Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét

2023 / 12 / 04 / Pőcze Balázs
Milliók vakarták a fejüket, hogy hogyan jöhetett létre a fotó, amin egy nő háromféleképpen tartja a kezét
A hétvégén egy újabb, vírusszerűen terjedő fotó okozott fejtörést az internetezőknek: vajon hogyan lehetséges, hogy az azon látható menyasszony tükörképei másként tartják a kezüket, mint a nő maga? A megoldás pofonegyszerű, mégis nagyon nehéz rájönni.

Időről időre felbukkan a közösségi oldalakon egy-egy kép, amin százezrek, akár milliók merengenek el napokon át, valamiféle rejtély megoldását keresve. Nyolc éve például több mint tízmillióan morfondíroztak azon a Twitteren, hogy egy ruha vajon kék és fekete, vagy fehér és arany-e. (A helyes válasz egyébként a kék volt, de a Wired annak is a végére járt, hogy hogyan verte át milliók szemét a kép.) Az Insider szórakoztató gyűjtést közölt a legnépszerűbb ilyen esetekről, a tengerparti jelenetnek tűnő alvázfotótól a hiányzó lábú hírességekig. És persze azt is tegyük gyorsan hozzá, hogy az optikai illúziók iránti rajongás sokkal idősebb, mint az internet maga - amióta létezik festészet és grafika, le tudtak nyűgözni minket az agyunkat és a szemünket egyszerre próbára tevő feladványok.

A legújabb a rejtélyek sorában: hogyan lehetséges, hogy egy tükörkép másként tartja a kezét, mint a modell maga?

Amint arról a The Verge beszámolt, Tessa Coates humoristának nem volt szüksége sem generatív mesterséges intelligenciára, sem Photoshopra, sem egy Michel Gondry ügyességű rendezőre a trükkhöz. De mielőtt lelőnénk a poént, nézzük csak a fotót, hátha valakinek jobban vág az esze, mint azoknak, akik vadabbnál vadabb magyarázatokat találtak a jelenségre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tessa Coates (@wheatpraylove) által megosztott bejegyzés

Jól látszik, hogy Coates háromszor szerepel a képen, egyszer leeresztett karokkal, egyszer egy leeresztett karral, egyszer pedig összekulcsolt kezekkel. A leírás szerint a kép "igazi, nem phoshopoolt, nem panoráma, és nem Live Photo"; utóbbi az Apple-nél a fényképezés előtti és utáni másodperceket rögzítő videót jelöli. Ezzel szemben egy szakértő, a kép metaadatait megvizsgálva arra jutott, hogy bizony panorámaképről van szó - vagyis a fotót készítő ember lassan mozgatta balról jobbra a mobilt, miközben a szereplő kéztartást tudott váltani. Talán az sem rejtély, hogy miért készített ilyen fényképet egy humorista a leendő esküvői ruhájáról - így legalább az egész világ megtudta, hogy eljegyezték.

(Borítókép: Tessa Coates/Instagram)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Az egyetlen ember, aki helikopterrel ment a Mount Everestre
Ha feltennénk a kérdést, vajon leszállt-e valaha is bárki a világ legmagasabb hegycsúcsán, a többség valószínűleg kapásból rávágná, hogy nem. És ha az Airbusnak nincs egy eléggé elvetemült tesztpilótája, igazuk is lenne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.