Miért olyan ritka a rák a nagytestű állatok körében? 2020 / 09 / 12 / Bobák Áron

A biológia egyik legnagyobb rejtélye az úgynevezett Peto-paradoxon, vagyis hogy a rákos megbetegedések gyakorisága nem mutat összefüggést az élőlény sejtjeinek a számával. Magyarul a nagytestű állatoknál ritkábban alakul ki daganatos megbetegedés, holott a józan ész azt diktálná, hogy mivel több sejtjük van (és jellemzően elég sokáig is élnek), így nagyobb eséllyel kéne a sejtjeiknek "meghibásodniuk". A Kurzgesagt videójából kiderül, hogy milyen lehetséges magyarázatok születtek eddig erre a jelenségre, amelyek közül az egyikkel éppen az MTA és az ELTE magyar kutatói álltak elő 2017-ben. (Tipp: ha nem jelenik meg a magyar felirat, akkor a videó alatt, a beállításoknál lehet átváltani) (Borítókép: Nam Anh/Unsplash)
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.