Minden mindennel összekapcsolódik a Samsung nagyszabású okosotthon-víziójában

2023 / 09 / 03 / Bobák Áron
Minden mindennel összekapcsolódik a Samsung nagyszabású okosotthon-víziójában
A Samsung Berlinben tartott bemutatója alapján szinte csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a minket az édesanyánknál is jobban ismerő hűtőszekrényünk és sütőnk nélkülünk beszéljék meg, hogy mi legyen a vacsora, a személyi edzőnk helyett pedig a jógamatracunk mondja meg, hogyan tudnánk javítani a nyújtott oldalsó szögtartásunkon. A Samsung nagyszabású okosotthon-víziójában minden mindennel összekapcsolódik, ami nem csak rendkívül kényelmessé teheti a hétköznapokat, de rengeteget spórolhat is nekünk.

Bár a Samsung már 2014-ben felvásárolta az okosotthonok automatizálására szakosodott SmartThings-et, kétségtelen, hogy a koreai elektronikai óriás - az Apple-höz hasonlóan - meglehetősen lassú rajtot vett, hatalmas előnyt adva a Google-nek és az Amazonnak: a Samsung ökoszisztémáját még 2019 végén is csak mintegy havi 45 millió felhasználó választotta, míg a konkurens gyártók ökoszisztémáját ekkorra már több százmillióan használták az okoseszközeik kezelésére és a lakásuk automatizálására. A Samsung azonban nem dobta be a gyeplőt, a kitartásuk pedig a jelek szerint kezd megtérülni, hiszen a cég legfrisebb adatai szerint a SmartThings-nek mára már 285 millió regisztrált felhasználója van.

Ebben nyilvánvalóan sokat segített a Samsungnak, hogy tavaly ősszel partneri megállapodást kötöttek a Google-lel, aminek az egyik eredménye, hogy immár a Samsung okoskészülékei is támogatják a Matter szabványt, ezzel együtt pedig a két cég okosotthon-ökoszisztémája is teljesen kompatibilissé vált egymással. A Google, az Amazon, az Apple, a Zigbee Alliance és a Comcast által életre hívott kezdeményezés lényege, hogy egy közös szabvány létrehozásával átjárhatóságot biztosítson a különböző okoseszközök és ökoszisztémák között, azzal pedig, hogy a Samsung is csatlakozott, a felhasználóknak már nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy SmartThings-re alapozott rendszer esetleg nem támogatja mindegyik okoseszközüket: a Samsung ökoszisztémájával kényelmesen tudjuk vezérelni a Tapo-konnektorainkat, automatizálni a Philips Hue égőink működését vagy távolról irányítani a Sonos hangfalunkat, és természetesen a Google és az Amazon okoseszközei is integrálhatóak a SmartThings-ökoszisztémába. A Samsung emellett tavaly januárban csatlakozott a szintén hasonló célokat kitűző Home Connectivity Alliance-hez is, amelynek rajtuk kívül tagja többek között az LG, az Electrolux és a General Electric is.

Minden is összekapcsolódik

Nem véletlen, hogy a Samsung a berlini IFA kiállításon tartott előadást is nagyrészt annak szentelte, hogy bemutassa a SmartThings-rendszer előnyeit, amely a Samsung mesterséges intelligenciával ellátott háztartási eszközeivel kombinálva már valóban kicsit olyan, mintha egy sci-fit néznék: ha valaki becsenget hozzánk, a hűtő ajtaján látjuk, hogy ki álldogál a kapu előtt, a sütőnk felismeri az alapanyagokat, és ez alapján recepteket javasol az ebédhez, a hűtőnk pedig megtanulja, hogy mikor és mennyi időre nyitjuk ki az ajtaját, és ennek megfelelően optimalizálja a kompresszor működését a jobb energiahatékonyság érdekében.

Hogy a különböző eszközök hogyan tudnak hatékonyan együttműködni a Samsung ökoszisztémájában, arra tökéletes példa a finn Yogifi-jal való együttműködés, akik egy okos jógamatracot valamint az ehhez tartozó digitális személyi edzőt fejlesztenek. Amikor elkezdjük az edzést, a SmartThings-ben beállíthatjuk az exercise mode-ot, így ha rendelkezünk megfelelő okoseszközökkel, az alkalmazás automatikusan az ideális állapotra állítja be a szoba fényeit és hőmérsékletet, a gyakorlatok során pedig a matrac a tévénk képernyőjén mutatja be, hogyan kéne azokat végrehajtani és lát el hasznos tanácsokkal a testtartásunk javítása érdekében. Ez a funkció először a Samsung 2023-as tévékínálatánál lesz elérhető, többek között a júliusban bemutatott, 98 colos Neo QLED 8K tévén, de a későbbiekben a Samsung korábban bemutatott tévéin is megjelenik a szolgáltatás.

Az összekapcsolt eszközök a biztonságunkat is ugyanilyen hatékonyan tudják szolgálni: a megfelelő szenzorokkal megtámogatva a SmartThings azonnal jelzi, ha mozgást érzékel a házban, ha füst van, ha túl magas a szén-monoxid szint vagy túlságosan párás a levegő, de azt is képes jelezni, ha valahol szivárog a víz. Akár túlzásnak is tarthatnánk, hogy a Samsung a legújabb sütőinek még a belsejébe is rakott egy kamerát, ami nem csak arra jó, hogy a segítségével valós időben felügyelhetjük, hogy nehogy odaégjen az étel vagy timelapse videót készíthetünk a sütés folyamatáról, de az AI Pro Cooking mesterséges intelligencia segítségével a sütő arra is képes, hogy felismerje az alapanyagokat, ez alapján különböző recepteket javasoljon nekünk és ennek megfelelően automatikusan beállítsa a sütő hőmérsékletét és a sütési időt.

A gasztronómiai élményekben való elmélyülést teszi lehetővé a cég vadiúj, Samsung Food névre keresztelt alkalmazása is, ami egyfajta gasztronómiai közösségi oldalként funkcionál: az alkalmazásban bárki megadhatja a kedvenc receptjeit, a mesterséges intelligencia javaslatai alapján megtervezheti a heti étrendjét, bevásárlólistát írhat és beszélgethet is másokkal a receptekről, emellett pedig rendkívül részletesen kereshetünk a mások által feltöltött receptek között is; többek között megadhatjuk az alapanyagokat, a sütési időt, de akár azt is, hogy például csak vegetáriánus vagy gluténmentes ételek között szeretnénk keresni. Az összekapcsoltság itt abban nyilvánul meg, hogy ha rendelkezünk kompatibilis sütővel, akkor a Samsung Foodból egyből át is küldhetjük a sütőnek a recept elkészítéséhez szükséges beállításokat, emellett a Family Hub hűtővel is szinkronizálhatjuk a beállításainkat. A Samsung Food a későbbiekben arra is képes lesz, hogy a Vision MI technológia segítségével felismerje a lefényképezett ételeket, az alapanyagok alapján pedig megállapítsa azok tápértékét vagy recepteket ajánljon. Emellett a Samsung Health-tel összekapcsolva az is lehetségessé válik, hogy a Samsung Food személyre szabott megoldásokat javasoljon az egészségünk megőrzéséhez a testtömeg-indexünk, a kalóriafogyasztásunk és egyéb tényezők alapján.

Mesterséges intelligenciával az alacsonyabb villanyszámláért

Az összekapcsoltság mellett a Samsung érezhetően nagy hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligenciával kapcsolatos funkciók fejlesztésére is, amely különösen markánsan jelenik meg a Bespoke-sorozat termékeiben. A Bespoke hűtőszekrények például már nem csak arra képesek, hogy értesítést küldjenek a telefonunkra, ha véletlenül nyitva felejtettük az ajtajukat, de a mesterséges intelligencia segítségével pontosan megtanulják, hogy milyen gyakran és mennyi időre nyitjuk ki az ajtajukat, ez alapján kiszámolják a benti hőingadozást, majd ennek megfelelően optimalizálják a kompresszor működését. A mesterséges intelligenciával ellátott mosógépek érzékelik a dobba rakott ruhák tömegét, anyagát és szennyezettségét, ez alapján pedig automatikusan kiszámolják, hogy mekkora intenzitással, milyen hosszan és mennyi mosószerrel kell mosni a ruhákat ahhoz, hogy tiszták legyenek, a 2020-ban bemutatott EcoBubble funkcióval pedig jelentős mennyiségű energiát is képesek megtakarítani annak köszönhetően, hogy a ruhákat alacsonyabb hőmérsékleten tisztítják. A WindFree klímák a kinti és a benti hőmérséklet alapján megtanulják, hogyan szoktuk használni őket, majd az egyes felhasználók szokásaihoz igazítják a szoba hőmérsékletét, a frissen bemutatott Jet AI akkumulátoros porszívó pedig a mesterséges intelligencia segítségével felismeri a padló típusát, ez alapján pedig automatikusan változtatja a szívóerőt attól függően, hogy milyen felületen használjuk.

Ezeknek az eszközöknek természetesen mindegyike támogatja az AI Energy módot is, amivel készülékkategóriánként változó, de mindenképpen jelentős energiamegtakarítás érhető el: a gyártó tájékoztatása szerint a mosógépeik például akár 70%-kal kevesebb energiát használnak fel mosás közben, a légkondi 40, míg a hűtő 15% energiát spórol meg a funkciónak köszönhetően, de még a Neo QLED 8K tévéknél is 12%-os megtakarítás érhető el. A SmartThings Energy alkalmazás segítségével ráadásul az okosotthon-rendszerünk képes folyamatosan monitorozni is a lakás energiafelhasználását, így a telefonunkon eszközökre lebontva láthatjuk, hogy mennyi energiát fogyasztottak és mennyi volt az otthonunk szén-dioxid-kibocsátása. A SmartThings Energy a napelemes rendszerekkel is összekapcsolható, ebben az esetben azt is megnézhetjük, hogy több vagy kevesebb energiát használtunk fel, mint amennyit megtermeltünk, valamint azt is láthatjuk, hogy mennyi áramot tápláltunk vissza a hálózatra.

Viszlát, mikroműanyag!

A készülékek energiahatékonyságának javítása jól illeszkedik a Samsung azon törekvésébe, hogy fenntarthatóbbá tegyék a cég működését, ami nem csak az egyes termékek szintjén, de vállalati szinten is megjelenik. Ahogy azt Amiee Holloran, a Samsung Electronics UK fűtési megoldásokkal kapcsolatos divíziójának üzletfejlesztési vezetője elmondta, a vállalat már ma is 31%-ban megújulókból fedezi a működéséhez szükséges energiát, a cél pedig az, hogy a digitális eszközöket, a kijelzőket és az egészségügyi eszközöket is magában foglaló DX divízió 2030-ra elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátást. Ahogy arról korábban már többször írtunk, a Samsung az elmúlt években az egyes termékek szintjén is elmozdult a fenntarthatóság irányába, ami a készülékek életciklusának minden elemében megjelenik. A Bespoke mosógépeknél például újrahasznosított műanyagot használnak bizonyos alkatrészek gyártására, a használati útmutatót nyomtatott helyett digitális formában kapják meg a vásárlók, emellett a Samsung ma már a világ 50 országában működtet olyan újrahasznosítási programot, aminek célja, hogy a leselejtezett mosógépek ne a szeméttelepen végezzék.

A Bespoke mosógépek emellett már rendelkeznek olyan üzemmóddal is, amit kifejezetten annak érdekében alakítottak ki, hogy a mosás során kevesebb mikroműanyag kerüljön a vízbe, így a gyártó szerint mintegy 54%-kal csökkentik az ilyen jellegű szennyezést. Charlie Cox, az Ocean Wise mikroműanyag-szennyezéssel foglalkozó részlegének vezetője ezzel kapcsolatban az előadáson elmondta, hogy csak Észak-Amerikában évente mintegy 900 tonnányi mikroműanyag kerül a vizekbe a mosás miatt, ami így megtalálja az útját a folyóvizekbe és óceánokba is, egyaránt károsítva az élővilágot és az embereket is. A hideg vízzel való, hosszabb mosási ciklus azonban a méréseik szerint hatékonyan gátolja az ilyen anyagok ruhákból való kiválását, így a Samsung mosógépei esetében "egy gombnyomással meg lehet felezni a mikroműanyag-szennyezést". Ennél is sokkal hatékonyabb megoldást kínál a gyártó Less Microfiber szűrője, amit a mosógéphez csatlakoztatva 98%-kal csökkenthető a vízbe kerülő mikroműanyagok mennyisége.

Bár a hangsúly ezúttal érezhetően nem az új termékeken volt, a Samsung azért néhány újdonságot is magával hozott Berlinbe: a fentebb már említett Bespoke Jet AI akkumulátoros porszívón és a legújabb Bespoke mosógép-szárítógép kombón kívül itt mutatkozott be többek között a Freestyle projektor második generációja is, aminek legnagyobb újdonsága, hogy két projektort kombinálva akár egy 160 colos képátlójú képet is létrehozhatunk vele. Szintén az IFA-n mutatták be a kifejezetten gamereknek készült Odyssey OLED G9 monitort is: a 49 colos képátlójú, enyhén ívelt kijelzőjű monitor különlegessége, hogy 32:9-es képaránnyal rendelkezik, így gyakorlatilag körbeöleli a játékost.

A Rakéta.hu a Samsung meghívására és támogatásával vett részt az IFA kiállításon.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.