Miért volt az ókori rómaiaknak jobb és egészségesebb a foguk, mint a modern embereknek?

2023 / 04 / 29 / Felkai Ádám
Miért volt az ókori rómaiaknak jobb és egészségesebb a foguk, mint a modern embereknek?
Mai szemmel a római fogorvoslás kész rémálom, ettől független általában a népességnek jobb állapotban volt a fogazata, mint a modern európaiaknak – méghozzá egyetlen ok miatt.

Milyen volt a római szájhigiéné? A válasz, hogy valószínűleg némileg jobb, mint arra az ember számítana. Garrett Ryan a Told in Stone Youtube-csatorna készítője görög és római történelemből szerzett PhD-t, és még egyetemeken is tanított, mielőtt egyebek mellett hasonló oktató videó készítésére adta a fejét. A videót egyébként érdemes végignézni, mert a nagyjából 10 perces anyagba rengeteg érdekességet sikerült belezsúfolni:

A videó érdekes összefoglalója a római szájhigiénének, és kiderül, hogy a rossz lehelet általános probléma volt, és általában az agyarak karbantartása is gyerekcipőben járt. Nem létezett a mai értelemben vett fogkrém és fogkefe, a dolgot különböző fogpiszkálókkal és ilyen-olyan gyanús összetevőkből készített fogmosóporral próbálták megoldani. A népességnek a fennmaradt temetkezések alapján nem volt túl jó a foga, de különböző okok miatt nem – egy fiatal nemes lánynak több lyukas foga is volt, valószínűleg mivel a családja megengedhette magának, hogy több mézet és egyéb drága édességeket fogyasszannak. Egy fiatal halász fogát az egyik oldalon viszont az kezdte ki, hogy rendszeresen foggal harapta szét a hálót.

A római fogorvoslás szinte egyetlen feladata a foghúzás volt, ami nagyjából úgy zajlott, mint ma, leszámítva azt az “apróságot”, hogy nem létezett a modern érzéstelenítés. A fogorvosok azonban értették a dolguk, találtak olyan ókori “rendelőt”, ahol előkerültek kihúzott fogak, és ezek egyike sem volt törött, hanem a szakembernek sikerült egyben kihúznia ezeket.

Mindez érdekes, de a legszenzációsabb állítás a videó végén hangzik el – ezek szerint minden nyűg ellenére a rómaiak foga nagy általánosságban jobb állapotban volt, mint a modern embereké, elsősorban azért, mert akkor nem fogyasztottak ilyen arányban feldolgozott, cukros élelmiszereket, amely kedvez a szájüregben a baktériumok elszaporodásának.

Mindez nem is alaptalan kijelentés, egy 2015-ös tanulmány alapján például Pompeii lakosságának meglepően jó állapotban voltak a fogaik. Ennek oka a kutatók szerint szintén az volt, hogy a helyi polgárok jóval kevesebb cukrot fogyasztottak, mint a mai emberek. A magas cukorfogyasztás a fogszuvasodás mellett egyéb problémákat is okoz egyébként: az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulása is mind a túlzott cukorfogyasztáshoz köthető.

A történelem során az édességek és a cukor sokáig csak a felsőbb rétegek kiváltságai voltak (mint láthattuk azt a római nemes lány fogán): I. Erzsébet brit királynőnek például híresen rosszak voltak a fogai épp emiatt. Maga a cukor, mint adalékanyag, évszázadokig drága csemege maradt, és csak a 16. században terjedt el, és a 18. században robbant be igazán a közétkezésbe: a cukor 1750-re Európa legértékesebb árujaként meghaladta a gabonát, és a kontinens importjának az ötödét tette ki. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint ma egyébként a cukor globális felhasználása eléri a 173,4 millió tonnát.

A fentieknél is meglepőbb talán, hogy az ősi vadászó és gyűjtögető életmódot folytató emberek fogai is sokkal jobbak voltak, mint a mai embereké, és ennek alapvetően a táplálkozásunk megváltozása az oka. Mint az egy 2013-as kutatásból kiderül, ahogy étrendünk idővel megváltozott – húsról, zöldségről és diófélékről a szénhidrátokra és a cukorra tértünk át –, úgy változott a szánkban lévő baktériumok összetétele is. Nem minden szájbaktérium rossz ugyanis. Valójában ezek közül a mikrobák közül sok segít nekünk a veszélyesebb kórokozók elleni védekezésben.

A kutatók azonban arra jutottak, hogy ahogy a történelem előtti emberek a vadászatról és a gyűjtésről a földművelésre tértek át, bizonyos típusú betegségeket okozó baktériumok, amelyek különösen hatékonyan használták fel a szénhidrátokat, elkezdték “legyőzni” a más típusú "barátságos" baktériumokat az emberi szájban. A feldolgozott liszt és cukor hozzáadása az ipari forradalom idején pedig csak rontott ezen a helyzeten.

(Kép: Flickr/Internet Archive Book Images, Public Domain)


Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Az agyi szkennelés szerint kifejezetten kísérteties hatással van a síp az emberi agyra, ami a leginkább az uncanny valley jelenségre hasonlít.
422 millió éve kifejlődött sejtből készítettek egy állatot
422 millió éve kifejlődött sejtből készítettek egy állatot
Olyan sejtből nyerték ki a gént, amely ősibb, mint maga az állati élet a Földön.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.