Miért lehet a felgyógyult koronavírus fertőzöttek ismételt tesztje pozitív?

2020 / 04 / 18 / Felkai Ádám
Miért lehet a felgyógyult koronavírus fertőzöttek ismételt tesztje pozitív?
A dél-koreai Járványügyi Központ (KCDC) arra keresi a választ, hogy miként lehetséges, hogy 163 COVID fertőzésből felgyógyult páciensben ismét kimutatták a vírus jelenlétét.

Ugyanerre a jelenségre egyébként már Kínában is felfigyeltek (onnan nincsenek ezzel kapcsolatban hivatalos számok), sőt a járvány kezdeti szakaszában erről tanulmány is született. Ismert egy japán beteg is, aki újrafertőződött. Mindezt a kevés betegszám miatt akkor még anekdotikus adatoknak tartották, amit könnyen lehetett mintavételi vagy mintatárolási hibákkal magyarázni.

Dél-Koreában azonban már 163 ilyen ismert példa akad, igaz, az ázsiai országban iszonyatosan sok tesztet végeznek el.

A nagy számok törvénye alapján pedig a sok teszt mellett akár sok hiba is előfordulhat.

A CNN megpróbált utánajárni annak, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget.

Dél-Koreában 7829 beteg gyógyult fel a COVID-ból, és ezen csoport 2,1 százaléka esetén született pozitív eredmény az újrateszteléskor. Az viszont sajnos nem egyértelmű, hogy a gyógyultak közül mennyi embert teszteltek újra. Ez a szám tehát alacsonynak tűnik, mégis rengeteg aggasztó kérdést vet fel a járvány kezelésével, és annak esetleges végével kapcsolatban.

A KCDC igazgatója azt is hozzátette, hogy arra nem utal semmi, hogy a felgyógyulásukat követően ismételten pozitív teszteredményt mutató páciensek fertőzőek. Ugyanakkor a 44 százalékuknál enyhébb tüneteket észleltek. Az igazgató kitért arra is, hogy sajnos a vírus működésének rengeteg aspektusát nem ismerjük jelenleg, és ezen vakfoltok egyike épp a természetes immunitás kérdése.

Teóriáknak viszont már nem vagyunk híján, és az egyik legvalószínűbbnek látszó magyarázat a jelenségre, hogy a páciensekben nem magát a vírust, csak annak a darabjait találták meg.

Ezt egyébként a KCDC vizsgálata is alátámasztani látszik.

Dél-Korea járványügyi központja ugyanis a 161-ből három esetet is újravizsgált. Minden esetben a tudósok megkísérelték a mintában talált vírus tenyésztését, ám ez nem sikerült. Vagyis a levett mintában nem akadt működőképes vírus.

Ehhez hozzá kell venni azt is, hogy a dél-koreai teszt (több más ország tesztjéhez hasonlóan) az RT-PCR technikán alapszik, vagyis a nem magát vírust, hanem pusztán ennek a genetikai anyagának (az RNS-ének) a jelenlétére utaló nyomokat mutat ki. A teszt viszont nagyon érzékeny, és RNS darabkákat is kimutathat akár akkor is, ha a páciens már teljes mértékben felépült a betegségből.

Zhong Nanshan, Kína vezető légzőszervi szakértője amúgy a kérdéssel kapcsolatban a fenti álláspontot osztja. Szerinte is lehetséges, hogy gyógyult betegeknél egy ilyen teszt vírusdarabkákat mutasson ki. Az orvos egyébként hozzátette, hogy ő nem aggódna különösebben emiatt a probléma miatt.

A fentin kívül természetesen más magyarázatok is akadnak. Az egyik, hogy hibás volt a teszt. A másik, hogy a vírus újraaktiválódott a páciensben.

A hibás tesztet több minden okozhatja, akár az eszközben használt vegyületek, akár a vírus mutációja, ami miatt a teszt többé már nem ismeri fel a megváltozott kórokozót.

A KCDC igazgatója amúgy valószínűtlennek tartja, hogy a teszt hibás lenne. Ennek ellenére a kutatók vizsgálják ezeket az ismételt pozitív eseteket éppen azért, hogy egyebek mellett ezt a lehetőséget is kizárhassák. Ám ezzel és a vírus esetleges újraaktiválódásával kapcsolatban még folynak a vizsgálatok.

Egyelőre tehát várni kell a vizsgálatok végéig, hogy megnyugtató választ kaphassunk, de jelenleg igen valószínűnek látszik, hogy ezekben az esetekben a szétesett vírus után visszamaradó darabkák okozták a pozitív eredményt.

(Kép: Pixabay)


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.