltozás elleni harc részeként.
Özdemir szerint az állattenyésztés a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának "egyik legfőbb oka", ezért klímabarátabbá kell tenni ezt a tevékenységet, például támogatni kell a gazdálkodókat abban, hogy kevesebb állatot tartsanak, viszont jobb körülmények között, ezzel növelve a hústermékek minőségét is.
Az Özdemir által vezetett minisztérium jelenleg is egy olyan táplálkozási stratégián dolgozik, amely elősegíti a németek egészségesebb étkezését. A tervek szerint a kezdeményezés részleteit, amely az embereket egészséges, inkább növényi alapú és fenntartható étrend követésére ösztönzi majd, 2023 végén fogják bemutatni.
A helyi média ennek kapcsán a közelmúltban arról számolt be, hogy a Német Táplálkozási Társaság (DGE) azt a tanácsot adta a kormánynak az egészséges táplálkozást elősegítő intézkedésekkel kapcsolatban, hogy a napi ajánlott húsmennyiség csupán 10 gramm legyen fejenként. Ennek persze nem mindenki örül. A népszerű Bild napilap friss felmérése kimutatta, hogy a németek 57 százaléka határozottan ellenzi, hogy az állam intézkedéseket tegyen a húsfogyasztás csökkentésére. A Német Húsipari Szövetség (VDF) szóvivője pedig azt mondta, hogy a németek 90 százaléka szeret húst enni, és nem akarja előírni a vegetáriánusoknak a húsfogyasztást, viszont cserébe elvárja, hogy a növényi étrend követői se mondják meg neki, mennyi hús kerülhet a tányérjára.
A VDF egyébként úgy véli, hogy a németországi húsfogyasztás 2018 óta tartó csökkenése elsősorban az emelkedő áraknak és a fogyasztókra nehezedő inflációnak köszönhető.
(Borítókép: Getty Images/ Kinga Krzeminska)