Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég

2024 / 04 / 26 / Bobák Zsófia
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.

Az amerikai Babylon Micro-Farms céget 2017-ben megalapító Alexander Olesen és Graham Smith azzal a céllal hozták létre a hidroponikus, beltéri gazdálkodásra lehetőséget adó berendezéseiket, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék az egészséges élelmiszer-alapanyagok termelését, anélkül, hogy kiskertet kellene gondozniuk. A Galleri elnevezésű mikrofarmokban a növények ugyanis termőtalaj nélkül, különösebb odafigyelést nem igényelve növekednek, miközben a farm tulajdonosának alig kell valamilyen munkát végezni a kis farmon, mégis havonta learathatja az több kilónyi zöldséget.

Az öt emeletes beltéri kertek díszítőelemnek sem utolsóak: az üvegajtók mögött jól láthatóak a mesterséges megvilágítás alatt fejlődő növények, amelyeket igény szerint lehet összeválogatni. A cég több mint 45 féle növényt kínál a farmhoz, bár ezek között nem szerepelnek olyan nagyobb helyet igénylő fajták, mint például a burgonya vagy gabonafélék, a Galleriben inkább salátaféléket, káposztákat, fűszernövényeket, brokkolit vagy retket lehet növeszteni, de ezekből jelentős mennyiségű elfér a berendezésekben. A Babylon leírása szerint brokkoliból, retekből, káposztából és egyéb mikrozöldekből (azaz nem teljesen kifejlett, hanem fiatal, néhány hetes zöldségekből) akár 10 kilót is szedhet az ember havonta, de salátából is meg lehet termelni havi 5-9 kilogrammot. A berendezés előnye, hogy a zöldségek teljesen vegyszermentesek, nem használnak földet és viszonylag kevés vizet igényelnek, a farm fenntartását pedig a cég végzi távoli monitorozással és automatizálással.

A mikrofarmokban termelt magok egy speciális termőközegben érkeznek a vásárlókhoz, ami a növények fejlődését segíti, a tápanyagok pedig a berendezés alsó rekeszében található tartályokból kerülnek pumpák révén a zöldségekhez. A belső tér hőmérséklete, páratartalma és megvilágítása is az ideális értékekre van beállítva, ezért azok is könnyen tudnak termeszteni a farmon, akik egyáltalán nem értenek a kertészkedéshez. A tulajdonosnak mindössze annyi feladata van, hogy néhány hetente learassa a kész terményt és újakat ültessen a helyére, a Babylon által küldött magokból.

A beltéri kert fenntartása emiatt egészen egyszerű, de azért nem mentes a hátrányoktól: a kontrollált környezet fenntartása és a világítás sok energiát fogyaszt

és a farm valószínűleg sosem hozza be az árát, elvégre egy darab öt emeletes mikrofarm 15 000 dollárba (5,5 millió forint) kerül, plusz a zöldségek és a termesztőközeg, amelyek ára viszonylag alacsony (1000 mag és többszáz egységnyi termesztőközeg körülbelül 10 000 forint), de rendszeresen kell újat rendelni belőlük.

Ebből is látszik, hogy a mikrofarm működtetése egyelőre költséges szórakozás, ami elsősorban azok számára lehet opció, akik egészségtudatosan élnek és megengedhetik maguknak a drágább biotermékeket és a Gallerihez hasonló eszközöket, illetve emellett a boltok, intézmények és éttermek lehetnek a mikrofarmok fő célközönségei. A cég viszont a beltéri, hidroponikus kertészkedést szeretné alkalmi divattevékenységből életmóddá formálni, ezért piacra dobták a Galleri oktatási intézményeknek szánt verzióját, a STEM Gardent, ami a mikrofarm valamivel kisebb változata és körülbelül 2,5 millió forintba kerül. A kertben egyszerre nagyjából 90 növényt termeszthetnek a diákok, akik az elképzelés szerint így tanulhatnak többet a növényekről és kerülhetnek közelebb a természet világához.

Vertikális farmokat persze nem csak ilyen házi formában készítenek a gyártók, léteznek ipari termelésre alkalmas, óriási megfelelőik is, amelyek jóval szélesebb közönséget tudnak kiszolgálni és vegyszermentes élelmiszerrel ellátni. Az egyik legnagyobb közülük a dubaji Bustanica, ahol 31 ezer négyzetméteren növekednek a növények és évi többmillió kilogrammnyi termést aratnak le.

(Fotó: Babylon Micro-Farms)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.