Mint a mesében: több milliárd dollár értékű kincset találtak az elsüllyedt hajón

2022 / 06 / 22 / Felkai Ádám
Mint a mesében: több milliárd dollár értékű kincset találtak az elsüllyedt hajón
A San Josét a britek süllyesztették el, és a galleon rengeteg kinccsel merült a hullámsírba – évszázadokkal később pedig megtalálták a roncsot, és a kolumbiai hadsereg most eddig sosem látott felvételeket is közzétett a kincsről.

A San José kétségtelenül a világ egyik legértékesebb hajóroncsa, ráadásul a környékén két másik hajót is találtak – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen először tettek közzé felvételeket a galleon roncsáról – írja az Insider. A spanyol San José galleon hatalmas kincses rakománnyal indult útnak, amikor 1708-ban a spanyol örökösödési háború során a brit haditengerészet hajói elsüllyesztették. A 64 ágyús vitorlás körülbelül 600 emberrel a fedélzetén, a feltételezések szerint legalább 200 tonna kincset szállított, köztük aranyérméket, ezüstérméket és smaragdokat, mai áron egészen elképesztő 17 milliárd dollár értékben.

Az elátkozott kalózvárost hatszázötven év után találhatták meg a tenger fenekén Ravenser Odd szerepelt Shakespeare drámáiban, de eredete még a vikingekig nyúlik vissza – a hírhedt kikötővárost kalózok és fosztogatók lakták, majd egy nap a temetőből előmosta a csontokat a tenger, és nemsokára az egész város elsüllyedt – most pedig megtalálhatták ezt az elátkozott várost pár méterrel csak a víz felszíne alatt.

A roncs nyughelye sokáig ismeretlen volt, de a kolumbiai haditengerészet tisztjei végül megtalálták 2015-ben Cartagena partjainál, a pontos helyet viszont titokban tartották. Ezért is érdekes a lenti videón megtekinthető konferencia, amelyen Iván Duque elnök eddig még sosem látott felvételeket is bemutatott a kincsekről.

A felvételeken aranyérmék, kínai porcelánok, kardok és ágyúk is láthatóak. Iván Duque elmondása alapján most a kincsek kiemelését tervezik, egyben szeretnék a későbbi feltárási munkálatokat is biztosítani anyagi szempontból. A felvételeket egyébként az elmondások szerint egy pontosan meg nem nevezett, de távirányítós, csúcstechnológiájú eszköz készítette, amely körülbelül 1 km mélyre süllyedt le a roncshoz. A felvételek annyira tiszták, hogy még az ágyúkon is láthatóak a feliratok – ezek szerint ezeket 1655-ben öntötték a spanyol Sevilla és Cádiz városokban. A roncs megfigyelésekor tehát két további hajóroncsot is találtak: egy gyarmati hajót és egy szkúnert, amely a feltételezések szerint az 1800-as évekből származik.

A San José a 2015-ös felfedezése óta élénk jogi csata tárgya – Kolumbia mind a roncsra, mind pedig a rakományra igényt tart, de másként gondolja ezt Spanyolország, mivel szerintük a hajó eredetileg az övék volt, és az UNESCO víz alatti kulturális örökségről szóló egyezményére hivatkoznak. A rakomány azonban legalábbis részben zsákmány különböző dél-amerikai országoktól, amelyek ezért szintén igényt tarthatnak a kincsre.

(Kép: ARMADA DE COLOMBIA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.