Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét

2023 / 12 / 04 / Pőcze Balázs
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A hétvégén egy újabb, vírusszerűen terjedő fotó okozott fejtörést az internetezőknek: vajon hogyan lehetséges, hogy az azon látható menyasszony tükörképei másként tartják a kezüket, mint a nő maga? A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.

Időről időre felbukkan a közösségi oldalakon egy-egy kép, amin százezrek, akár milliók merengenek el napokon át, valamiféle rejtély megoldását keresve. Nyolc éve például több mint tízmillióan morfondíroztak azon a Twitteren, hogy egy ruha vajon kék és fekete, vagy fehér és arany-e. (A helyes válasz egyébként a kék volt, de a Wired annak is a végére járt, hogy hogyan verte át milliók szemét a kép.) Az Insider szórakoztató gyűjtést közölt a legnépszerűbb ilyen esetekről, a tengerparti jelenetnek tűnő alvázfotótól a hiányzó lábú hírességekig. És persze azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy az optikai illúziók iránti rajongás sokkal idősebb, mint az internet maga - amióta létezik festészet és grafika, le tudtak nyűgözni minket az agyunkat és a szemünket egyszerre próbára tevő feladványok.

A legújabb a rejtélyek sorában: hogyan lehetséges, hogy egy tükörkép másként tartja a kezét, mint a modell maga?

Amint arról a The Verge beszámolt, Tessa Coates humoristának nem volt szüksége sem generatív mesterséges intelligenciára, sem Photoshopra, sem egy Michel Gondry ügyességű rendezőre a trükkhöz. De mielőtt lelőnénk a poént, nézzük csak a fotót, hátha valakinek jobban vág az esze, mint azoknak, akik vadabbnál vadabb magyarázatokat találtak a jelenségre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tessa Coates (@wheatpraylove) által megosztott bejegyzés

Jól látszik, hogy Coates háromszor szerepel a képen, egyszer leeresztett karokkal, egyszer egy leeresztett karral, egyszer pedig összekulcsolt kezekkel. A leírás szerint a kép "igazi, nem phoshopoolt, nem panoráma, és nem Live Photo"; utóbbi az Apple-nél a fényképezés előtti és utáni másodperceket rögzítő videót jelöli. Ezzel szemben egy szakértő, a kép metaadatait megvizsgálva arra jutott, hogy bizony panorámaképről van szó - vagyis a fotót készítő ember lassan mozgatta balról jobbra a mobilt, miközben a szereplő kéztartást tudott váltani. Talán az sem rejtély, hogy miért készített ilyen fényképet egy humorista a leendő esküvői ruhájáról - így legalább az egész világ megtudta, hogy eljegyezték.

(Borítókép: Tessa Coates/Instagram)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Különös időkristályok és Schrödinger kövér macskája egy kínai kvantumkísérletben
Megtalálhatták az első felhasználási területet az időkristályok számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.