Miért szeretik az emberek a horrorfilmeket?

2019 / 11 / 18 / Bobák Áron
Miért szeretik az emberek a horrorfilmeket?
Vannak, akik már akkor is menekülnek a szobából, amikor meghallják a Halloween sejtelmes főcímzenéjét, míg mások rettenetesen jól szórakoznak rajta, amikor a legváratlanabb pillanatban az arcukba robban a képernyőről egy rémpofa. De miért reagálunk ennyire különbözően ugyanazokra a hatásokra? A válasz a természetünk mellett a neveltetésünkben is keresendő.

Mesterséges félelem

A kettő közül az előbbi szorul kevesebb magyarázatra. Az agyunk nem tesz különbséget a valódi és az elképzelt veszély között, így ha egy baltás gyilkos üldöz valakit egy filmben, ugyanúgy reagál, mintha ez a valóságban történne meg velünk: aktiválódik az érzelmek feldolgozásáért felelős amigdala, a szervezetünk pedig ezerrel kezdi pumpálni a küzdelemhez vagy a meneküléshez szükséges hormonokat, mint amilyen az adrenalin vagy a kortizol. Viszont az, hogy mennyi félelmet és szorongást tudunk elviselni, egyénenként igencsak változó lehet - akiknek a toleranciaküszöbük magas, hajlamosabbak keresni az üss vagy fuss reakciót kiváltó helyzeteket, mint amilyenek az extrém sportok vagy a horrorfilmek.

Persze simán elképzelhető, hogy valaki a gondolatától is rosszul van annak, hogy több ezer méter magasból kiugorjon egy repülőgépből, a Bird Boxot mégis háromszor nézte újra. Ennek magyarázata, hogy a horrorfilmek feszültséget keltenek, a feszültség elmúlása pedig euforikus állapotot idéz elő az embernél, szóval aki horrorfilmet néz, tulajdonképpen azért érzi rosszul magát, hogy aztán jól érezhesse magát.

Több kutatás is összefüggést talált a különböző pszichológiai jellemzők és a horrorfilmek élvezeti értéke között is, amelyek közül a legvilágosabban azt sikerült kimutatni, hogy minél alacsonyabbak valakinek az empatikus képességei (vagyis hogy beleélje magát mások helyzetébe), annál jobban élvezi a rémisztő filmeket.

A nők és a férfiak máshogy reagálnak

A neveltetés ennél rafináltabb ügy, ami több különböző módon is befolyásolja, hogy mennyire tudjuk élvezni a horrorfilmeket. Azt több egymástól független kísérlet is kimutatta, hogy a férfiak jobban élvezik a horrorfilmeket mint a nők, ennek viszont Joanne Cantor, a Wisconsin–Madison Egyetem professzora szerint társadalmi okai is lehetnek: a férfiak az első randira előszeretettel választanak egy jó kis horrort, mert a nők a horrorfilmek alatt nagyobb eséllyel keresik a fizikai közelséget, miközben nekik (mármint a férfiaknak) lehetőségük van rá, hogy megvillantsák a bátorságukat.

Ez persze csak a dolog egyik oldala. 1986-ban és 1999-ben végzett kutatások például megállapították, hogy a nők jobban élvezik a horrorfilmeket, ha vonzó partnerrel nézik azokat valamint ha kivágják a filmből az erőszakos részeket, miközben a férfiakra ezek a tényezők nem voltak hatással. A kutatók általánosságban megállapították, hogy a nők több stresszt és szorongást élnek át a horrorfilmek nézése közben, mint a férfiak.

Azt, hogy hogyan viszonyulunk a horrorfilmekhez, a gyerekkori tapasztalatok is erősen befolyásolhatják: a mellőzöttségből, szegénységből vagy bántalmazásból fakadó traumák hatással vannak az amigdalára, ami érzékenyebbé válhat az ilyen hatásokra. Ezzel szemben ha valakinek pozitív élményei kapcsolódnak a félelemhez, mert például a családjukkal, barátaikkal rendszeresen néztek horrorfilmeket, akkor ők az ilyen érzéseket pozitív dolgokhoz fogják társítani. A gyerekekre az is jó hatással volt, ha a szüleik beszéltek velük a filmekről.

Érdekesség, de a szakma számon tart néhány olyan esetet is, amikor a horrorfilmek olyan szintű stresszt váltottak ki a nézőkből, hogy pszichiátriai kezelésre volt szükség. Igaz, a történelemben mindössze hét ilyen feljegyzett eset volt, és maga a film mindegyik alkalommal csak katalizátorként működött, vagyis régebbi traumákat hozott a felszínre.

(Forrás: Curiosity, G. Neil Martin: (Why) Do You Like Scary Movies? A Review of the Empirical Research on Psychological Responses to Horror Films)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.