Mint a mesében: több milliárd dollár értékű kincset találtak az elsüllyedt hajón

2022 / 06 / 22 / Felkai Ádám
Mint a mesében: több milliárd dollár értékű kincset találtak az elsüllyedt hajón
A San Josét a britek süllyesztették el, és a galleon rengeteg kinccsel merült a hullámsírba – évszázadokkal később pedig megtalálták a roncsot, és a kolumbiai hadsereg most eddig sosem látott felvételeket is közzétett a kincsről.

A San José kétségtelenül a világ egyik legértékesebb hajóroncsa, ráadásul a környékén két másik hajót is találtak – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen először tettek közzé felvételeket a galleon roncsáról – írja az Insider. A spanyol San José galleon hatalmas kincses rakománnyal indult útnak, amikor 1708-ban a spanyol örökösödési háború során a brit haditengerészet hajói elsüllyesztették. A 64 ágyús vitorlás körülbelül 600 emberrel a fedélzetén, a feltételezések szerint legalább 200 tonna kincset szállított, köztük aranyérméket, ezüstérméket és smaragdokat, mai áron egészen elképesztő 17 milliárd dollár értékben.

Az elátkozott kalózvárost hatszázötven év után találhatták meg a tenger fenekén Ravenser Odd szerepelt Shakespeare drámáiban, de eredete még a vikingekig nyúlik vissza – a hírhedt kikötővárost kalózok és fosztogatók lakták, majd egy nap a temetőből előmosta a csontokat a tenger, és nemsokára az egész város elsüllyedt – most pedig megtalálhatták ezt az elátkozott várost pár méterrel csak a víz felszíne alatt.

A roncs nyughelye sokáig ismeretlen volt, de a kolumbiai haditengerészet tisztjei végül megtalálták 2015-ben Cartagena partjainál, a pontos helyet viszont titokban tartották. Ezért is érdekes a lenti videón megtekinthető konferencia, amelyen Iván Duque elnök eddig még sosem látott felvételeket is bemutatott a kincsekről.

A felvételeken aranyérmék, kínai porcelánok, kardok és ágyúk is láthatóak. Iván Duque elmondása alapján most a kincsek kiemelését tervezik, egyben szeretnék a későbbi feltárási munkálatokat is biztosítani anyagi szempontból. A felvételeket egyébként az elmondások szerint egy pontosan meg nem nevezett, de távirányítós, csúcstechnológiájú eszköz készítette, amely körülbelül 1 km mélyre süllyedt le a roncshoz. A felvételek annyira tiszták, hogy még az ágyúkon is láthatóak a feliratok – ezek szerint ezeket 1655-ben öntötték a spanyol Sevilla és Cádiz városokban. A roncs megfigyelésekor tehát két további hajóroncsot is találtak: egy gyarmati hajót és egy szkúnert, amely a feltételezések szerint az 1800-as évekből származik.

A San José a 2015-ös felfedezése óta élénk jogi csata tárgya – Kolumbia mind a roncsra, mind pedig a rakományra igényt tart, de másként gondolja ezt Spanyolország, mivel szerintük a hajó eredetileg az övék volt, és az UNESCO víz alatti kulturális örökségről szóló egyezményére hivatkoznak. A rakomány azonban legalábbis részben zsákmány különböző dél-amerikai országoktól, amelyek ezért szintén igényt tarthatnak a kincsre.

(Kép: ARMADA DE COLOMBIA)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.