Mikrobák által fonott szövet nyithatja meg a fenntartható divat korszakát

2022 / 06 / 23 / Palotai Nándor
Mikrobák által fonott szövet nyithatja meg a fenntartható divat korszakát
A Modern Sythesis startup modern szövési eljárások és egy nanocellulózt előállító baktériumfajta segítségével forradalmasítaná a ruhaipart.

Jen Keane és Ben Reeve biomérnökök 2020-ban alapították meg a Modern Sythesis nevű startupot, melynek célja, hogy a biotechnológia eszközeivel olyan új eljárásokat hozzanak létre, melyek segítségével minimalizálni lehetne a ruhaipar által termelt hulladékot, sőt, akár teljesen újrahasznosítható, vagy idővel teljesen lebomló ruhadarabokat is lehetne gyártani. Az általuk kifejlesztett „microbial weaving” – ami magyarul nagyjából mikrobiális szövésnek fordítható – egy olyan technológia, mely egy módosított, cellulózt előállító baktériumfajta és a modern textilgyártási eljárások előnyeit ötvözi. A körkörös gazdálkodás ideájába jól illeszkedő kísérleti eljárásra a Yanko Design oldala hívta fel a figyelmet.

A Modern Styhesis startup Grown névre keresztelt projektjét a K.rhaeticus baktériumfajta ihlette, mely nanocellulózt állít elő. A startup mikrobiális szövési eljárásához is ezt a baktériumfajtát módosították. A gyártási módszer során gépek hozzák létre az előzetesen digitálisan megtervezett rácsozatot, a mikrobák pedig erre viszik fel a cellulózt, és képeznek felületet. A baktériumok számára az alapanyagot a mezőgazdasági hulladékokból nyert cukor szolgáltatja, a mikrobák ebből hoznák létre a nanocellulózt.

Az eljárás segítségével a kutatók előre, és pontosan meg tudják tervezni az anyag szakítószilárdságát különböző pontokon és különféle irányokba is, továbbá olyan szöveteket is létre tudtak hozni, melyeket hagyományos módszerekkel nem lehetett volna előállítani. Az újfajta gyártási eljárásra már most is számottevő érdeklődés mutatkozik, az AgFunder közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon a projekt már több mint 4 millió dollár támogatást gyűjtött össze

A baktériumok ipari hasznosítása nem csak a Modern Sythesis csapatának jutott eszébe, hasonló koncepciók időről-időre felbukkannak a nyilvánosságban, néhányról már oldalunkon is írunk, a felhozatal pedig igen változatos képet mutat: akad olyan kutató, aki szemüvegkereteket növesztene, mások fotoszintetizáló mikrobákkal termelnének áramot, de akad olyan koncepció is, mely marsi kolóniák építőiként delegálna mikrobákat a vörös bolygóra.

(Fotó: Modern Synthesis)

Baktériumok segíthetnek a jövő marsi kolóniáinak felépítésében A kutatók mikrobák segítségével készítenének téglákat a marsi talajból.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.