Minden étel sósabbnak érződik, ha elektromos árammal stimuláló kanállal fogyasztjuk

2022 / 09 / 13 / Bobák Zsófia
Minden étel sósabbnak érződik, ha elektromos árammal stimuláló kanállal fogyasztjuk
Az emberre veszélytelen mértékű elektromos áram segítségével másfélszeresére növelhető a sós íz. Az evőeszközt jövőre dobják piacra kanál és tál formájában.

A japán Kirin Holdings legújabb terméke, amelyet jövőre terveznek forgalomba hozni, egy kívülről átlagosnak tűnő, minimalista dizájnnal rendelkező kanál és tál, amelyek azonban olyasmire is képesek, amire a hagyományos, passzív evőeszközök nem: a beépített áramforrás bekapcsolása után az ezekkel fogyasztott étel sós íze másfélszeresére növelhető. A speciális eszközöket a cég a Meiji Egyetem Dr. Homei Miyashita által vezetett laboratóriumával közösen fejlesztette ki, és az első prototípusok eredetileg evőpálcika formájában készültek el, azonban a pálcikák túl vékonynak bizonyultak ahhoz, hogy az akkumulátort a belsejükbe rejtve helyezzék el, ezért módosítani kellett a felhasznált evőeszközök típusát.

A kanál és tál áramforrását bekapcsolva négy szint közül lehet kiválasztani az ízlésnek megfelelő hatást, az egészen gyengétől kezdve a maximális fokig, ami az ételek sós ízének érzékelését másfélszeresére növeli. Az elektromosság az étel sósságát adó nátrium-klorid ionjainak szerkezetét módosítja, így a nyelvvel érintkezve intenzívebb hatást gyakorolnak, mint normál esetben. Ez, a Kirin leírása szerint, olyan pszeudo-érzékszervi észlelést tesz lehetővé, aminek köszönhetően az ételek sokkal ízletesebbnek tűnnek, anélkül, hogy bármi megváltozna az összetételükben. Így olyanok is fogyaszthatnak tradicionálisan sok sóval készülő fogásokat, akiknek tartózkodniuk kell a nagymértékű sófogyasztástól.

A kanalat és tálat még most vetik alá alaposabb vizsgálatoknak, de az előzetes tesztek alapján a módszer működőképes és az alacsony áramerősség nem okoz problémát az evőeszközöket használók számára sem.

A teszt során 31 résztvevőből 29-en nyilatkoztak úgy, hogy érezhető a sós íz intenzitásának növekedése,

annak ellenére, hogy vizsgálatban használt evőpálcikákban csak 0,1-0,5 mA erősségű áramot alkalmaztak. A termékeket első körben Japánban fogják árusítani a jövő évtől kezdve, ezért egyelőre a névválasztás is egy japán szóösszetételre esett: az Erekisoruto az elektromosság és só szavakból áll össze. Arról, hogy mikor jelentetik meg nemzetközi piacon is az evőeszközöket, még nem adott információkat a cég.

(Fotó: Kirin)

Elektromos íz-szimulátor: az öt alapízből bármit kikever A találmány gyakorlati jelentősége még kérdéses (nullkalóriás nyalogatódiéta? ízes film?), de az ötlet vicces, a kivitelezés pedig nagyon profi!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.