Miért lehet a felgyógyult koronavírus fertőzöttek ismételt tesztje pozitív?

2020 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Miért lehet a felgyógyult koronavírus fertőzöttek ismételt tesztje pozitív?
A dél-koreai Járványügyi Központ (KCDC) arra keresi a választ, hogy miként lehetséges, hogy 163 COVID fertőzésből felgyógyult páciensben ismét kimutatták a vírus jelenlétét.

Ugyanerre a jelenségre egyébként már Kínában is felfigyeltek (onnan nincsenek ezzel kapcsolatban hivatalos számok), sőt a járvány kezdeti szakaszában erről tanulmány is született. Ismert egy japán beteg is, aki újrafertőződött. Mindezt a kevés betegszám miatt akkor még anekdotikus adatoknak tartották, amit könnyen lehetett mintavételi vagy mintatárolási hibákkal magyarázni.

Dél-Koreában azonban már 163 ilyen ismert példa akad, igaz, az ázsiai országban iszonyatosan sok tesztet végeznek el.

A nagy számok törvénye alapján pedig a sok teszt mellett akár sok hiba is előfordulhat.

A CNN megpróbált utánajárni annak, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget.

Dél-Koreában 7829 beteg gyógyult fel a COVID-ból, és ezen csoport 2,1 százaléka esetén született pozitív eredmény az újrateszteléskor. Az viszont sajnos nem egyértelmű, hogy a gyógyultak közül mennyi embert teszteltek újra. Ez a szám tehát alacsonynak tűnik, mégis rengeteg aggasztó kérdést vet fel a járvány kezelésével, és annak esetleges végével kapcsolatban.

A KCDC igazgatója azt is hozzátette, hogy arra nem utal semmi, hogy a felgyógyulásukat követően ismételten pozitív teszteredményt mutató páciensek fertőzőek. Ugyanakkor a 44 százalékuknál enyhébb tüneteket észleltek. Az igazgató kitért arra is, hogy sajnos a vírus működésének rengeteg aspektusát nem ismerjük jelenleg, és ezen vakfoltok egyike épp a természetes immunitás kérdése.

Teóriáknak viszont már nem vagyunk híján, és az egyik legvalószínűbbnek látszó magyarázat a jelenségre, hogy a páciensekben nem magát a vírust, csak annak a darabjait találták meg.

Ezt egyébként a KCDC vizsgálata is alátámasztani látszik.

Dél-Korea járványügyi központja ugyanis a 161-ből három esetet is újravizsgált. Minden esetben a tudósok megkísérelték a mintában talált vírus tenyésztését, ám ez nem sikerült. Vagyis a levett mintában nem akadt működőképes vírus.

Ehhez hozzá kell venni azt is, hogy a dél-koreai teszt (több más ország tesztjéhez hasonlóan) az RT-PCR technikán alapszik, vagyis a nem magát vírust, hanem pusztán ennek a genetikai anyagának (az RNS-ének) a jelenlétére utaló nyomokat mutat ki. A teszt viszont nagyon érzékeny, és RNS darabkákat is kimutathat akár akkor is, ha a páciens már teljes mértékben felépült a betegségből.

Zhong Nanshan, Kína vezető légzőszervi szakértője amúgy a kérdéssel kapcsolatban a fenti álláspontot osztja. Szerinte is lehetséges, hogy gyógyult betegeknél egy ilyen teszt vírusdarabkákat mutasson ki. Az orvos egyébként hozzátette, hogy ő nem aggódna különösebben emiatt a probléma miatt.

A fentin kívül természetesen más magyarázatok is akadnak. Az egyik, hogy hibás volt a teszt. A másik, hogy a vírus újraaktiválódott a páciensben.

A hibás tesztet több minden okozhatja, akár az eszközben használt vegyületek, akár a vírus mutációja, ami miatt a teszt többé már nem ismeri fel a megváltozott kórokozót.

A KCDC igazgatója amúgy valószínűtlennek tartja, hogy a teszt hibás lenne. Ennek ellenére a kutatók vizsgálják ezeket az ismételt pozitív eseteket éppen azért, hogy egyebek mellett ezt a lehetőséget is kizárhassák. Ám ezzel és a vírus esetleges újraaktiválódásával kapcsolatban még folynak a vizsgálatok.

Egyelőre tehát várni kell a vizsgálatok végéig, hogy megnyugtató választ kaphassunk, de jelenleg igen valószínűnek látszik, hogy ezekben az esetekben a szétesett vírus után visszamaradó darabkák okozták a pozitív eredményt.

(Kép: Pixabay)


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.