Milyen messzire repülne egy eldobott labda egy másik bolygón? 2022 / 01 / 11 / Bobák Zsófia

Dr. James O'Donoghue, korábban a NASA, jelenleg a JAXA tudósa, munkája során az exobolygóknak és a Naprendszer óriásbolygóinak, az Uránusz, Neptunusz, Jupiter és Szaturnusz atmoszférájának kutatásával foglalkozik, beleértve az Uránusz ionoszférájának, a Jupiter jellegzetes légköri képződményének, a Nagy Vörös Foltnak vagy éppen a Szaturnusz gyűrűinek közelebbi feltérképezését. Emellett a szabadidejében egy egyedi "hobbinak" hódol, amivel már díjat is nyert: animációkat készít csillagászati témákkal kapcsolatban, például bemutatja a bolygók mozgásának, sebességének, méreteinek sajátosságait, vagy olyan elméleti kérdésekre próbál választ adni, amelyek kívül esnek ugyan a gyakorlati alkalmazási területen, de érdekes perspektívába helyezik a minket körülvevő világot. Mi történne például, ha eltűnne az összes tenger és óceán a Föld felszínéről? Mekkora sebességre kellene gyorsulnia egy rakétának ahhoz, hogy elhagyja a különböző bolygók légkörét? Milyen gyorsan érne le egy labda a bolygók felszínére, ha egy kilométer magasságból leejtenénk? A legújabb videó hasonlóan speciális témát mutat be: ha más égitesteken játszanánk labdajátékokat, és messzire hajítanánk a sporteszközt, vajon az milyen távolságba jutna a Marson az Uránuszon, a Vénuszon, vagy más bolygókon? A kiinduló sebesség minden esetben 72,4 km/h, a légellenállás viszont nincs a számításokba kalkuláva. (Fotó: NASA)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.