Millió rQOPS teljesítménnyel fog dolgozni az első kvantum-szuperszámítógép

2023 / 07 / 03 / Bobák Zsófia
Millió rQOPS teljesítménnyel fog dolgozni az első kvantum-szuperszámítógép
Az új teljesítménymérő rendszert a még nem is létező számítógépek eredményességének vizsgálatára hozták létre.

A kvantumszámítógépek története régre nyúlik vissza, legalább 1981-ig, amikor Richard Feynman amerikai elméleti fizikus egy, az MIT Endicott House-ban megrendezett konferencián előadást tartott a kvantumszimulátorokról, miközben azt a kérdést járta körül, hogy a kvantumfizikai jelenségeket vajon lehetséges-e klasszikus számítógépeken megfelelően tanulmányozni, vagy a kvantumszámítógépek jelentik a megoldást az atomi és szubatomi szintű jelenségek vizsgálatához. A kvantumfizikai kutatások persze már jóval korábban elindultak, de egy olyan számítógép ötlete, aminek működése közelebb áll a természethez, mint a klasszikus gépeké, ekkoriban kezdett formálódni és nemsokára a gyakorlatiasabb felhasználási célok is világossá váltak a kutatók előtt.

Bár a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztés az elmúlt évtizedekben nagy lendülettel zajlott, de a mai kvantumprocesszorok még nem hibamentesek, vagyis a NISQ (zajos, köztes-méretű kvantum) korának eszközei közé tartoznak. A környezeti zajok hatással vannak a kvantumbitekre és emiatt a dekoherencia jelenleg problémákat okoz a számítások során, de a hibajavítási algoritmusoknak és más fejlesztéseknek köszönhetően a következő generációs gépek már beválthatják a kvantumszámítógépekhez fűzött nagy reményeket.

A Microsoft erre a jövőre készülve megalkotta azt a teljesítménymérő rendszerét, amely a leendő kvantumos szuperszámítógépek hatásfokát méri, hogy kiderüljön, mire képesek ezek a speciális berendezések. A mértékegység a flops-hoz (floating point operations per second) hasonlóan működik, ami a hagyományos számítógépek teljesítményét jelzi és azt mutatja, hogy másodpercenként hány lebegőpontos műveletet lehetséges elvégezni az eszközzel.

A kvantumszámítógépek esetében ezt az rQOPS (reliable quantum operations per second) váltja, ami nem csak az elvégzett műveleteket, hanem a megbízható módon elvégzett műveleteket jelöli.

Ez a kitétel fontos szempontot jelent, mivel a kvantumszámítógépek számításainak alapvető egységei, a qubitok érzékenysége miatt a számítás teljes időtartama alatti stabilitásuk a kulcs a korrekt feladatvégzéshez, ezért a mérési rendszer "azokat a műveleteket számlálja, amelyek megbízhatóak maradnak a hasznos kvantumalgoritmusok futtatásának ideje alatt, így van rá biztosíték, hogy megfelelően fognak működni" - írja a Microsoft.

Ez a típusú teljesítménymérés a teljes rendszer hatékonyságáról ad számot és elsősorban három fő faktort vesz figyelembe: a megbízhatóság mellett a sebességet és a skálázhatóságot. A cég becslése szerint ahhoz, hogy egy kvantumszámítógép hatásosan tudjon megoldani tudományos problémákat, például segítsen az anyagtudományi kutatásokban, legalább egymillió rQOPS teljesítményre lesz szükség, de ez csak a kezdetet jelenti. Egy másik lényeges faktor a hatékonyság fokozásának tekintetében a hibák számának csökkentése, emiatt az egymillió rQOPS csak akkor képvisel működőképes szintet, ha alacsony hibahatárral párosul, ami maximum egy hibát jelent minden billiomodik számítás során. A későbbi kvantum-szuperszámítógépek ennél jóval nagyobb teljesítményűek lesznek:

egymilliárd rQOPS és trillió művelet során maximum egy hiba jellemzi majd őket.

A mértéket tulajdonképpen a logikai qubitok száma és a hardver minősége, az órajel határozza meg, a teljesítmény fokozását pedig többek között a (megbízható) kvantumbitek számának növelésével lehet elérni. Ehhez a fizikai qubitokat logikai qubitokká kell "alakítani".

A logikai qubitok több fizikai kvantumbitből állnak, amelyek együtt dolgoznak egy számítás során és elég ideig megtartják a koherenciájukat ahhoz, hogy kvantum logikai kapukkal végzett műveleteket lehessen kivitelezni velük. A Quantinuum cég 2022 augusztusában jelentette be, hogy áttörést értek el a kvantum hibajavítás területén és először sikerült demonstrálniuk, hogy logikai qubitok túlszárnyalták a fizikai qubitokat. A Microsoft szerint a kvantum-szuperszámítógép megbízható logikai kvantumbitekkel működik majd és minél stabilabbak az alapjukat képező fizikai qubitok, annál kevesebbre lesz szükség belőlük. A cég kutatói emiatt újfajta kvantumbitekkel kísérleteznek, amelyeknek készítése során olyan topológiai réseket hoznak létre, amikben MZM-ek (Majorana Zero Mode, lokalizált zéró-energia állapotok) alakulnak ki a topológiai szupravezetők két végén.

A Microsoft a jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatban már kijelölte a leendő kvantum-szuperszámítógép megalkotásának hozzávetőleges időpontját, de ez csak a hatodik lépés lesz az ütemtervben. A jelenlegi fejlesztések fontos eredményt jelentenek a cég szerint, a teljesen új korszakot megnyitó, hatékony kvantumszámítógépek építésének versenye pedig más szereplők munkájának köszönhetően is egyre éleződik:

  • az IBM 2026 után tervezi integrálni a hibajavítási metódusait a Qiskit Runtime kvantumszámítási szolgáltatásába és már idén bemutatja az 1121 qubitos Condor processzorát
  • a Google erre az évtizedre ígéri a hasznos és hibajavítással ellátott kvantumszámítógépek megjelenését
  • az Intel pedig a 'kvantumugrást' 2027 környékére teszi, amikor néhány ezer fizikai qubitból már megfelelő logikai kvantumbitet tudnak alkotni

(Fotó: Microsoft)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.