Mi más is lehetne a Tesla Cybertruck vetélytársa, ha nem a Nikola Badger?

2020 / 02 / 24 / Justin Viktor
Mi más is lehetne a Tesla Cybertruck vetélytársa, ha nem a Nikola Badger?
A Nikola (Nikola mint a Teslánál, értjük) szerint Badger pickupjuk akár 965 kilométert is megtehet majd, az akkumulátora és a hidrogén üzemanyagcellák segítségével.

Érik a szállítmányozás elektromos forradalma is

A Nikola EV gyártó startup, melynek célja a teherfuvarozás világának felforgatása a hidrogénüzemű pickuppal, a nulla károsanyag-kibocsátású Badgerrel robbant be a pickup piacra, csatlakozva Elon Musk Teslájához és a Rivianhoz, olyan vezetőket megcélozva, akik a nagy teljesítményű, kipufogógáz-mentes járművekben hisznek. 

Míg a Tesla Cybertruck és a Rivian R1T több mint 482 kilométer távolságot biztosítanak a teljesen feltöltött lítium-ion akkumulátorokkal, addig az USA-beli, Phoenix-i székhelyű Nikola megduplázza ezt a távolságot akkumulátorai, és hidrogén-üzemanyagcellás rendszere kombinációjának felhasználásával. 

A cég állítása szerint, hajtóműrendszer-mixe lehetővé teszi, hogy a Badger több mint 906 lóerő teljesítményt adjon le, és 2,9 másodperc alatt gyorsulhasson nulláról 96 kilométer óránkénti sebességre. Azok az ügyfelek, akik nem férnek hozzá hidrogén üzemanyag-állomásokhoz, a pickupnak csak akkumulátorral felszerelt verzióját is használhatják. 

"A program elősegíti a pickupok üzemanyagcella-összetevőinek költségcsökkentését, miközben felgyorsítja a hidrogén-állomások bevezetését"

- mondta Mark Russell a Nikola elnöke.  "Az ügyfelek számára az üzemanyagcellás vagy akkumulátoros-elektromos változat rendelésének lehetősége biztosítja, hogy mindenki számára csökkenjenek a költségek."

Izgalmas őszünk lesz

A Nikola szerint szeptember körül várható a Badger nyilvános bemutatkozása, az akkor esedékes Phoenix-i  Nikola Világkonferencián. A bejelentés egyelőre nem tartalmazta sem az árképzést, sem a gyártás várható megkezdésének időpontját. A társaság a Discovery televíziós csatorna Diesel Brothers reality-jében is reklámozza a járművet, Heavy D rapperrel, bemutatva a Badger tervezési és prototípus-tesztelési folyamatát. 

A Tesla Cybertruck kialakítása megosztó, kemény, geometrikus megjelenése, egyenesen a "Minecraft" -ból való, ugyanakkor márkaereje növeli a versenytársakkal szembeni előnyét, a születőben lévő új elektromos pickup (EP) piacon, bár messze nem világos, hogy a rendkívül súlyos Cybertruck - megosztó, robosztus Minecraft stílusával - hogyan fogy majd. 

A Rivianhoz hasonlóan, - amely több mint 3 milliárd dollár tőkét vont be, hogy még az idén elindítsa elektromos pickupjainak és a SUV-jának gyártását, - a Nikola konvencionálisabb megjelenésű kialakítással bár, de azért a kötelező futurisztikus felhangokkal halad előre.

A Rivian R1T pickup 2020 végén kerülhet forgalomba. Trevor Milton szorosan fogott vállalata eddig több mint 600 millió dollárt gyűjtött össze a termelés beindításához, és ipari partnerekkel - köztük a Bosch-sal, a Meritorral, az Ivecóval, a dél-koreai Hanwha-val és a norvég Nel-lel - dolgozik, hogy végre akkumulátorokkal és hidrogén üzemanyagcellákkal működő, - olyan technológia, amely igény szerinti villamos energiát állít elő kémiai reakció során, melléktermékként csak vizet produkálva, - sci-fi stílusú tehergépkocsik épülhessenek. 

Hidrogénautóhoz hidrogéntöltő

A Nikola 2021 végén egyúttal nagyszabású hidrogén üzemanyag-állomások hálózatát is ki tervezi építeni az Egyesült Államokban. Míg a hidrogén nagy részét ma földgázból állítják elő, a Nikola az üzemanyagot vízből és megújuló villamos energiából tervezi kinyerni, a teljes szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A Ford és a General Motors, amelyek évtizedek óta uralják a benzines és dízel pickupok piacát, szintén elektromos modelleken dolgoznak, bár egyikük sem mutatta még be a terveket. 

"A Nikola a nyergesvontatókhoz kifejlesztett milliárdos értékű technológiával rendelkezik, miért ne építené be azt a pickupokba?"

- teszi fel a kérdést Trevor Milton alapító és vezérigazgató. "Évek óta dolgozom ezen a programon, és úgy gondolom, hogy a piac készen áll valami olyanra, amely képes a teljes napi munkát elvégezni anélkül, hogy kifogyna belőle az energia."

(Forrás: Forbes Képek: Nikola, Rivian)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.