Miért jön be egy nyugtalanító, sátánista videó, ha bármely YouTube URL-ből kitörlünk egy h-betűt?

2022 / 07 / 26 / Felkai Ádám
Miért jön be egy nyugtalanító, sátánista videó, ha bármely YouTube URL-ből kitörlünk egy h-betűt?
Ha bármely YouTube videó URL-jében található „watch” szóból kitöröljük a h-betűt, valami egészen ördögi dolgot láthatunk.

Mielőtt belevágnánk, gyorsan kukkantsunk rá a lenti videóra!

Tetszett? Nem? Nem is csoda, a videó szándékosan nyugtalanító, amit a 666 nevű felhasználó töltött fel. Hogy mi ez a videó, és ki a szóban forgó felhasználó, arra még visszatérünk, most beszéljünk inkább arról, miként lehet erre az oldalra kerülni. A dolog roppant egyszerű, mindegyik YouTube-videóhoz értelemszerűen tartozik egy URL-cím, és mindegyik URL-címben szerepel a „watch” szó – más dolgunk nincs is, mint kitörölni ebből a szóból a h-betűt, és ehhez a sátáni videóhoz jutunk el. Mindez a cikk írásakor még működött, de ezt a TikTokon is bemutatja valaki:

@niki.cpk Creepy satanic YouTube Glitch! #horror #youtubeeasteregg #tryityourself #ethicalhacking #securitybreach ♬ Creepy horror sound - TOKU SPACE MUSIC

A felfedezés azonban jó eséllyel nem innen indult, mivel a TikTok videó kétnapos, hanem ebből a háromnapos Reddit-bejegyezésből. Érdekesség, de a bejegyzést közben törölték, a beszélgetést pedig zárolták, állítólagosan azért, mert a subreddit annak van fenntartva, hogy a YouTube-ról, mint platformról essék szó rajta, nem pedig csatornákról. Többen pesze sem a döntéssel, sem az indoklással nem értenek egyet.

Hogy ez valamiféle bizarr easter egg vagy valami különös tréfa a YouTube részéről, azt nem tudni, viszont az is biztos, hogy más betűknél is működik a dolog – a c törlése szintén ehhez a videóhoz vezet, míg az összes többi betű esetén (w, a és t) a lenti Minecraft videót láthatjuk:

Térjünk vissza a sátánista videóhoz! A 666 elnevezésű felhasználó egy úgynevezett creepy pasta, tehát egy digitális városi legenda, egy netes „rémtörténet”, amely könnyen terjed különböző fórumokon az interneten. A kifejezés, tehát a creepy pasta a copy-paste és a creepy szavakból alakult ki, magyarán egy-egy bejegyzésbe könnyen bemásolható horrorsztoriról van szó. Korábban már egyébként írtunk ilyen creepy pastáról, a hátsó szobákról:

Hátsó szobák – horrorisztikus programhiba a valóságunk mögött A „Backrooms” a szimuláció teória kitoldása: ez az a hely, ahová akkor kerülünk, ha egy programhiba folytán kizuhanunk a valóságunkból. És ez az a hely, ahol a legkevésbé szeretnénk lenni.

A 666 nevű felhasználó creepy pastája, mint fentebb látható, inkább egy video pasta, de természetesen ehhez is tartozik egy sztori: 666 (ismert volt még sm666-ként is a japán videómegosztón, a Nico Nico Douga-án) nana825763 kreálmánya, és az a lényege, hogy ha valaki rákeres a YouTube-on a 666 felhasználóra, majd párszor frissíti az oldalt, akkor borzalmas dolgok történnek. Egyébként a sztori része egy pletyka is, amely szerint az eredeti 666 fiók valamiképp vírusos volt, és minden szöveget hatosokra változtatott.

Vissza az esti meséhez! Tehát a dolog 2006-ben indult, amikor a YouTube még fiatal volt és reményteli, telis-tele macskás videókkal. Ám már ekkor is akadtak komorabb dolgok – volt ugyanis egy állítólagos felhasználó, akinek az oldala tele volt erőszakos pornóval és vérfétises videókkal – a fiókot nem meglepő mód eltávolították a felhasználási feltételek megszegése miatt. Ezek a videók azonban máig elérhetőek. A sztori maga olyan valakitől ered, aki állítása szerint a YouTube-nak dolgozott még 2006-ban, és véletlen belefutott ebbe a blokkolt fiókba. A fiók tartalmát sehogy sem sikerült elérnie, és mindenki mély hallgatásba burkolódzott, ha erről kérdezte őket. Végül az egyik moderátor csúsztatott neki egy papírt, amelyen a következő link volt található: www.youtube.com/666.

Otthon aztán emberünk fogta magát, beizzította az Internet Explorert (ez talán a történet leghihetetlenebb része), és bepötyögte a linket. Mint kiderült, a fiókot felfüggesztették – viszont amint párszor ráfrissített az oldalra, a dolgok elkezdtek megváltozni: minden szöveg a 666-re cserélődött ki a képernyőn. Ezután megjelent egy csatorna, ami bizony nem volt más, mint 666 csatornája. Ezen a csatornán láthatóak voltak kifejezetten őrült videók, olyanok tehát, mint amihez a fentebb részletezett módszerrel juthatunk. De akadtak ennél aggasztóbbak is: az egyik videón állítólag egy nő fuldoklott egy vérrel teli medencében – a kíváncsi YouTube alkalmazottnak ez már sok volt, ezért megpróbálta a videót leállítani, ám sikertelenül. Sőt még csak másik videóra sem lehetett átváltani. Még az Explorer sem válaszolt, és a nő a videóban egyenesen főhősünkre meredt...

A történet folytatása szerint ez az egész blogbejegyzés a YouTube alkalmazottól eltűnt két nappal később, és ha bárki megpróbálja a blogot megnyitni, a következő hibakód fogadja:

„Removed by Admin. Error Code: 666”

Vagyis eltávolította az adminisztrátor, hibakód: 666. Eddig tehát a pasta az eddig ismert formában. Ennek ellenére 666-ról nem most (pontosabban 2010-2012 közt) hallottunk utoljára, mivel a felhasználó, mint fent látható, ismét előbukkant, és most már ez nem is Nana kreálmánya állítólag. Épp ezért az új 666-ról nem is tud senki túl sokat azon kívül tehát, hogy pár napja kiderült, hogy a fent leírt buherálással el lehet jutni a videóihoz.

A kérdés csak az, hogy a YouTube-on kívül más is állhat-e a háttérben? A TikTokos videó alatt az egyik felhasználó, midxyy magyarázata szerint nem kizárt. Ehhez nincs is szükség másra csak két csatornára, az egyik neve 666, míg a másiké watc (illetve adott esetben a lehetséges kombinációk). Ha tehát törülünk az URL-ből a „watch” szóból egy betűt, akkor a YouTube már nem tudja elemezni a karakterláncot, ezért inkább megnyitja a watc-hoz tartozó csatornát (mindez a YouTube működéséből következik), majd a watc csatorna átirányít a 666 csatornára.

Az biztos, hogy a 666 csatornán jelenleg csak két videó látható, mindkettő tehát elég bizarr, de nem írja át a szöveget a keresőben (lehet, a Chrome-mal már nem boldogul), valamint tiltott tartalmak sem láthatóak. Egyébként mind a két videót idén április 19-én töltötték fel.

(Kép: Flickr/Diableria Res Satanae)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.