Mint egy akciófilmben – repkedett az ólom, amikor egy csapat kimenős Army Ranger és a legkeményebb drogbanda esett egymásnak

2022 / 06 / 11 / Felkai Ádám
Mint egy akciófilmben – repkedett az ólom, amikor egy csapat kimenős Army Ranger és a legkeményebb drogbanda esett egymásnak
A Crips a nyolcvanas években az egyik legbrutálisabb drogbanda volt, egy nap azonban nagyon elszámították magukat, és belekötöttek az amerikai hadsereg legkeményebb katonáiba. A következmény? Tíz perc alatt sok száz leadott lövés.

Hogy kik az amerikai hadsereg legkeményebb harcosai, azt nehéz eldönteni, de a 75th Ranger Regiment katonái rendre előkerülnek ezekben a vitákban. Habár a modern, 75th Ranger Regiment megalapítása a relatív közelmúltra tekint vissza, a hasonló taktikai megközelítést használó Rangerek már az amerikai függetlenségi háború óta aktív részesei az USA háborúinak. A Rangerek ismert mottója:

Rangers, Lead the Way!

pedig a normandiai partraszálláskor született. A rangerek manapság háromféle misszióban képviseltetik magukat, melyek közé tartozik az ellenséges áruk és helyek megsemmisítésére vagy elfoglalására tervezett rajtaütések, a repülőterek elfoglalása, valamint a különböző felderítői tevékenységek is.

A rangerek képzése egy intenzív, két hónapos időszak, amely két részből áll: az első fázis során a jelöltre fizikai és pszichológiai tesztek sora vár, amelyek nem csak az erőnlétét, de a karalterét is meghatározzák, tehát hogy mennyire alkalmas vezetőnek. Ennek a fázisnak része egy 19 kilométeres menetelés teljes menetfelszerelésben és egy 16 kilós hátizsákkal, valamint szárazföldi navigációs gyakorlatok, orvosi elsősegélynyújtó tesztek és pszichológiai szűrés is. A második fázisban pedig harci gyakorlatok, repülőtér elfoglalás, mesterlövészet és robbanóeszközök kezelésének elsajátítása vár a katonákra. Összességében tehát nem olyan emberekről beszélünk, akikbe megéri belekötni.

Nem tudhatták ezt azonban a Crips utcai banda tagjai, akik vidáman beleálltak a szituációba, és nekimentek egy rangernek és néhány haverjának. A Crips egy kiterjedt hálózat volt a nyolcvanas években és Kaliforniától Washingtonig folyamatosan újabb piacok után szimatoltak. A nyolcvanas-kilencvenes évek az az időszak volt Amerikában, amikor a bandaháborúk és leszámolások a csúcsra pörögtek (nem véletlen, hogy a korszak annyi klasszikus akciófilmet szült, részben politikai célzattal). A dolog mögött több ok is meghúzódik: egyrészt könnyen elérhetővé váltak a gyorsabb és erősebb gépkocsik, a halálosabb fegyverek, másrészt a crack néven ismert olcsó drog is ekkor kezdett igazán terjedni – emiatt aztán a nyolcvanas években a droggal kapcsolatos bűncselekmények száma is 180 százalékkal emelkedett. Washington államban pedig az ilyen szempontból legérintettebb hely Takoma volt.

Bill Foulk ranger őrmester pedig hogy, hogy nem épp Takomában, méghozzá egy kifejezetten lepukkant környéken vásárolt magának házat 1989-ben 10 ezer dollárért (ami 2019-ben 20 ezer dollárnak felelt meg körülbelül), tehát elég olcsón. Más talán gyorsan megértette volna, hogy miért adták ennyire kevés pénzért ezt a házat, és menekül ahogy tud, de az őrmester más taktikát választott – úgy döntött, hogy előbb vagy utóbb, ha a drog eltűnik a környékről, az ingatlanja csak többet fog érni. És elhatározta, hogy ehhez a célhoz ő is aktívan hozzájárul – el is kezdett kamerázni egy házat, ahol – mint azt gyanította – a drogüzletekre sor került. Nem kellett sok idő, a Crisp felfigyelt a kíváncsiskodóra, és meg is fenyegették az őrmestert.

Foulk ezután döntött úgy, hogy rendez egy BBQ-partit, amire meghívja pár társát is. Az őrmester bajtársai sem érkeztek üres kézzel, mindenki hozta a saját fegyverét is. Minderre 1989. szeptember 23-án került sor, és nem sokkal a többi katona érkezése után 15-20 bandatag tüzet nyitott a házra. Hogy a Crips-tagok mennyire lepődtek meg, azt nem tudni, de a rangerek természetesen egyből viszonozták a tüzet a házban sebtiben felállított őrhelyeikről. A tűzharc ezt követően 10 perc és félóra közti időhosszon át tartott, a szemtanúk szerint több száz lövés dördült, amit kézifegyverekből, sörétesekből és félautomatákból adtak le. Csodálatos módon senki sem sérült meg. Legalábbis elvileg nem sérült meg senki, a lenti videóban ugyanis megemlítenek olyan nem hivatalos információt, hogy a sérült bandatagokról azért nem tud senki, mert értelemszerűen lőtt sebbel nem mentek közkórházba. A pletykák szerint azonban több Crips is golyót kapott, sőt egyvalaki talán meg is halt.

Akárhogy is, a rendőrség kiérkeztekor a lövöldözés abbamaradt, és kettő híján az összes bandatag elmenekült. Ez utóbbi kettőt letartóztatták, de vádat csak az egyikük ellen emeltek. A rangerek fegyvereit lefoglalták a hatóságok, a sereg azonban a katonák tettét szükségszerű önvédelemnek minősítette. Mint Clyde Newman, a 2nd Ranger Battalion őrnagya fogalmazott:

„A srácok csak partiztak, amikor megtámadták őket.”

Takoma életében mindenesetre ez a parti komoly változást hozott, mivel összenemzeti figyelem fordult immár a bandákkal kapcsolatos problémákra. 2020-ban egyébként Foulk háza 447 ezer dollárt ért, és a környék immár egyike Takoma legbékésebb és legcsendesebb helyeinek.

Mindez azt jelenti, hogy a bűncselekményeket egy csapat felfegyverzett katona is felszámolhatja? Egy új tanulmány szerint akad a bűnmegelőzésnek egy ennél is hatékonyabb módja: az, ha az emberek jólétben élnek.

(Kép: Army Rangerek (2nd Battalion, 75th Ranger Regiment) egy kaliforniai hadgyakorlaton 2014-ben, forrás: Flickr/The U.S. Army)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.