Tudod, miért kúpos a vonat kereke? És miért úgy kúpos, ahogy? 2022 / 01 / 12 / Rácz Tamás

Bizonyára mindenkinek feltűnt már, aki sokáig unatkozott egy vasútállomáson a vonatjára várva, hogy a vonatok kerekei nem hengeres hanem kúpos kialakításúak. Aki egy kicsit el is mélázott azon, hogy vajon miért, és van egy kis műszaki érzéke, arra is biztosan hamar rájött, hogy miért van ez így. Akik még sosem gondolkodtak el ezen a problémán, esetleg észre se vették, hogy kúpos a vonatkerék, netán a dolog két magyarázata közül csak az egyikre jöttek rá, nézzék meg ezt a remek kis videót és minden világossá válik! (A remek animációknak hála angolul se kell érteni az aha-élményhez.)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Hogyan fedezték fel a kutatók az isteni részecskét?
Egy-egy új részecske detektálása nem könnyű feladat és nem mindig egyértelmű, mit is mutatnak az adatok, amelyek a részecskeütköztetőkben zajló kísérletek során születnek. Mit láttak a kutatók 2012-ben az ábrákon, ami meggyőzte őket arról, hogy a régóta keresett Higgs-bozont találták meg? A CERN fizikusa elmagyarázza.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.