Mikrobák által fonott szövet nyithatja meg a fenntartható divat korszakát

2022 / 06 / 23 / Palotai Nándor
Mikrobák által fonott szövet nyithatja meg a fenntartható divat korszakát
A Modern Sythesis startup modern szövési eljárások és egy nanocellulózt előállító baktériumfajta segítségével forradalmasítaná a ruhaipart.

Jen Keane és Ben Reeve biomérnökök 2020-ban alapították meg a Modern Sythesis nevű startupot, melynek célja, hogy a biotechnológia eszközeivel olyan új eljárásokat hozzanak létre, melyek segítségével minimalizálni lehetne a ruhaipar által termelt hulladékot, sőt, akár teljesen újrahasznosítható, vagy idővel teljesen lebomló ruhadarabokat is lehetne gyártani. Az általuk kifejlesztett „microbial weaving” – ami magyarul nagyjából mikrobiális szövésnek fordítható – egy olyan technológia, mely egy módosított, cellulózt előállító baktériumfajta és a modern textilgyártási eljárások előnyeit ötvözi. A körkörös gazdálkodás ideájába jól illeszkedő kísérleti eljárásra a Yanko Design oldala hívta fel a figyelmet.

A Modern Styhesis startup Grown névre keresztelt projektjét a K.rhaeticus baktériumfajta ihlette, mely nanocellulózt állít elő. A startup mikrobiális szövési eljárásához is ezt a baktériumfajtát módosították. A gyártási módszer során gépek hozzák létre az előzetesen digitálisan megtervezett rácsozatot, a mikrobák pedig erre viszik fel a cellulózt, és képeznek felületet. A baktériumok számára az alapanyagot a mezőgazdasági hulladékokból nyert cukor szolgáltatja, a mikrobák ebből hoznák létre a nanocellulózt.

Az eljárás segítségével a kutatók előre, és pontosan meg tudják tervezni az anyag szakítószilárdságát különböző pontokon és különféle irányokba is, továbbá olyan szöveteket is létre tudtak hozni, melyeket hagyományos módszerekkel nem lehetett volna előállítani. Az újfajta gyártási eljárásra már most is számottevő érdeklődés mutatkozik, az AgFunder közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon a projekt már több mint 4 millió dollár támogatást gyűjtött össze

A baktériumok ipari hasznosítása nem csak a Modern Sythesis csapatának jutott eszébe, hasonló koncepciók időről-időre felbukkannak a nyilvánosságban, néhányról már oldalunkon is írunk, a felhozatal pedig igen változatos képet mutat: akad olyan kutató, aki szemüvegkereteket növesztene, mások fotoszintetizáló mikrobákkal termelnének áramot, de akad olyan koncepció is, mely marsi kolóniák építőiként delegálna mikrobákat a vörös bolygóra.

(Fotó: Modern Synthesis)

Baktériumok segíthetnek a jövő marsi kolóniáinak felépítésében A kutatók mikrobák segítségével készítenének téglákat a marsi talajból.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.