Miért olyan ritka a rák a nagytestű állatok körében? 2020 / 09 / 12 / Bobák Áron

A biológia egyik legnagyobb rejtélye az úgynevezett Peto-paradoxon, vagyis hogy a rákos megbetegedések gyakorisága nem mutat összefüggést az élőlény sejtjeinek a számával. Magyarul a nagytestű állatoknál ritkábban alakul ki daganatos megbetegedés, holott a józan ész azt diktálná, hogy mivel több sejtjük van (és jellemzően elég sokáig is élnek), így nagyobb eséllyel kéne a sejtjeiknek "meghibásodniuk". A Kurzgesagt videójából kiderül, hogy milyen lehetséges magyarázatok születtek eddig erre a jelenségre, amelyek közül az egyikkel éppen az MTA és az ELTE magyar kutatói álltak elő 2017-ben. (Tipp: ha nem jelenik meg a magyar felirat, akkor a videó alatt, a beállításoknál lehet átváltani) (Borítókép: Nam Anh/Unsplash)
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.